Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Η Eιρήνη θα αλλάξει όνομα ... εγω λέω να τη λέμε Μπέττυ ...



Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρέλαβε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης σε επίσημη τελετή που έγινε στο Όσλο στη Νορβηγία. Παραλαμβάνοντας το βραβείο και το χρυσό μετάλλιο, δήλωσε ότι τα 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες που το συνοδεύουν θα τα δωρίσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ανέφερε, επίσης, ότι άλλοι υποψήφιοι "ίσως να το άξιζαν περισσότερο".

"Με βαθειά ευγνωμοσύνη και μεγάλη ταπεινότητα" παραλαμβάνει το φετεινό Νομπέλ Ειρήνης δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. "Σε σχέση με ορισμένους από τους γίγαντες της ιστορίας που έλαβαν αυτό το βραβείο (...) αυτά που έχω επιτύχει εγώ είναι μικρά", υπογράμμισε.  "Όταν ο (Μάρτιν Λούθερ) Κινγκ είχε κερδίσει το δικό του βραβείο, αυτό ενθάρρυνε τον κόσμο, αλλά μεγάλωσε και το κύρος του στις ΗΠΑ κατά τρόπο που του επέτρεψε να είναι πιο αποτελεσματικός", είχε δηλώσει λίγο πριν από την τελετή παραλαβής του βραβείου ο Ομπάμα.

"Ο πόλεμος είναι μερικές φορές απαραίτητος για να καταπολεμηθεί το κακό στον πλανήτη και για να μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ΗΠΑ", δήλωσε επίσης, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για το "υψηλό" ανθρώπινο τίμημα που έχουν οι ένοπλες συγκρούσεις.

"Η χρήση βίας είναι μερικές φορές δικαιολογημένη, επέμεινε, ιδιαίτερα για ανθρωπιστικούς λόγους, και στην περίπτωση της Αλ Κάιντα οι διαπραγματεύσεις δεν θα οδηγούσαν στην κατάθεση των όπλων από τους μαχητές της" τόνισε.

Η Επιτροπή επέλεξε τον αμερικανό πρόεδρο για τις "εξαιρετικές του προσπάθειες να ενισχύσει τη διεθνή διπλωματία και συνεργασία μεταξύ των λαών" και "την εργασία του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα".

"Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υπήρχαν και άλλοι υποψήφιοι, οι οποίοι ίσως να το άξιζαν περισσότερο", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Ομπάμα δεσμεύθηκε να συνεχίσει την πορεία που έχει χαράξει στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής για τη θεμελίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο, τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη δραστηριοποίηση για έναν πλανήτη απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα.

Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades