Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Η Ελλάδα της ξενιτιάς στη συναυλία για το Στέλιο Καζαντζίδη

Παρά τα 73 του χρόνια, ο ομογενής Γιώργος Παύλου ήρθε από την Αγγλία μόνο για τη συναυλία, που έγινε στη μνήμη του Στέλιου Καζαντζίδη, στη Θεσσαλονίκη.


«Χωρίς τον Καζαντζίδη δεν υπάρχει τραγούδι», λέει κατηγορηματικά. Είναι η ζωή τους όλοι. Άνθρωποι που γεύτηκαν για λιγότερο, ή περισσότερο καιρό, το ψωμί της ξενιτιάς. Νιόπαντρα ζευγάρια, που έφευγαν με χάρτινες βαλίτσες για τη Γερμανία, το Βέλγιο, για όποια «γη της Επαγγελίας». Άνθρωποι που μεγάλωσαν και επέστρεψαν, ήταν εκεί. Άνθρωποι που έζησαν τη φτώχια, ήταν εκεί. Όλοι ήταν εκεί.


Το Καυτατζόγλειο στάδιο είχε κατακλυστεί, το βράδυ της Τετάρτης 23/09, από κόσμο. Ακόμη και πίσω από την εξέδρα. Χιλιάδες φωνές ενώθηκαν με τις φωνές των κορυφαίων ερμηνευτών: Μαρινέλλα, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Γλυκερία, Δημήτρης Μητροπάνος, Πασχάλης Τερζής, με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Σταμάτη Φασουλή, πρόσφεραν ένα θέαμα αντάξιο των προσδοκιών τους.


Με το τραγούδι «Αυτή η νύχτα μένει» οι καλλιτέχνες εμφανίστηκαν όλοι μαζί επί σκηνής και ξεσήκωσαν το πλήθος. Μεταξύ των τραγουδιών μεσολάβησαν σκηνές από τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη. Η άλλοτε σύντροφός του στη ζωή και στο τραγούδι Μαρινέλα υποδέχτηκε το κοινό με τη ζεστή φωνή της.


Άλλωστε, η συναυλία έγινε με πρωτοβουλία της, με αφορμή τη συμπλήρωση 8 χρόνων από το θάνατο του τραγουδιστή, που «μίλησε» στις καρδιές των ανθρώπων.


Η εκπληκτική ερμηνεία έξι εκ των κορυφαίων τραγουδιστών της χώρας παρέσυραν το κοινό σε ένα μελωδικό ταξίδι, στη μνήμη, το χρόνο, τη μουσική.


Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετείχαν αφιλοκερδώς. Τα έσοδα να διατεθούν στο Σωματείο Κοινωνικής Μέριμνας «Αρωγή», για την ενίσχυση ανέγερσης ξενώνα για παιδιά με ειδικές ανάγκες.


Είχε προηγηθεί ανάλογη συναυλία, στις 18 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου η προσέλευση «άγγιξε» τα 60.000 άτομα, τα οποία παρέμειναν μέχρι τέλους, παρά τη δυνατή βροχή.


http://culture.ana-mpa.gr/view5.php?id=7331

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades