Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

One note samba



Η "One note samba" όπως λέει και ο τίτλος της είναι μια σύνθεση του Ζομπίμ (1927-1994) που το κυρίως θέμα είναι μία νότα και πάνω εκει αλλάζει η αρμονία κάπου 10 φορες. Στην ουσία είναι πάνω σε ρυθμο bossa-nova (νέα μόδα) ένας ρυθμος που δημιουργήθηκε γύρω στα 1958-'59 πάνω στα χνάρια της Βραζιλιάνικης Σάμπα αλλα είναι ένας ρυθμος πιο εκλεκτικός, πιο νωχελικός, λιγότερο φασαριόζικος και οπωσδήποτε πιο έντεχνος. Στο ρυθμο αυτο δημιουργήθηκε και ανάλογος χορος ! Η jazz μουσική ενσωμάτωσε τη μποσσα νοβα στο ρεπερτόριο της απο τότε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της.
Η "One note samba" είναι απο τα μεγάλα "στάνταρ" της μπόσσα, μαζι με τα Agua di beber, Garota de Ipanema , Desafinado, Corcovado κ.α.

Τη μπόσσα νόβα αγάπησαν και πολλοι Ελληνες συνθέτες που έγραψαν και γράφουν πάνω σε αυτο το ρυθμό. Απο τους πρώτους ήταν ο Ζαμπέτας που έγραψε πάνω σε μπόσσα-νόβα αφου ήταν και εδω πολυ στη μόδα, το πασίγνωστο τραγούδι "Τι σου κανα και μ'εγκατέλειψες" το 1962 με τον Πάνο Τζανετή. Κείνα τα χρόνια χόρεψαν καταπληκτική μπόσα σε κάποιες ταινίες ο Βασίλης Αυλωνίτης με την .... και ο Πάντζας με την Ελένη Προκοπίου και τον Βαγγέλη Σειληνό στον "Εμίρη και κακομοίρη". Αργότερα και μέχρι σήμερα τραγούδια σε ρυθμό μπόσσα νόβα γράφουν αμέτρητοι Ελληνες μπαλλανταδόροι, ροκ ποπ κλπ

Η παραπάνω εκτέλεση του "One note samba" είναι με τον κιθαρίστα Laurindo Almeida σε μια συνεργασία με το Modern Jazz Quartet σε μια καταπληκτική εκτέλεση !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades