Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Αποζημίωση σε οικογένεια Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τους αδελφούς Φωκά που διεκδικούσαν ακίνητα στην Πόλη, που είχαν κληρονομήσει από την αδελφή τους και το τουρκικό κράτος είχε δημεύσει.


Eλληνες της Πόλης, που διεκδικούν κληρονομιές οι οποίες έχουν δημευθεί από το τουρκικό κράτος, μπορούν πλέον να αποζημιωθούν μετά την ιστορική απόφαση δικαίωσης των αδελφών Φωκά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η τελευταία πράξη της πολύχρονης «νομικής μάχης» των αδελφών Φωκά με το τουρκικό κράτος, που... διήρκεσε για πάνω από δεκαοκτώ χρόνια, ήταν το γεγονός ότι η Τουρκία δεν άσκησε το δικαίωμα έφεσης στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μέχρι την προθεσμία της 29ης Δεκεμβρίου 2009.
Οι δικηγόροι των αδελφών Φωκά, Δημήτρης Γκελντής (αριστερά) και Οκάν Χεμσινλίογλου.Η απόφαση, που δικαιώνει τα δύο αδέλφια και καταδικάζει την Τουρκία να πληρώσει την αξία της κληρονομιάς, είναι πλέον οριστική, αμετάκλητη και άμεσα εκτελεστή.
Τα δύο αδέλφια Φωκά, ο Βαγγέλης από τη Ν. Καρβάλη Καβάλας και ο Γιάννης από την Κατερίνη, θα εισπράξουν ποσό που ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ από το τουρκικό κράτος τους επόμενους μήνες, ως αποζημίωση για την κληρονομιά της αδελφής τους Πολυξένης, για ακίνητα που είχαν δημευθεί το 1997, μεταξύ των οποίων τρεις πολυώροφες οικοδομές στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Τα ακίνητα των Ελλήνων στην Πόλη που έχουν δημευθεί από το τουρκικό κράτος υπολογίζονται σε περίπου 11.500 και η αξία τους υπερβαίνει τα 14 δισ. ευρώ, με εκτίμηση του 2005 - τώρα οι αντικειμενικές αξίες είναι πολλαπλάσιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades