Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Μια σπάνια και άγνωστη φωτογραφία !!


Πριν απο αρκετούς μήνες επισκέφτηκα μία ταβέρνα- ψησταριά, πασίγνωστη στα Χανιά, στο Ακρωτήρι. Είχα να πάω χρόνια και βασικά με πήγε, σχεδον με το ζόρι κάποιος φίλος να με κεράσει  και συνάμα ανήκει σε συγγενικό του πρόσωπο. Όταν καθήσαμε στο τραπέζι, έκπληκτος είδα την κορνίζα με μια παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία, που ήταν ακριβώς απο πάνω στον τοίχο και απεικόνιζε μια παρέα και κάποιους οργανοπαίκτες !! 
Επαθα σοκ !! Την "έκοψα" να είναι περίπου μεταξύ 1910-1920 ίσως και '25 ... Ρώτησα δειλά δειλά την κυρία που ήταν εκει και μου είπε πως είναι απο τη συγκεκριμένη τοποθεσία που βρισκόμαστε, έξω στην αυλη πριν πολλα χρόνια, αλλά περισσότερα γνωρίζει ο άνδρας της... ενω εκείνη τη στιγμή ήταν ο γιος στην ψησταριά.
Με το νέο έτος επισκεφτήκαμε πάλι με το φίλο την ταβέρνα, αλλα ο σύζυγος της ταβερνιάρισας πάλι έλειπε. Κανόνισα λοιπον να πάω ένα πρωι επί τούτου και να περιμένω τον ιδιοκτήτη, να έρθει, αφου με διαβεβαίωσε ότι τα πρωινά έρχεται !! 
Οντως πριν δύο βδομάδες περίπου με τον Στ.Λαϊνάκη πήγαμε πρωι και αφου είχανε πέσει τα σχετικά τηλέφωνα και ήταν εκει ο γιος, χωρις το άγχος της δουλειάς και ενημερωμένος. Είδε κι ο Στέλιος τη φωτογραφία και μας ενημέρωσε ο γιός ότι είναι απο το απέναντι μαγαζί, ένα καφενείο που υπήρχε κάποτε. Ο ιδιοκτήτης μάλιστα, μας λέει, είναι υπερήλικας και αν θέλετε τονε φωνάζω ... Και το ρωτας ;;


Ηρθε λοιπον ο κυρ-Στέλιος, γεννηθείς του 1917 και μια χαρα στην υγεία του και αρχίσαμε την "ανάκριση" !!  Η φωτογραφία αυτη λοιπον είναι απο το Πάσχα του 1935 ή '36 έξω απο το καφενείο "Κεντρικόν" που ανήκε στον πατέρα του. Ο ίδιος και ο πατέρας του εικονίζονται στη φωτογραφία και όλους τους άλλους τους θυμότανε μια χαρά !! Ο πρώτος απο αριστερα που παίζει ενα ταμπουροειδές μπουζούκι με στριφτάλια είναι απο το χωριό, το ίδιο και ο δεύτερος που παίζει μαντολίνο και ο τρίτος που παίζει ένα άλλο μπουζούκι κι αυτος !! Ονομάτισε και έναν προς έναν όλους τους άλλους με δάκρυα στα μάτια !! 
Τη φωτογραφία πήρε ο ταβερνιάρης κάποτε και την έβγαλε αντίγραφο οπότε και την έβαλε σε κορνίζα στον τοίχο ενω αυτος έχει την πρωτότυπη.
Οι τρεις μουσικοί αυτοι ήταν ερασιτέχνες και αυτη ήταν μία τυχαία περίσταση που βρέθηκαν όλοι μαζι εκει αφου δε θυμόταν ο γεροντής να παίζανε όργανα στο μαγαζί τους !! Τα τραγούδια που παίζανε ήτανε συρτα και άλλα κρητικά απο όσο θυμάται ο κυρ-Στέλιος. .. 
Για ευνόητους λόγους ακόμα δεν ανακοινώνω τα ονόματα, τα οποία θα δημοσιευθούν σύντομα, όταν θα συγκεντρωθούν κι άλλα στοιχεία. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη πρόχειρα σε αυτη εδω την ανάρτηση, θα ακολουθήσει και καθαρότερη με όλα τα στοιχεία, είναι πάντως μία απο τις 3-4 φωτογραφίες με μπουζούκι ή μπουλγαρί προπολεμικά, που υπάρχουν στα Χανιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades