Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Φωτογραφικά ντοκουμέντα με Κρητικούς μουσικούς

Σήμερα των Φώτων και καλη φώτιση να 'χουμε όλοι !!
Και ο Ανωπολίτης με το πολυ ωραίο και πλούσιο σε ύλη μπλογκ του, μας έδωσε τα φώτα του σε ότι αφορά παλιές φωτογραφίες απο την Κρήτη προ και προ του πολέμου απο το 1900 έως το 1930, που απεικονίζουν εκτος απο τους πολεμάρχους και τις προσωπογραφίες, παρέες με μουσικούς να διασκεδάζουν, μέσα απο τις οποίες βλέπουμε άγνωστους μουσικούς και όργανα εποχής αλλα και το πως γινόταν οι διασκεδάσεις και αποτελούν ασφαλώς κειμήλια και πολύτιμα ντοκουμέντα για όποιον αγαπάει το χώμα που πατεί και την ιστορία του τόπου του !!!


Βλέπουμε σ'αυτες τις φωτογραφίες το πόσο υλικό υπάρχει ακόμα και πως πρέπει να  κάνει η γενιά μας ότι μπορεί για να τα βγάλουμε στο φως. Βλέπουμε ακόμα το ήθος της εποχής, ακόμα και απο το "στήσιμο" στη φωτογραφία, το μέτρο, τη σοβαρότητα (με την καλη έννοια), τις φορεσιές, τα όργανα (παλιά λυράκια), μαντολίνα, την έλλειψη λαγούτου στα Σφακιά, τις συνθέσεις των αυτοσχέδιων ορχηστρών και τόσα άλλα ...

Βλέπουμε ακόμα στην κίνηση του Ανωπολίτη να δημοσιεύει τόσο υλικό, να μην έχει την έπαρση ότι κατέχει το θησαυρό του κόσμου -που είναι θησαυρός- όπως πιστεύουν ορισμένοι και θα τα πάρουν μαζι τους ή δημοσιεύουν ψήγματα μια φορα τα 10 χρόνια και με απαίτηση να έχουν οικονομικό και μάλιστα μεγάλο, ώφελος !!.. Οι φωτογραφίες προέρχονται απο το βιβλίο του Α.Νενεδάκη που κυκλοφόρησε το 1978 και επίσης πιο κάτω υπάρχουν και  άλλες φωτογραφίες του Χαρίλαου πιο πρόσφατες και Χανιωτών μουσικών απο άλλες εκδόσεις 40 ετων πριν.
Νά είναι καλα ο Ανωπολίτης και πάντα τέτοια !!

2 σχόλια:

Ανωπολίτης είπε...

Ευχαριστώ, συνάδελφε!

Δες

http://thodorikorfi.blogspot.com/2010/01/blog-post_06.html

REBET CAFE είπε...

Νασαι καλα Ανωπολιτη !!

Το ειδα, πολυ ωραιο !!

Ακολουθω και συδραμω !!

cretan music - mantinades