Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Η Σπεράντζα Βρανά έφυγε να βρει τους άλλους μόρτες ...


Μια από τις πιο γνωστές ηθοποιούς της επιθεώρησης και του κινηματογράφου, η Σπεράντζα Βρανά πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης από ανακοπή καρδιάς. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος. Η Σπεράντζα Βρανά, κατά κόσμον Ελπίδα Χωματιανού, έκανε το ντεμπούτο της το 1948 στην ταινία της Φίνος Φιλμ, Έλα Στο Θείο, μαζί με τον Νίκο Σταυρίδη. Εκ τότε θα εμφανιστεί σε ορισμένες από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου (Η κάλπικη λίρα, Η ωραία των Αθηνών κ.ά) και θα συνδέσει το όνομά της και με επιτυχημένες παραστάσεις. Η τελευταία της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ήταν το 1999, στο. Στη διάρκεια της καριέρας της ερμήνευσε ορισμένα από τα πιο γνωστά ελληνικά κομμάτια, όπως τα : Αυτό το μάμπο το Μπραζιλέιρο, Η Βαλίτσα και το Τραμ το Τελευταίο. Τα τελευταία χρόνια είχε κυκλοφορήσει μια σειρά βιβλίων που αναφέρονται στην ζωή και τις εμπειρίες της στο θέατρο. Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε στους οικείους τής Σπεράντζας Βρανά ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης : «Το Τραμ το Τελευταίο έφυγε και πήρε μαζί του τη Σπεράντζα Βρανά και μαζί όλο το μπρίο, το τσαγανό, την πληθωρικότητα της προσωπικότητάς της και του ταλέντου της. Από το 1948 που πρωτοεμφανίστηκε, η Σπεράντζα Βρανά κατάφερε να συνδέσει το όνομά της με μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου, κατέκτησε τις καρδιές μας και γαλούχησε γενιές και γενιές με τη γνησιότητα της ερμηνείας της και την αφοπλιστική της εμφάνιση, όπου και αν εμφανιζόταν, είτε στο θέατρο, είτε στον κινηματογράφο, είτε στην τηλεόραση. Αγαπημένη μας Σπεράντζα, η αλήθεια σου, το ταλέντο σου και η αύρα σου θα μας λείψουν πολύ. Καλό σου ταξίδι».

in.gr

Την τελευταία της πνοή άφησε στο σπίτι της την Τρίτη η ηθοποιός Σπεράντζα Βρανά από καρδιακό επεισόδιο. Η Σπεράντζα Βρανά γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1932 (κατ' άλλους 1926) και το πραγματικό της όνομα ήταν Ελπίδα Χωματιανού.
Ξεκίνησε την πορεία της σε ηλικία 15 ετών και συμμετείχε σε κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Χαρακτηριστικοί ήταν οι ρόλοι της στις ταινίες «Η Ωραία των Αθηνών», «Γλέντι», «Λεφτά κι Αγάπη», «Η Κάλπικη Λίρα».
Έγραψε αρκετά βιβλία, με σπουδαιότερο το αυτοβιογραφικό «Τολμώ».

ethnos.gr

Η Σπεράντζα Βρανά, όπως κι άλλες μαγκιώρες γυναίκες όπως η Ρόζα Εσκενάζη είχαν μια δικη τους σχέση με το χρόνο ... έτσι ποτε δεν θα μάθουμε την πραγματική χρονολογία γέννησης της ... κάτι που έτσι κι αλλιώς δε ρωτήσαμε ποτε αφου μας αρκούσε το χαμόγελο της, η μαγκιά και η θετική της ενέργεια !! Πράγματα που πήρε απο νωρις, στη δύσκολη ζωη της, για την οποία ποτε δεν παραπονέθηκε αλλα απολάμβανε και δεν το έκρυβε καθόλου, το αντίθετο μάλιστα !!
Επίσης να διορθώσουμε τη χρονολογία του "
Ελα στο θείο" που ήταν το 1950.
Η ίδια έλεγε ότι είναι μόρτης και ήτανε όντως !! Τώρα τα καλαμπούρια της θα απολαμβάνουν οι παλιόφιλοι της μόρτες που θα ανταμώσει εκει πάνω ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades