Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Οι οργανοποιοί Γρηγόρης (Κρικόρ) και Αρης (Αρίς) Απαρτιάν

Ο Άρης Απαρτιάν σε μια παρτίδα τάβλι με το φίλο του οργανοποιό Θόδωρο Μουντάκη

Γρηγόρης Απαρτιάν (1898-1964)
Άρης Απαρτιάν (1919 – 2003)

Η οικογένεια του Αρουτιόν ή Άρτω (Αναστάσιος) και της Σουλτανέ Απαρτιάν ήλθε στην Ελλάδα το 1922, με την καταστροφή της Σμύρνης. Η καταγωγή τους ήταν από το χωριό Συς της Μ. Ασίας (στην περιοχή της αρχαίας Κιλικίας). Η δουλειά του Άρτω Απαρτιάν στην πατρίδα του, ήταν “πραματευτής”. Όταν οι Απαρτιάν ήλθαν στην Ελλάδα, είχαν 5 παιδιά. Τον Κρικόρ (Γρηγόρη), τον Αρίς (Άρη) και τις τρείς αδελφές τους. Είχαν ήδη πεθάνει 7 ακόμα παιδιά σε διάφορες ηλικίες.
Δεδομένου ότι ο Γρηγόρης ήταν ο μεγαλύτερος αδελφός ενώ ο Άρης ο μικρότερος, είχαν πολύ μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ τους (περίπου 22 χρόνια). Οι ακριβείς ημερομηνίες γέννησής τους δεν είναι γνωστές λόγω του ότι όταν ήλθαν από την Σμύρνη δεν είχαν έγγραφα μαζί τους. Ο Άρης γεννήθηκε το 1919 (ή το 1920) και άρα ο Γρηγόρης πρέπει να γεννήθηκε γύρω στα 1898.Το ‘22 ο Γρηγόρης Απαρτιάν ήταν ήδη ένας νεαρός άνδρας με ιδιαίτερες τεχνικές δεξιότητες σε διάφορες ειδικότητες. Ήταν αυτό που λέμε «πολυτεχνίτης». Μια από τις δουλειές που έκανε στη Σμύρνη ήταν η κατασκευή πηγαδιών. Όταν ήλθαν στην Αθήνα, ο Γρηγόρης ψάχνοντας για δουλειά, ανακάλυψε το εργαστήριο οργανοποιίας του Δ. Μούρτζινου (1857-1931). Πολύ συχνά πήγαινε και στεκόταν έξω από τη βιτρίνα και παρακολουθούσε τη διαδικασία της κατασκευής των οργάνων. Στην αρχή ο Μούρτζινος τον έδιωχνε δεδομένου μάλιστα ότι δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν αφού ο Γρηγόρης τότε δεν γνώριζε ακόμα τα Ελληνικά. Όμως φαίνεται ότι οι ικανότητες του Γρηγόρη έπεισαν τον Δ. Μούρτζινο να τον πάρει τελικά ως βοηθό του. Έτσι ο Γρηγόρης Απαρτιάν είχε την τύχη να εξασκήσει τις δικές του δεξιότητες και να μάθει την τέχνη της οργανοποιίας δίπλα σε ένα πολύ σπουδαίο οργανοποιό. Αργότερα, στο εργαστήριο του Μούρτζινου εργάστηκαν και οι αδελφές του.

Ολοκληρο το άρθρο εδω :
Ελληνες Οργανοποιοί

Σχόλιο Ρεμπέτ Καφέ

Το blog Ελληνες οργανοποιοί, κάνει μια πολυ ουσιώδη δουλειά ερευνώντας, συλλέγοντας, καταχωρώντας και παρουσιάζοντας στοιχεία για τους Ελληνες Οργανοποιούς πέρα απο εμπορικό η άλλο κερδοσκοπικό σκοπο, απο αγάπη και μεράκι για την τέχνη αυτη και τους ανθρώπους που την υπηρετουν που -τι κρίμα- δεν έχουν οι ίδιοι κάτι παρόμοιο στο διαδίκτυο ή αλλού ...
Οι αδελφοί Απαρτιάν όπως και οι αδελφοί Παναγή αντιπροσώπευσαν επι δεκαετίες στην Αθήνα και γιατί όχι και Ελλάδα, επάξια το χώρο της οργανοποιίας στην κιθάρα, μεταλαμπαδεύοντας την τέχνη παλαιότερων οργανοποιών, αποκτώντας την τεχνογνωσία, κρατώντας ψηλη την ποιότητα των οργανων τους και παίζοντας ενεργό ρόλο στη λαϊκή μας μουσική, απο τις καθημερινές παρέες μέχρι τα πάλκα και τη δισκογραφία !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades