Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ


Το Εθνικό Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικά το τμήμα Μουσικών σπουδών έχει την διάθεση να εκπονήσει μελέτη για την δημιουργία Μουσείο Μουσικών στην γενέτειρα του κρητικού συρτού τις Λουσακιές. Με επιστολή που έστειλε ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Μουσικών σπουδών και πολιτισμικής Ανθρωπολογίας κ. Παύλος Κάβουρας, αναλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης που περιλαμβάνει 3 βασικές ενότητες. Την μουσειολογική την αρχιτεκτονική και την εθνομουσικολογική καθώς επίσης και τον προϋπολογισμό του έργου.

Η μελέτη θα γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό του Εργαστηρίου Εθνομουσικολογίας με την συνεργασία εξωτερικών επιστημόνων, όπως μουσειολόγους αρχιτέκτονες, με τους οποίους έχει ήδη συζητηθεί η προοπτική και υλοποίηση του έργου. Η σύνταξη της μελέτης προβλέπετε να ολοκληρωθεί εντός 4 μηνών από την ημερομηνία ανάληψης του έργου και το κόστος ανέρχεται σε 18.000 Ε.
Πιστεύουμε ότι με την ίδρυση του μουσείου θα υπάρξει μια βιώσιμη ανάπτυξη στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κισάμου.
Κύριοι στο πιάτο μας το προσφέρουν, πιστεύω να μην δούμε πάλι τα γνωστά μα και μου και να ψηφιστεί και με τα δυο τα χέρια η πρόταση. Επ' ευκαιρίας ο Κουτσουρέλης, ο Κουνέλης, ο Ναύτης και φυσικά πολλοί νέοι και παλιοί παραδοσιακοί οργανοπαίκτες μας "έσπρωξαν" όταν έπρεπε, ας κάνουμε λοιπόν και μεις έν μικρό βηματάκι και εκτός της υπέροχης πρότασης ας στίσουμε και το μνημείο των αλησμόνητων καλλιτεχνών μας !!!
Σε αυτούς οφείλουμε όλα αυτά τα νέα φυντάνια της παραδοσιακής μας μουσικής!!!

Απο το μπλογκ sandentrepesai

Σχόλιο Ρεμπέτ-Καφε

Ηδη το μπλογκ μας "αντέδρασε" όχι αρνητικα στην υλοποίηση ενος τέτοιου σχεδίου αλλα με κάποιες επιπλέον υπομνήσεις και προτάσεις στα σχόλια της αρχικής ανάρτησης στο μπλογκ sandentrepesai αλλα και με την απορία ότι μετα απο τόσες δεκαετίες και την ύπαρξη συλλόγων και σωματείων με τελικό αποτέλεσμα και συμπέρασμα το μαμωνά..., όταν φέτος την Ανοιξη ο υπογράφων μαζι με το δικηγόρο Γιώργο Κ. αποφάσισαν την ίδρυση Σωματείου για τη δημιουργία "Αρχείου της λαϊκής μουσικής της Κρήτης" και "χώρου έκθεσης-μουσείου" και το ανακοίνωσαν σε πρόσωπα του χώρου για να το επανδρώσουν, δεδομένης της πλούσιας συλλογής στοιχείων, έντυπου υλικού, μουσικών οργάνων, κειμηλίων και ντοκουμέντων, μέσα σε 6 μήνες έρχεται η είδηση αυτη με τελεσίδικες αποφάσεις του Ε.Κ.Πανεπιστημίου ξεπερνώντας γραφειοκρατίες και άλλα θέματα τέτοια και με την ανύπαρκτη ενημέρωση ή συμμετοχή των ντόπιων φορέων της μουσικής !!
Αυτο μας κάνει να απορούμε αρχικά για τη χρονική σύμπτωση αλλα δεδομένης της πλήρους άγνοιας των ντόπιων φορέων της μουσικής, του λόγου, των τεχνών και της παράδοσης και της απουσίας της όποιας ζύμωσης, να αμφιβάλουμε για τις προθέσεις, τα κίνητρα και τις τελικές ενέργειες, των καλοπληρωμένων αυτων δημόσιων φορέων, σε αντίθεση με τους τιμώμενους μουσικούς που ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΨΑΘΑ οι περισσότεροι και λιμοκτονούν σήμερα οι περισσότερο, αν εξαιρέσουμε 3-4 που δεν συγκαταλέγονται πια στο σώμα της παραδοσιακης μουσικής.
Με χαρα να βοηθήσουμε στο έργο αυτο αν συνάδει με τη φιλοτιμία και την πρεπιά του Κρητικού, αν στα κατασκευαστικά και λειτουργικά στοιχεία συνάδει με την αισθητική, τη λιτότητα, τα παραδοσιακά υλικά και αν εν γένει σέβεται την ιστορία και την παράδοση του τόπου, χωρις φανατισμούς, τοπικισμούς, αβλεψίες, κομπορρημοσύνες και εντυπωσιασμούς !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades