Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Ο αμανετζής Τζώρτζης

Την περίοδο του μεσοπολέμου στα Χανιά υπήρξε ένας Μικρασιάτης πρόσφυγας, ο Τζώρτζης που ήταν ονομαστός για τους αμανέδες του. Για την ύπαρξη του Τζώρτζη έμαθα πριν ακριβώς 2 χρόνια, απο τον 85χρονο σήμερα, επίσης Μικρασιάτικης καταγωγής Γιώργο Κουτζόγλου, που έγινε ένας ονομαστός μουσικός, παίζοντας μπουζούκι τρίχορδο και χθες επιβεβαίωσα την πληροφορία απο τον κατασκευαστή λαούτων Λευτέρη Φραγκεδάκη, γιο του Μανώλη Φραγκεδάκη επίσης κατασκευαστή και λαουτιέρη και αδερφό του Γιώργη Φραγκεδάκη, του μεγαλύτερου κατασκευαστή λαούτων στην Κρήτη έως σήμερα που πρόσφατα άφησε τα εγκόσμια σε ηλικία 93 χρόνων.
Θυμάται πολυ καλα ο κυρ-Λευτέρης τον Τζώρτζη (αγνωστο ακόμα το πλήρες όνομα του) και ήταν κινηματογραφικές οι εικόνες που μας έδωσε για αυτον !! Κυκλοφορούσε πάντα ξυπόλητος, έμενε σε μια σπηλιά (ο Κουτζόγλου μου είπε ότι έμενε στα Μπουτσουνάρια, στα Περβόλια) και τραγουδούσε καταπληκτικούς μανέδες.
Οι πλούσιοι των Χανιών το εκτιμούσαν αυτο και τον καλούσαν να τραγουδήσει στις διασκεδάσεις τους. Τι έκαναν λοιπον ;; Απο νωρις τον έπαιρναν στο σπίτι που θα τραγούδαγε, τον έπλυναν καλά-καλά, του έκοβαν τα μαλλιά, τα γένια τον έκαναν καινούριο, του έδιναν όμορφα ρούχα, παπούτσια κλπ και  έτσι έβγαινε να τραγουδήσει στη βεγγέρα που είχαν !!
Το ότι ήταν ξυπόλητος, το ανέφερε ο Λ.Φ. όταν το ρώτησα αν ο Παντέλος ο γνωστος λαϊκός μετέπειτα τραγουδιστής, κυκλοφορούσε πάντα ξυπόλητος, κάτι που μου είχε πει την προηγούμενη μέρα συμπτωματικά κάποιος υπερήλικας, στα Περβόλια επίσης, όπου στο καφενείο του και ταβέρνα, τραγουδούσε ο Παντέλος γύρω στο 1952-53. Η γυναίκα του θυμόταν και το όνομα της ορχήστρας : "Μάμπο" !!!  Το τι γινόταν στην ταβέρα αυτη απο τη φήμη του Παντέλου, θα αναφέρουμε σε άλλη ανάρτηση.
 Ετσι λοιπον ο κυρ Λευτέρης μας είπε οτι και ο Παντέλος και  ο Τζώρτζης, κυκλοφορούσαν ξυπόλητοι, το δε πέλμα τους είχε κάνει ένα πόντο πετσί....
Ο δάσκαλος με τον οποίο πήραμε τη συνέντευξη γνώριζε -ανέλπιστα- τον Τζώρτζη σαν ένα γραφικό τύπο των Χανίων. Θα είναι ευχής έργο να μάθουμε κι άλλα για τον Τζώρτζη όπως και να βρούμε φωτογραφία του !!

ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


Απο συζήτηση με το Στέλιο Λαϊνάκη, χθές 7.7.10, μάλλον πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο με τον Πέτρο ή Πετρία όπως τον αποκαλούσαν και ο οποίος έζησε αρκετά χρόνια μετα τον πόλεμο. Κατάντησε ένας γραφικός τύπος και έκανε παρέα με το Μάραθα, τον εξ ίσου γραφικό τύπο που πρόλαβα και εγω μέχρι το 1975 περίπου. Χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο που μου διηγήθηκε ο Σ.Λ. που όμως είναι κάπως σόκιν αλλά σπαρταριστό !! Αν επαληθευθεί ότι είναι ο ίδιος θα το συμπληρώσουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades