Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

O sole mio... βέρο Ναπολιτάνο...



Είναι η πρώτη ηχογράφηση του ξακουστού Ιταλικού τραγουδιού "O sole mio" !!! Το πασίγνωστο λοιπον "Σόλε μίο" είναι Ναπολιτάνικο τραγούδι, που συνέθεσαν, ο Eduardo di Capua (μουσική) και ο Giovanni Capurro στίχοι).
Αν δει κανείς τους στίχους είναι στην παλιά Ναπολιτάνικη διάλεκτο ή γλώσσα, που διαφέρει αρκετά απο την Ιταλικη που ξέρουμε !!!
Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς το ηχογράφησε ο Ενρίκο Καρούζο που είναι ο πρώτος που το τραγούδησε εκπληκτικά βέβαια στις αρχές του 20ου αιώνα... το σίγουρο όμως είναι ότι η Εστουδιαντίνα Σιδερή το ηχογράφησε με Ελληνικούς στίχους το 1905, στη Σμύρνη με τον τίτλο "Μη λησμονείς"!!
Την εκτέλεση αυτη μόλις σημέρα μας κοινώνησαν, οι φίλοι του ρεμπέτικου φόρουμ sealabs, που  ανέβασαν το τραγούδι μαζι με πολλά άλλα εκείνης της περιόδου !!

Το βίντεο είναι απο το youtube παιγμένο με ένα γραμμόφωνο του 1915 !!!

Εδω να κάνω μια επισήμανση, μετά και απο ανάλογες ηχογραφήσεις που έχω ακούσει της Bessy Smith και άλλων τραγουδιστριών απο την Αμερική, του Ζαν Κεπούρα και άλλων υψίφωνων τενόρων κλπ πόσο επηρρεάστηκαν οι δικοί μας τραγουδιστές, έτσι ώστε προσπάθησαν να μιμηθούν αυτες τις φωνες και αυτο τον τρόπο τραγουδιού, με αποτέλεσμα η "Ανατολίτικη" χρειά και απόδοση να είναι εμφανώς αδικημένη και στο περιθώριο, τις 2 πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα αν εξαιρέσει κανεις τους αμανέδες...
Στην ουσία μετά το 1923 "ξεκομπλάρουν" οι Ελληνες τραγουδιστές και δεν αλλοιθωρίζουν τόσο, σε δύση και ανατολή, τραγουδώντας τα τραγούδια που τους εκφράζουν με το τρόπο που τους εκφράζει... αν και τότε ο Βιδάλης -αντίστοιχος Πάριος της εποχής- αλλα κι ακόμα ο Νταλγκάς-αντίστοιχος Καζαντζίδης- είχαν πολλά στοιχεία του λεγόμενου λυρικού τραγουδιού στις ερμηνείες τους, κυρίως ο πρώτος. 
Η δε φωνή της Παπαγκίκα προσομοιάζει με αυτες της Μπέσσυ Σμιθ και παρόμοιων ερμηνευτριών στις ΗΠΑ !!
Αυτος είναι και ένας λόγος πιστεύω που απέκτησε τοση δημοφιλία το ρεμπέτικο απο το 1925, '28 και μετα και μετα το '32 με τον Μάρκο, όπου ο τραγουδιστής τραγουδάει ανεπιτήδευτα, μάγκικα κι απλα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades