Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Η προσφορά του Samuel Baud-Bovy


Ο Samuel Baud Bovy ήταν ο γιος του μεγάλου Ελβετού φιλέλληνα Daniel Baud Bovy (1870 - 1958), πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών στην Ελβετία στις αρχές του 20ου αιώνα.
Ο πατέρας Baud Bovy μαζί με τον Fred Boissonas και τον οδηγό Χρήστο Κάκκαλο ήταν οι πρώτοι που αναρριχήθηκαν στην κορφή του Ολύμπου το 1914 ... και είναι γνωστοί από τις περιηγήσεις τους στην Ελλάδα και την φωτογραφική καταγραφή του τοπίου και των ανθρώπων !!
Εδώ τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους με τους οδηγούς τους στο Ζεμενό του Παρνασσού ...
ανάλογη ήταν και η πορεία του Samuel, που ως μουσικολόγος κατέγραψε αυτά τα αριστουργήματα ....

(κάνοντας αναφορά για τις ηχογραφήσεις του S.B.Bovy, το 1931 στα Δωδεκάνησα και το 1954 στην Κρήτη και στη Ρούμελη, Πελοπόνησο και Ηπειρο)


Σχόλιο


Αν κρίνουμε απο τα ονόματα, δεν αποκλείεται να είναι Εβραϊκής καταγωγής οι Baud-Bovy. Οχι πως είναι επιλήψιμο ... κάθε άλλο, αξιοθαύμαστο είναι, αν σκεφτεί κανεις πως σήμερα κάποιοι Εβραϊκοί κύκλοι (κάποιοι τους "καρφώνουν" σαν Σιωνιστές), δεν μας συμπαθούν και τόσο...
Πράγματι ανα τους αιώνες η Ελλάδα και οι Ελληνες έχουν φανατικούς φίλους εκτος απο τους γνωστούς εχθρους !! Το 1983 που βρέθηκα στο Αγιο ορος και ήμουνα στη Μονη Δοχειαρίου -με ηγούμενο τον Αλέξιο, ο οποίος είχε μετοικήσει απο τα Μετέωρα- συνάντησα στο αρχονταρίκι της Μονης ένα 60χρονο Αυστριακό που έχει γυρίσει όλο το Όρος, πατημασιά- πατημασιά και είχε καταγράψει όλους του δρόμους και τα μονοπάτια !! Είχε κάνει ένα χάρτη εκπληκτικό σε δουλειά και σχεδιασμό και αν θυμάμαι καλα έπαιρνε άδεια απο όλα τα Μοναστήρια για να το εκδόσει !! Για να πάμε στο σήμερα όπου το καλοκαίρι γνώρισα μια Γερμανίδα ξεναγό που διοργανώνει μικρες εκδρομές, αναβάσεις και πορείες, στα φαράγγια και τα βουνά του Νομου Χανίων με οδηγό ένα 40χρονο Χανιώτη.
Γενικά είναι πάμπολλοι οι ξένοι περιηγητές (τουρίστες που λέμε σήμερα αν και έχει διαφορά) του μακρυνού και κοντινού παρελθόντος αλλα και του σήμερα, που ψάχνουν, ερευνούν, καταγράφουν, αποκωδικοποιούν και αγαπούν τον τόπο μας !!

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades