Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Νέα τεχνολογία κατακράτησης του CO2


Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί γενναίες δράσεις και τεχνολογικές επενδύσεις που θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις εκπομπές του βλαβερού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Για μια χώρα όπως η Ελλάδα που βασίζεται κατά 70% στο λιγνίτη και τον λιθάνθρακα για την ηλεκτροπαραγωγή της (2η στην Ευρώπη), ο χρόνος για την πλήρη αλλαγή του μοντέλου προς αυτό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει παρέλθει, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον: μετά το 2013 θα πληρώνουμε «χρυσό» κάθε τόνο CO2 που θα εκπέμπουμε –αναγκαστικά ακόμη από το λιγνίτη- ενώ η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας ισοζύγιο στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν θα ξεπεράσει το 30% μέχρι το 2020.
Άλλωστε, με μια ψύχραιμη και ρεαλιστική ματιά, βλέπουμε ότι στην παρούσα φάση μόνο η χρήση λιγνίτη και λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή εγγυάται την ασφάλεια του εφοδιασμού μας κατά 100%, ενώ τα αποθέματα επαρκούν για τουλάχιστον 150 χρόνια ακόμα. Πρόκειται άλλωστε για την πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση αυτή τη στιγμή. Το μεγάλο πρόβλημα; Η ρύπανση.

Το νορβηγικό ίδρυμα Bellona, με μακρά ιστορία στο διεθνές περιβαλλοντικό κίνημα, έφτασε στη χώρα μας με σκοπό να μας προτείνει μια ρεαλιστική λύση. Σε ημερίδα που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Eurocharity, το Πανεπιστήμιο Indianapolis και το περιοδικό Περιβάλλον 21, παρουσιάστηκε η τεχνολογία που θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό, να κρατήσουμε τις τιμές της ηλεκτροπαραγωγής ανταγωνιστικές και να επιτύχουμε την περιβαλλοντική προστασία. Τουλάχιστον μέχρι να γεμίσουμε τη χώρα μας με αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.
Πρόκειται για την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα (Carbon Capture and Storage- CCS) χάρη στην οποία οι βλαβερές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των εργοστασίων της ΔΕΗ θα μπορούν πλέον να αποθηκεύονται βαθιά στο έδαφος, μην επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα -αλλά και τον προϋπολογισμό μας. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, από το 2013 για κάθε τόνο CO2 που εκπέμπουμε για την ηλεκτροπαραγωγή θα πρέπει να πληρώνουμε πάγια δικαιώματα. Και η χρήση του λιγνίτη και του λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή, εκπέμπουν πολύ.

Ολόκληρο το άρθρο εδω

Σχόλιο Ρεμπέτ Καφε

Δεν κατάλαβα τη χαρα του αρθρογράφου ... μήπως δουλεύει στη ΔΕΗ ;; προκρίνει τη λύση αυτη απο τις οικολογικές πηγες ενέργειες ;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades