Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

BELA FLECK & THE ORIGINAL FLECKTONES + COREA, CLARKE & WHITE @ Θέατρο Παλλάς, Αθήνα 09/11/2009


Μια διπλή συναυλία με ενιαίο εισιτήριο
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009, στις 21:00 στο "Παλλάς"

O
Bela Fleck θεωρείται ο σπουδαιότερος βιρτουόζος του banjo παγκοσμίως. Ο πολυτάλαντος μουσικός επαναπροσδιόρισε την εικόνα και τον ήχο του οργάνου αυτού, διαπερνώντας με την πορεία του όλο το φάσμα και εύρος της μουσικής.
Είναι ο καλλιτέχνης με τα περισσότερα Grammy σε διαφορετικές κατηγορίες στην ιστορία της μουσικής, αφού ήδη μετρά 11 βραβεύσεις και 27 (!) υποψηφιότητες σε κατηγορίες μουσικής τόσο διαφορετικές μεταξύ τους όπως bluegrass, τζαζ, world, latin, pop, country ακόμα και κλασικής! Πολυοργανίστας ο ίδιος, το 1981 προσκλήθηκε να πλαισιώσει τη μπάντα των New Grass Revival του Sam Bush με την οποία έδωσαν μια άλλη διάσταση στη μουσική bluegrass. Το 1988 σε μία τυχαία συνάντηση με τον Howard Levy και στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ, ο Fleck πρωτοβρίσκεται και με αυτόν τον νεαρό τότε και σήμερα κολοσσό του μπάσου, τον Victor Wooten, ο οποίος έφερε στη μπάντα και τον αδελφό του και ασυνήθιστο περκασιονίστα Roy Wooten, σήμερα γνωστό ως Futureman! Ο Roy Wooten δημιουργούσε την εποχή εκείνη το «Drumitar», μία συσκευή μέσω της οποίας μπορούσε από μία κιθάρα να παράγει επεξεργασμένους ήχους για ντραμς! Το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων ήταν οι
Flecktones που κατακτούσαν την παγκόσμια μουσική βιομηχανία και δημιουργούσαν ένα νέο μουσικό είδος, το «blu-bop», ένα ιδιότυπο μείγμα bluegrass και τζαζ! Από το 1992 και για ένα διάστημα συνέχισαν ως τρίο αφού αποχώρησε ο Levy, αλλά στην πορεία αντικαταστάθηκε από το σαξοφωνίστα Jeff Coffin και με τη σύνθεση αυτή παρέμειναν μέχρι πρόσφατα. Μνημειώδεις και πολλές οι συνεργασίες του γκρουπ με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Chick Corea, ο Sting, οι Greatful Dead και μεγάλες κλασικές ορχήστρες. Πρόσφατα ο Howard Levy επανέκαμψε στο σχήμα και περιοδεύει η original μπάντα στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου. Ο Bela Fleck και οι Flecktones είναι από τα πλέον ευρηματικά και πολυβραβευμένα σχήματα της σύγχρονης εποχής και στην πρώτη τους επίσκεψη στη χώρα μας στις 9 Νοεμβρίου 2009 στο θέατρο «Παλλάς», θα συναντήσουν τον Chick Corea, τον Stanley Clarke & τον Lenny White με τους οποίους πολλές φορές συνεργάστηκαν.



O Chick Corea, o Stanley Clarke και ο Lenny White, τρεις από τους θρυλικότερους μουσικούς του κόσμου και τα μέλη του σημαντικότερου ίσως ηλεκτρικού γκρουπ της ιστορίας της τζαζ, των Return To Forever (RTF) - που μόλις πέρυσι έκανε μία ιστορική επανένωση και παγκόσμια περιοδεία- αποφάσισαν να αναζητήσουν τους κοινούς νέους δρόμους στη μουσική δημιουργώντας ένα ακόμη σούπερ-γκρουπ! Η «Δύναμη των Τριών» δηλαδή του μεγάλου συνθέτη, πιανίστα πολυοργανίστα Chick Corea, του σπουδαίου μπασίστα και συνθέτη Stanley Clarke και του ιδιοφυούς ντράμερ Lenny White, είναι η αναβίωση του τρίο των RTF όπως ήταν το 1973, όπου στις συναυλίες τους προετοίμαζαν το έδαφος για τη σταδιακή μετατροπή του γκρουπ από ακουστικό σε ηλεκτρικό!
Στη σκηνή, ο βιρτουόζος Chick Corea με 50 χρόνια καριέρας, τις αμέτρητες μνημειώδεις συνεργασίες, τα 15 Grammy και τις 51 (!) υποψηφιότητες, o άνθρωπος που αντικατέστησε τον Herbie Hancock στη μπάντα του Miles Davis και έπαιξε στα καλύτερα «ηλεκτρικά» άλμπουμ του. Όταν αποχώρησε το 1970 αφοσιώθηκε για λίγο στην avant-garde, για να ιδρύσει τη μεθεπόμενη χρονιά με τον Stanley Clarke τους Return To Forever.
O κατά 10 χρόνια νεότερος Stanley Clarke με μια καριέρα που ξεκινά θριαμβευτικά με τους RTF σε βίους παράλληλους με τον Corea και μεγάλες επιτυχίες σε όλη την πορεία του.
Ο αριστερόχειρας ντράμερ Lenny White που παίζει σε σετ για δεξιόχειρες (!) και έγινε γνωστός ως ντράμερ του Miles Davis αλλά και του Freddie Hubbard και του Jackie McLean.
Συνεργάστηκε με τον Stan Getz, τον Pastorious αλλά βέβαια πρώτιστα ήταν ο μακροβιότερος ντράμερ των RTF.

Αυτοί οι τρεις masters του fusion με τις απεριόριστες αυτοσχεδιαστικές δυνατότητές τους, κινούνται με τρόπο μοναδικό ανάμεσα σε κλασικά ή ακουστικά μοτίβα, σε τζαζ ή funky ηλεκτρικούς ήχους αλλά και σε όλα τα πεδία ανάμεσα σ’ αυτά τα είδη μουσικής, σαν μία αρμονική, εντελώς φυσική πανδαισία ήχων και διαθέσεων.
Η ιστορική/επετειακή αυτή μπάντα, βγαλμένη από το Hall of Fame της σύγχρονης μουσικής θα δώσει μία και μοναδική συναυλία στην Αθήνα στις 9 Νοεμβρίου 2009 και στο θέατρο Παλλάς, σε μία πρωτόγνωρη διπλή μαμούθ παράσταση με το συγκρότημα του συχνού συνεργάτη τους και βιρτουόζου του banjo Bela Fleck και της original Flecktones μπάντας του.

Avopolis

ΣΧΟΛΙΟ

Θα είναι μια σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα συναυλία που λόγω οικον.κρίσης (@#^*#$*#) δεν μπορω να ανέβω να παρακολουθήσω, όπως και αυτη πριν λίγες μέρες του Branford Marshalis ... όποιος απο σας όμως πάει, παρακαλώ να πάρει βίντεο και να μου το στείλει !! Ως αντάλλαγγμα 5 κιλα πρωτόρακη !!

2 σχόλια:

Maeno είπε...

εχτές το έμαθα, σήμερα παίζουν... και δε βρίσω τιποτα... εισητήρια?

MYBLOG είπε...

ο ζητων ευρησεται...

καλη τυχη !!!

cretan music - mantinades