Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Η κιθάρα της Δανάης στο Μουσείο λαϊκών οργάνων


Η κιθάρα της Δανάης Στρατηγοπούλου, της μεγάλης τραγουδίστριας του ελαφρού τραγουδιού του Μεσοπολέμου και μεταγενέστερα, εκτίθεται πια στο Μουσείο Λαϊκών οργάνων στην Πλάκα. Αυτο μετα την δωρεά που έκανε η κόρη της επίσης γνωστη τραγουδίστρια Λήδα Χαλκιαδάκη, πριν απο λίγους μήνες, στις 12 Ιουνίου.


Η ίδια η Δανάη είχε αποφασίσει να δωρίσει την ιστορική της κιθάρα στο Μουσείο και, τώρα που εκείνη "έφυγε", η κόρη της Λήδα Χαλκιαδάκη ανέλαβε να εκπληρώσει την επιθυμία της. Η κιθάρα της Δανάης είναι ένα μουσικό όργανο εξαιρετικής τέχνης, από τα αριστουργήματα του ονομαστού οργανοποιού των αρχών του αιώνα Δημητρίου Μούρτζινου. Ο Μούρτζινος είχε κατασκευάσει μόνο δυο πανομοιότυπα όργανα, ένα για τον πρίγκιπα Ανδρέα κι ένα για τον Πορφυρόπουλο, ονομαστό τροβαδούρο της Πάτρας. Μετά τον θάνατο του Πορφυρόπουλου (που οι ρομαντικές αφηγήσεις της εποχής τον θέλουν ν’ αφήνει την τελευταία του πνοή πάνω στην κιθάρα του), το όργανο κατέληξε στη Δανάη, όταν ξεκινούσε την καριέρα της στη μάντρα του Αττίκ, κι έκτοτε ταυτίστηκε μαζί της, όπως αναγραφόταν πάντοτε στις εμφανίσεις της: «Η Δανάη με την κιθάρα της».


Ολόκληρο το άρθρο εδω



Στη φωτογραφία η Λήδα Χαλκιαδάκη με το συγκρότημα της, απο την εκδήλωση στο Μουσείο λαϊκών οργάνων και είναι απο το facebook της Λήδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades