Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Η ιστορία της Μαντουμπάλας


Η Μαντουμπάλα (ή Μαντουβάλα) υπήρξε μια από τις σημαντικότερες και λαοφιλέστερες ηθοποιούς στην Ινδία (βλέπε στη φωτογραφία αριστερά). Μαζί με τις σύγχρονές της Ναργκίς και Μίνα Κουμάρι θεωρούνται η ιερή τριάδα του Ινδικού σινεμά. Το πραγματικό της όνομα ήταν Μumtaz Begum Jehan Dehlavi. Γεννήθηκε στις 14 Φεβρουάριου του 1933 και πέθανε μόλις στα 36 της χρόνια, στις 23 Φεβρουαρίου 1969, έχοντας προλάβει να γυρίσει περισσότερες από 70 ταινίες.
«Μαντουμπάλα» είναι και ο τίτλος του τραγουδιού που το 1959, όταν και κυκλοφόρησε, σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων. Το σίγουρο είναι πως ο Καζαντζίδης, εμπνεύστηκε το στιχουργικό μέρος, από την θρυλική, Ινδή πρωταγωνίστρια.
Η μουσική βάση της «Μαντουμπάλας» είναι το τραγούδι «Aajao tarapt hai arman» (Έλα, σε ποθούν τα αισθήματά μου) του Ραβί Σανκάρ. Το ινδικό τραγούδι δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της δημοφιλούς ταινίας Awara (Ο αλήτης της Βομβάης) - στην οποία πρωταγωνιστεί η Ναργκίς - και ακούστηκε σε αυτή. (Ακούστε το στο βίντεο που παραθέτουμε στο τέλος της δημοσίευσης)
Η «Μαντουμπάλα», που κυκλοφόρησε στα 1959 - το στιχουργικό και μουσικό μέρος της οποίας φέρουν την υπογραφή του Στέλιου Καζαντζίδη - είναι μια πλήρης, επιτυχημένη διασκευή του ινδικού τραγουδιού. Οι μουσικές προσθήκες που γίνανε, θα λέγαμε πως καθιστούν τη «Μαντουμπάλα», μια σχεδόν αυθεντική δημιουργία, που ελάχιστα θυμίζει το πρωτότυπο.
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως το τραγούδι με τίτλο «Η επιστροφή της Μαντουμπάλας» (σε μουσική Στέλιου Καζαντζίδη και στίχους Δημήτρου Γκούτη) που ερμήνευσαν ο Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα το 1964, είναι το τραγούδι που θυμίζει περισσότερο από κάθε άλλο, την δημιουργία του Ραβί Σανκάρ. (!!)
Ποιος όμως είναι ο πραγματικός δημιουργός της ελληνικής «Μαντουμπάλας», η οποία πέρασε στην ιστορία ως δημιουργία του Στέλιου Καζαντζίδη;
Η συνέχεια στο blog Στέλιος Καζανζίδης 1931-2001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades