Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Πεννιές στις παράγκες κάποιας εποχής ...


Μια φωτογραφία ντοκουμέντο βρήκαμε στο μπλογκ του κρητικού Ανδρέα Χ. !! Απο συζήτηση μαζι του, μου είπε ότι αυτην και πολλές άλλες βρήκε σε παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι. 
Εικονίζει κάποιον 40ρη έως 50ρη, να παίζει μπουζούκι και δίπλα ένας μάλλον γραφικός τύπος με στυλιστική αναφορά στον Τσάρλυ Τσάπλιν και ύφος κουτσαβάκη ποζάρει απαθής ...
Το σκηνικό είναι κάποιες παράγκες απο κάποιες απο τις πολλές παραγκουπόλεις της Αθήνας -προφανώς, όπως Δραπετσώνα, Δουργούτι, Πολύγωνο κλπ
Η χρονολογία της φωτογραφίας σίγουρα κυμαίνεται σε μια αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο, προσωπικά δεν μπορω να την προσδιορίσω, εκ πρώτης όψεως ας πούμε ότι είναι μεταξύ 1930-1955.
Αυτο απο την σχετικά καλη ποιότητα της φωτογραφίας (1930+) και γιατί παράγκες στην Αθήνα -μάλλον είναι στην Αθήνα- υπήρχαν μέχρι και το 1965 και κάποιες μέχρι και πιο μετά.
Ο τύπος με το μουστάκι αν είναι ηλικίας 60-70 θα μπορούσε να διατηρεί αυτο το στυλ μέχρι και τη δεκαετία του '50 αφου το ίδιο κάνουν πολλοι και σήμερα, κρατάνε το στυλ που είχανε στη νιότη τους.
Ο μπουζουξής φαίνεται ευκατάστατος και ίσως να είναι καλεσμένος και ο άλλος να είναι κάτοικος της παράγκας.
Το μπουζούκι -και εκεί είναι το εύρημα- πρέπει να είναι απο τα παλιά μπουζούκια της δεκαετίας του '10 ή '20 κάποιου κατασκευαστή απο τους : Σταθόπουλο, Γκέλη, Μουρατίδη, Ευαγγελίδη κλπ
Απο πρώτη ματιά φαίνεται να μοιάζει με μπουζούκι Σταθόπουλου. Η στρογγυλή τρύπα και η περίτεχνη ροζέτα μέσα στην τρύπα, είναι χαρακτηριστικό των μπουζουκιών μέχρι το 1933-35.
Η συνέχεια στους ειδικούς ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades