Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ξεκίνησε η δίκη της ΔΕΚΑ- Στο επίκεντρο οι μετοχές των ΕΤΕ και ΟΤΕ

Τις πρώτες μαρτυρικές καταθέσεις έλαβε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζονται τα πρώην μέλη του ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.
Η κατηγορία αφορά τις μαζικές αγορές μετοχών στις οποίες είχε προχωρήσει η ΔΕΚΑ το διάστημα από 9/3/2000 έως 10/4/2000 προκειμένου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να αυξηθεί ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ, ενόψει επικείμενων βουλευτικών εκλογών.
Το δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις, που είχε υποβάλει η υπεράσπιση των έξι κατηγορουμένων με την έναρξη της δίκης, στις 8 Φεβρουαρίου, με βασικότερη εκείνη που ζητούσε την κήρυξη, ως απαράδεκτης, της δίωξης σε βάρος τους με βασικό σκεπτικό ότι η ΔΕΚΑ ενεργούσε βάση εντολών του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών.
Ο πρώην ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Κουρής, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι το επίμαχο διάστημα η ΔΕΚΑ έκανε αγορές μετοχών της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και του ΟΤΕ αξίας περίπου 370 δισ. δραχμών έχοντας ως στόχο τη χειραγώγηση του χρηματιστηρίου. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε ο κ. Κουρής, οι αγορές γίνονταν το τελευταίο ημίωρο των συνεδριάσεων στο ΧΑΑ, ώστε να ανεβαίνει ο δείκτης. Απαντώντας σε ερώτηση της Έδρας, ο μάρτυρας τόνισε πως οι κατηγορούμενοι δεν ήθελαν να ωφελήσουν τρίτους, ούτε να βλάψουν το Δημόσιο, ενώ υπογράμμισε πως για οποιαδήποτε πώληση, ή αγορά, εκ μέρους της ΔΕΚΑ χρειαζόταν υπογραφή του υπουργού.
Νωρίτερα, στο δικαστήριο κατέθεσαν ο συνταξιούχος οικονομολόγος Ι. Αντωνόπουλος και ο Ελεγκτής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλ. Σταύρου.
Ο κ. Αντωνόπουλος, που είχε υποβάλει -όπως και ο Μιλτιάδης Έβερτ- μηνυτήρια αναφορά για την υπόθεση, ανέφερε στην κατάθεσή του πως στόχος των κατηγορουμένων ήταν να ωφελήσουν το κυβερνών κόμμα να επανεκλεγεί, πως λειτούργησαν «πιεζόμενοι ή προτρεπόμενοι από τον υπουργό». Τόνισε δε, ότι δεν τους καταλογίζει δόλο.
Ο κ. Σταύρου κατέθεσε ότι οι ενέργειες της ΔΕΚΑ δεν συνιστούσαν παραβατική συμπεριφορά, όσον αφορά την νομοθεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη, 16 Μαρτίου.

reporter.gr

ΣΧΟΛΙΟ

Μετα απο χρόνια δέκα, η δίκη της ΔΕΚΑ !!
Αμα τιμωρηθεί κανεις εμένα να με χέσεις ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades