Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΚΟΝΤΥΛΙΕΣ TV


Φτάσαμε στο 2009 λοιπόν και όπου νάναι το περνάμε, μαζι και την πρώτη δεκαετία το νέου αιώνα και της χιλιετίας. Στα πλαίσια αυτα ο Κρητικός του σήμερα έχει αναπτύξει αρκετά την προσαρμοστικότητα του και έχουνε δει πολλα τα μάτια μας μέχρι τώρα !!
Ο Κρητικός ανάλογα με τον τόπο διαβίωσης του έχει αναπτύξει λίγο έως πολυ συγκεκριμένες συμπεριφορές που τον χαρακτηρίζουν και σε μεγάλο βαθμο μέσα σε 1 μόνο λεπτο μπορει κάποιος να καταλάβει απο που είναι ο συνομιλητής του, αν είναι απο κάποιο μέρος της Κρήτης ή κι ακόμα αν είναι κάτοικος σε κάποιο μέρος εκτος Κρήτης !!
Ο Κρητικός της Αθήνας λοιπον έχει τα δικα του χαρακτηριστικά, προς Θεου δεν κάνουμε κρίση απο εδω -μη μας επμπαλοτάρουνε κιόλας...- αλλα όσο νάναι αυτα υπάρχουν όπως και στους γηγενείς Κρητικούς με τις διαφορετικές προφορές, στους Αμερικάνους-Κρητικούς με την Αμερικάνικη προφορά, στους Αυστραλούς με την Αγγλική κ.ο.κ.
Της Αθήνας λοιπον ο Κρητικός έχει αναπτύξει έντονο το συναίσθημα της αγάπης προς την Κρήτη παρ'ολο που ζει 8-9 μήνες στο καυσαέριο και τη βαβούρα της μεγαλούπολης !! Ο κρητικός απ'την άλλη ο γηγενής δε βλέπει την ώρα να την κοπανήσει για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, για Λονδίνο για κανα Ντουμπάϊ που είναι της μόδας, το καλοκαίρι για Μύκονο και Σαντορίνη, για κρουαζιέρες κλπ λες και τον έχουνε δεμένο στο νησι και ζητα διέξοδο !!
Στην Αθήνα ζει μιά ακόμα Κρήτη, κάπου 500 με 600 χιλιάδες κρητικής καταγωγής Αθηναίοι κατοικούν στο λεκανοπέδιο ! Δραστηριοποιούνται λοιπον αναρίθμητοι σύλλογοι, χορευτικές ομάδες, κρητικά κέντρα, ραδιοσταθμοί, τηλεοπτικοί σταθμοι και πρόσφατα δημιουργήθηκε και ΚΡΗΤΙΚΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΟ (ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ) ΚΑΝΑΛΙ, το kontilies tv !!

Είναι πραγματικά μιά πρωτοτυπία, που θα την μιμηθούν σίγουρα στην πορεία και άλλες περιοχές αλλα και σιγα σιγα θα γεμίσει κανάλια το ίντερνετ και για να κάνουμε λίγο χιούμορ, θα κάνει κανάλι η Ανω Ρούγα, η Κάτω Ρούγα, ο Μήτσος κλπ

Απο το λίγο που έχουμε δει, στο κοντυλιές τιβί, προβάλλονται βίντεο (playlist) και στα ζωντανά παίζει κάποιος dj-παρουσιαστής, δίσκους με αφιερώσεις κλπ Γίνονται και εκπομπές λόγου με συνεντεύξεις αλλά προς το παρον δεν έπεσε στην αντίληψη μας.
Απο την εικόνα που έχουμε ως τώρα προοωθείται και προβάλλεται κυρίως το εμπορικό κρητικό (Ζωιδάκης, Γωνιανός, Ζερβάκης κλπ) με συχνά περάσματα στο μοντέρνο-κρητικό και λιγότερο στα παλιά κλασσικά τραγούδια και στα λεγόμενα εντεχνο-κρητικά ...
Ας δούμε λoιπον το κρητικό ιντερνετικό κανάλι, που εκπέμπει απο Αθήνα για όλο το νησί, το λεκανοπέδιο, την Ελλάδα και το globe :

kontiliestv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades