Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ

Παρέα διασκεδάζει με βιολί και μπουζούκι, στο πανηγύρι της Χρυσοπηγής, 1952

Απο το blog
Sandentrepese

"Το μουσείο θα είναι πρωτοποριακό και στα χαρακτηριστικά του θα είναι ο προσωποκεντρικός του προσανατολισμός." Με απλά λόγια θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην ανάδειξη της κοινωνικής και καλλιτεχνικής παρουσίας των λαϊκών μουσικών της περιοχής.
"Τα πορτρέτα των μουσικών που θα προκύψουν, θα λειτουργήσουν ως σύνθετα μουσειακά εκθέματα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα πολιτισμικά δίκτυα, στις προφορικές ιστορίες και στις αφηγήσεις ζωής, που αφορούν τη σχέση μουσικής και κοινωνίας αλλά και τέχνης και πολιτισμού.
Το μουσείο θα παρουσιάζει ιδιαίτερο και από τεχνολογικής άποψης. Εκτός από τη φυσική υπόσταση των εκθεμάτων θα δημιουργηθούν εικονικές αναπαραστάσεις με πολυμεσικές εφαρμογές στοχεύοντας στη δημιουργία - ανασύστασης συγκεκριμένου σε κάθε περίπτωση οπτικοακουστικού περιβάλλοντος. Τα εκθέματα και το υπόλοιπο υποστηρικτικό υλικό που θα πλαισιώσει τις συλλογές του μουσείου θα προέλθουν είτε από επιτόπια έρευνα είτε από υπάρχουσες πηγές.
Η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Μουσικών σπουδών του παν. Αθηνών κ. Ρένα Λουτζάκη έχει ήδη πραγματοποιήσει 8 ερευνητικές αποστολές στην Κρήτη και έχει συγκεντρώσει πλούσιο υλικό. Επιπλέον μετά απο συνεννοήσεις με τοπικούς φορείς, παράγοντες, συλλέκτες και ερευνητές, μέσα μαζικής ενημέρωσης και επιστήμονες, το σώμα του πραγματολογικού υλικού θα εμπλουτιστεί με καινούργια αντικείμενα, συνεντεύξεις, ηχιτικές και οπτικοακουστικές καταγραφές. Με τον τρόπο αυτό τα εκθέματα θα περικλείουν, εκτός απο τα πορτρέτα Μουσικών, γενικότερες αναφορές στην ευρύτερη μουσική, τραγουδιστική και χορευτική παράδοση της περιοχής."

Σχόλιο

Τελικά όντως πρόκειται για πρωτοτυπία του Ε.Κ.Π.Α. η δημιουργία Μουσείου με προσωποποκεντρικό προσανατολισμό, δηλαδή θα είναι αφιερωμένο στους μουσικούς της Κισσάμου ή κάποιας άλλης ευρύτερης περιοχής της Κρήτης (;;)
Δεν ξέρουμε βέβεια το κείμενο αυτο που αναρτήθηκε στο μπλογκ του Κισαμίτη Γιάννη Παπαδάκη απο που είναι παρμένο ; Τα επιπλέον χαρακτηριστικά του Μουσείου που αναφέρονται πιο πάνω, ακολουθούν τη "γραμμή" της δικης μας πρότασης, παραθέτοντας ένα σχεδιασμό γενικόλογο ...

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλα :
Το σχεδιασμό αυτο ποιος ή ποιοί θα τον υλοποιήσουν ;;
Θα είναι μια μεταφορά των στοιχείων που συγκέντρωσε ο Θανάσης Δεικτάκης ;; (γνωστου όντος ότι η μη κρητικιά κυρία Λουτζάκη μίλησε στην παρουσίαση του βιβλίου του κυρίου Θανάση)
Παρακάμπτωντας και πολλα άλλα ερωτήματα το τελευταίο είναι, μήπως είναι ιστορικά αδόκιμη και σε ρεαλιστική βάση ανεφάρμοστη, η προσωποκεντρική κατεύθυνση ενος Μουσείου σχετικά με την παραδοσιακή μουσική, αφου μπορει να δημιουργήσει διαφωνίες, έριδες, "στρατόπεδα" και άλλες όχι αρμόζουσες συμπεριφορές και αντιδράσεις απο αδικημένους ή λιγότερο προβαλλόμενους ;;
Και εδω θα είμαστε ...

7 σχόλια:

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Η λέξη κλειδί για την δημιουργία του μουσείου είναι η ακόλουθη πρόταση
"Η Κίσαμος κατέχει μια παγκόσμια πρωτοπορία, είναι η περιοχή με τους περισσότερους παραδοσιακούς καλλιτέχνες από όλα τα μέρη της γης. Και αυτό είναι για το τμήμα μουσικής είναι σπουδαίο και η αιτία να δημιουργηθεί εδώ το Μουσείο."
Σαφώς φίλε το μουσείο θα καταπιαστεί πρωταρχικά με τους ντόπιους μεγάλους καλλιτέχνες. Τους ξέρεις και τους γνωρίζουμε!
Και για να μην ξεχνιόμαστε επειδή είναι μουσείο με τεράστια τεχνολογία το υλικό θα ανανεώνεται γρήγορα χωρίς να υπάρξει πρόβλημα χώρου.
Ξέρω ότι θα ήταν κάτι το ανεπανάληπτο να φτιαχτεί στο κέντρο του νομού τα Χανιά αλλά λίγη αποκέντρωση δεν βλάπτει!!!

REBET CAFE είπε...

Δεν ξερω ... μιλας σαν να ειναι κατι το τελειωμενο, ενω σε ερωτηση μου στον Στ.Λαϊνακη προεδρο του συλ.μουσ.Χανιων, μου εξεφρασε τις αμφιβολιες του για την πραγματωση του ή καλυτερα το χρονοβορο της ολης διαδικασιας ...

Ας μη φανει προς Θεου πως αντιτιθεμαι στη δημιουργια Μουσειου, αλλωστε "φωναζω" μερες τωρα, πως εγω και καποιος αλλος μιλησαμε για ΜΟΥΣΕΙΟ λαικης μουσικης Χανιων και ευρυτερα Κρητης, τωρα και ενα 6μηνο-9μηνο και το αναφεραμε στο Στελιο !!

Οι ενδοιασμοι μου ειναι στο θεμα ή στον τιτλο καλυτερα και οσο για την αποκεντρωση προσωπικα διαλεξα να ζησω στα Χανια παρα σε καποιο μεγαλο αστικο κεντρο !!
Απο κει και περα το να γινει εν μουσειο για τους Μουσικους (ποιους μουσικους ;;) στις Λουσακιες ή στη Ζουρβα σημαινει αποκεντρωση ;; Προφανως σηματοδοτει τη γενετειρα του συρτου ο προτεινομενος τοπος Λουσακιες !! Εκει μπαινουν τωρα τα ερωτηματα :
Θα αναφερονται (δε μ'άρεσει το εκτεθουν..) μονο Κισαμιτες ;;
Θα ειναι απο το Κολυμπαρι και μεσα ;;
Θα ειναι απο τον Ταυρωνιτη και μεσα ;;
Θα περιλαμβανονται Ρεθεμιωτες ;;
Ηρακλειωτες ;;
Λυραρηδες ;;
κλπ κλπ

Οσο για τον αν θα ηταν σκοπιμο να γινει στα Χανια μέσα, η γνωμη μου ειναι με τιποτα οχι !!
Υπαρχουν κατι ωραια Μετόχια στα περιξ των Χανιων και αλλου, υπαρχουν τοσα μερη ...
Τοσες χιλιαδες ευρω δινονται επιδοτησεις σε ταβερνες και ξενωνες και δεν μπορει να δοθει ενα γενναιο ποσο να φτιαχτει ενα μουσειο λαικης μουσικης ιστοριας (αντε ειπα και τον τιτλο ολοκληρο ...)

Το Σωματειο που θελουμε να φτιαξουμε εμεις, καθυστερει λιγο παντως απο μερια μας θα κανουμε ενα χωρο εκθεσης οπως και ναχει !! Επισης εχουμε κι αλλες καλες ιδεες που καποιες εχουμε επισης πει στο φιλο το Στελιο. Α να δουμε ανε ξετελεψουνε κι αυτες ...

REBET CAFE είπε...

"Η Κίσαμος κατέχει μια παγκόσμια πρωτοπορία, είναι η περιοχή με τους περισσότερους παραδοσιακούς καλλιτέχνες από όλα τα μέρη της γης
...

Ας με συγχωρεσεις, μαζι και οι στατιστικολογοι που εβγαλαν αυτο το συμπερασμα ... αλλα μου φαινεται καπως αλαζονικο αυτο εδω ...
Και να ισχυει δεν ειναι απαραιτητη αυτη η κινητηρια δυναμη για κατι τετοιο, αλλα η αδολη αγαπη προς τον τοπο μας και τον πολιτισμο μας, αυτον τον πολιτισμο του απλου λαικου ανθρωπου του μοχθου και της βιοπαλης !!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Φυσικά είναι χρονοβόρο και αυτό θα το δεις στην ανάρτηση μου. Οι Λουσακιανοί πάντως χθες ήταν παρόντες όλοι (οι μερακλήδες).
Δεν ξέρω για τον Λαινάκη αλλά ξέρω αυτά που ακούω με τα αυτιά μου!!!
όσο για το αλαζονικό της υπόθεσης δεν το νομίζω μιας και η επαρχία Κισάμου είναι πολύ μεγάλη !
Φυσικά για οτιδήποτε έχεις αμφιβολία πάρε ένα τηλ. στον δήμο να πάρεις τις απομαγνητοφωνήσεις και θα διαπιστώσεις τα δρώμενα.
Είναι κρίμα όμως να μην υπάρχει συναίνεση σε αυτό το θέμα μιας και όλοι μας είμαστε Κισσαμίτες.

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Σε ενημερώνω ακόμα κάτι που ίσως δεν κατάλαβες το μουσείο θα είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και δεν θα εκτεθούν όπως αναφέρεις αλλά θα συλλέγονται οι καλλιτέχνες. Για κάθε ένα θα υπάρχουν εικονικές (virtual)αναπαραστάσεις με πολυμεσικές(multimedia)εφαρμογές αλλά και οπτικοακουστικό (audiovisual) σύστημα.Καταλαβαίνεις ότι θα είναι μια συλλογή των καλύτερων του είδους.
Κάτι σαν μια κιβωτός της παράδοσης μας.

REBET CAFE είπε...

Απο εδω σχολιαζουμε καλοπιστα τις οποιες ενέργειες σε πολλα και διάφορα πεδία, δε σημαίνει οτι πρεπει παντου να συμφωνουμε με ολους και να λεμε ναι ή ότι πρέπει πεισματικα να λεμε οχι, απλα για την αντιδραση.

Ισως δεν δινεις βαση σε αυτα που ακριβως λεω (αρχικη ιδεα, υπαρξη καποιων ανθρωπων με μερακι και ενδιαφερον για την παραδοσιακη μουσικη, το αν ειναι μερακληδες σαν αλλους δεν κατεω ...) και δινεις μονο βαση στο οτι δε λεω ενα μπραβο και μονο συγχαρητηρια στη δημιουργια μουσειου μουσικων !!

Αν οι προθεσεις μας αμφισβητουνται και κατηγοριοποιουνται εως απαξιωνονται, αυτο δεν ειναι στα ορια του εντιμου αγωνα (fair play)
μαλλον μας εχετε παρεξηγησει ... αν παρω υποψη και τη σημερινη αναρτηση στο sandentrpesai περι εχθρων και την προηγουμενη σποντα περι μερακληδων ...

Τελος παντων οτι ειχα να πω για το θεμα εχει ειπωθει πιο πανω, απλα θα επαναλαβω τα περι λιτοτητας και τηρησης μιας παραδοσιακης φορμας στο γενικο αισθητικο και λειτουργικο αποτελεσμα, που σημαινει οσο το δυνατον λιγοτερες εφαρμογες του μοντερνου και τεχνολογικου κοσμου, που αν και υπαρκτος δεν "κολλαει" με τον κοσμο αυτο του παρελθοντος στον οποιο θα αναφερεται το μουσειο και περιλαμβανε τη λαγίνα, το μπεγίρι, τον ντορβά, τη ρόκα, το χειρόμυλο, το βολόσυρο, το φτερό του κούκλη για πέννα, τη λύρα απο αθάνατο κ.ο.κ.

Αν και οπως βλεπω οι αποφασεις ειναι ειλλημένες και οι ενέργειες δρομολογημένες, οποτε καλη συνέχεια !!

cretan music - mantinades