Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Η Βάσω και η παρέα της ξεμπροστιάζουν το ρεμάλι τον Προβόπουλο !!! Το ήξεραν και κάνουν τους τιμητές άραγε ;; Θα πάει κανεις φυλακή ;;

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις ;;;

Αμείλικτο επανέρχεται το ερώτημα, αν η Τράπεζα της Ελλάδος διευκόλυνε τους κερδοσκόπους στο… θεάρεστο έργο τους κατά των ελληνικών ομολόγων, καθώς η σχετική ερώτηση που κατέθεσαν δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Βάσω Παπανδρέου, έχει προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» στην ΤτΕ: η κεντρική τράπεζα απαντάει μεν με μια μακροσκελή (μέχρι χασμουρητών…) ανακοίνωση, αλλά δεν δίνει στη δημοσιότητα τα κρίσιμα έγγραφα που ζητούν οι βουλευτές.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την κ. Παπανδρέου, η οποία γνωρίζει καλά να κάνει κοινοβουλευτικό έλεγχο σε «δυσνόητα» για τους πολλούς τεχνικά τραπεζικά θέματα (και το έχει αποδείξει όταν «έσκασε» το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων) επανέρχονται καλά… διαβασμένοι στο γνωστό θέμα της αυτοματοποιημένης ανακύκλωσης των εντολών για συναλλαγές σε ομόλογα που δεν έχουν εκτελεσθεί (failed).
Ως γνωστόν, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επικριθεί από τις στήλες του Τύπου, αλλά και στη Βουλή, επειδή από τις 5 Οκτωβρίου (συμπτωματικά, δηλαδή, μετά την αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας) επέτρεψε να επανεισάγονται αυτόματα στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων και να παραμένουν για άλλες δέκα ημέρες όσες εντολές δεν διακανονίζονται μέσα στην προθεσμία του Τ+3, που παγίως ισχύει στην ΗΔΑΤ.
Με τον τρόπο αυτό, λένε οι επικριτές της Τράπεζας, οι κερδοσκόποι διευκολύνθηκαν στις πρακτικές σορταρίσματος ελληνικών ομολόγων και αυτό συντέλεσε στην απότομη διεύρυνση του spread, που οδήγησε την Ελλάδα εκτός αγοράς ομολόγων και… στην αγκαλιά του διεθνούς μηχανισμού χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Επιπλέον, η ΤτΕ επικρίνεται και για την απόφαση να καταργηθούν από τις 10/12/2009 οι κυρώσεις που επιβάλλονταν σε όσους προχωρούσαν σε πώληση τίτλων, τους οποίους δεν είχαν να παραδώσουν.
Στην… πολλοστή ερώτηση που φθάνει στη Βουλή για το θέμα αυτό, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχουν λάβει υπόψη τους τις απαντήσεις που ήδη έχουν δώσει η ΤτΕ και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τις οποίες υιοθέτησε πλήρως και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν ρωτήθηκε σχετικά.
 Έτσι, στο κείμενό τους επιχειρούν να καταρρίψουν την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε η ΤτΕ, περί «αθώων» αποφάσεων εκσυγχρονισμού, που δεν συνδέονται με την άγρια υποτιμητική κερδοσκοπία, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η επιμήκυνση της χρονικής περιόδου του μη διακανονισμού, αντικειμενικά δημιουργεί μεγάλα περιθώρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης. Όσο η συναλλαγή δεν  διακανονίζεται, τόσο αυξάνεται η δυνατότητα του πωλητή να «σπρώχνει» τις τιμές των ομολόγων προς τα κάτω για να τα αγοράσει στο τέλος της περιόδου φθηνότερα ενώ ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει και από τα υψηλά ασφάλιστρα. Μπορεί δηλαδή κάποιος να πουλάει αέρα, (naked - bonds) να ρίχνει τις τιμές των ομολόγων, να αυξάνει το spread και τα ασφάλιστρα κινδύνου, να κερδίζουν οι λεγόμενοι σορτάκηδες και στο τέλος να μην έχουν και  καμία κύρωση».
Ταυτόχρονα, οι βουλευτές κάνουν το μεγάλο «χτύπημα», ζητώντας όχι απλώς θεωρητικές απαντήσεις, αλλά σειρά εγγράφων με κρίσιμη σημασία, τα περισσότερα από τα οποία η ΤτΕ ως τώρα κρατά στο σκοτάδι.
Ολόκληρο το άρθρο εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades