Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Τίτλοι τέλους για τη δίκη Ζωνιανών


Η υπόθεση που στο άνοιγμα της πριν τριάμισι χρόνια πήρε τεράστιες διαστάσεις πανελλαδικά και όχι μόνο, που προκάλεσε συζητήσεις επί συζητήσεων στην κοινωνία αλλά και στη βουλή και που αποτέλεσε την αρχή μιας αστυνομικοδικαστικής περιπέτειας για 41 κατηγορούμενους, στην πλειοψηφία τους κάτοικοι Ζωνιανών, εναντίον των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες που περιελάμβαναν κατηγορίες για σοβαρά αδικήματα του ποινικού κώδικα, φτάνει στο τέλος της σε ό,τι αφορά το δικαστικό σκέλος διότι το κοινωνικό παραμένει ανοικτό.
Οι τίτλοι τέλους της δίκης θα γραφτούν την Παρασκευή 30 Απριλίου με την ανακοίνωση της απόφασης για ενοχή ή αθώωση των κατηγορουμένων, ανάλογα με τις πράξεις που βαρύνεται καθένας τους, από την εφετειατή έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, όπως ενημέρωσε χθες ο προεδρεύων Ιωάννης Μπαλιτσάρης τους παράγοντες της δίκης.
Χθες ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία με τις αγορεύσεις των τριών τελευταίων συνηγόρων υπεράσπισης: Διονύση Βέρρα, Φίλιππου Φίλια και Νίκου Μαυρομάτη. Η δικάσιμος ήταν μαραθώνια αφού ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί και περατώθηκε στις 9 το βράδυ. Η αγόρευση του κ. Βέρα, ο οποίος υπερασπίζεται 10 κατηγορούμενους διήρκησε 4 ώρες, του κ .Φίλια 3,5 ώρες και του κ. Μαυρομάτη 2,5 ώρες. Κι αυτό διότι δεν υπήρχαν περιθώρια παράτασης χρόνου, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο πρόεδρος του δικαστηρίου, αφού έπρεπε να τελειώσουν οι αγορεύσεις και να απομείνει εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να μελετήσουν οι δικαστές την υπόθεση και να καταλήξουν στην απόφαση. Η πίεση χρόνου το τελευταίο αυτό διάστημα προήλθε από την προβλεπόμενη αποφυλάκιση ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων του οποίου λήγει το ένταλμα στις 2 Μαΐου.

Η ακροαματική διαδικασία, την ημέρα έκδοσης της απόφασης θα έχει συμπληρώσει ένα χρόνο και θα τον έχει υπερβεί κατά δυο ημέρες, από την ημέρα που οι κατηγορούμενοι πέρασαν για πρώτη φορά το κατώφλι της δικαστικής αίθουσας (της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών).

Το διάστημα του ενός έτους φαίνεται αρκετά μεγάλο, όμως οι συνεδριάσεις μπορούν να συνοψιστούν σε λίγους μήνες συνολικά καθώς η απασχόληση των εφετών και με άλλες υποθέσεις παράλληλα δεν επέτρεπαν τη συνεδρίαση του δικαστηρίου σε καθημερινή βάση ενώ παρόμοιό πρόβλημα είχαν και οι δικηγόροι της υπόθεσης που ήταν υποχρεωμένοι να παρίστανται σε δίκες και άλλων εντολέων τους.

Στο διάστημα του ενός αυτού έτους πραγματοποιήθηκαν συνολικά, με τη χθεσινή και τελευταία, 92 συνεδριάσεις. Τη σύνθεση του δικαστηρίου αποτελούσαν οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά: Πρόεδρος: Ιωάννης Μπαλιτσάρης, εισαγγελέας: Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, μέλη της εφετειακής έδρας οι: Βασίλης Μπάσης και Παρασκευή Ψυχογιού με αναπληρωματικά μέλη τους: Ιωάννη Χρονόπουλο και Αργυρώ Δριτσάκου. Αναπληρώτρια του εισαγγελέα, η εφέτης Αναστασία Δημητριάδου.

Δείτε το συγκλονιστικό άρθρο στα ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades