Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Το μπασοκίθαρο ...


Κάποια παρεξήγηση τείνει να καθιερωθεί και να γίνει καθεστώς, σε σχέση με τη λέξη "μπασοκίθαρο" δεν ξέρω αν απο εδω μπορούμε να το σταματήσουμε ... Για παράδειγμα ακούω πολλους να λένε την έκφραση : "Και πάει λέοντας" ή "Και πάει ο λέοντας" οπότε τον ρώτησα αυτον ή αυτην που το είπε :
- Τι σημαίνει αυτο ;;
Μου απάντησε : - Ξέρω γω, πάει ο λέοντας το λιοντάρι ...
ενω εκ των όσων γνωρίζω σημαίνει : και πάει λέγοντας ... καμμία σχέση με τον λέοντα !!
Γνωστο επίσης είναι ότι όλη η Ελλάδα λέει πλέον τον Σεπτέμβριο, Σεμπτέβριο ή Σεμτέμβριο ενω τον Οκτώβριο απο παλιά τον έχουν μετατρέψει σε Οκτώμβριο !!

Ακούω λοιπον κάποιους να λένε : Βρήκα ένα μπασοκίθαρο, Ψάχνω ένα μπασοκίθαρο κλπ
Τι όργανο είναι αυτο το μπασοκίθαρο ;; Κιθάρα μπάσσο ;; Μπάσσο κιθάρα ;; Ακουστικό μπάσο ;; Κάτι τέτοιο πρέπει νάναι ...
Οοοχι !! Ο ποιητής εννοεί κιθάρα ρεμπέτικη ή ρεμπετοκιθάρα όπως έχει καθιερωθεί ο λαϊκός νεολογισμός αυτός. Βέβαια και αυτες είναι αδόκιμες έφραση και λέξη αλλα έχουν καθιερωθεί στο χώρο ευρύτερα και βγάζει κανείς νόημα. Δηλαδή ρεμπετοκιθάρα ή ρεμπέτικη κιθάρα σημαίνει η κιθάρα αυτη με τις συρμάτινες χορδες που παίζαν οι ρεμπέτες ή κάποια νεώτερη κιθάρα φτιαγμένη σε αυτο το στυλ.
Εδω λοιπον βρίσκεται η παρεξήγηση : Με αυτες τις κιθάρες, τις ρεμπετοκιθάρες που καμμιά φορα είναι και κιθαρόνια, δηλαδή μικρες κιθάρες, ο κιθαρίστας παίζει το λεγόμενο "
μπασοκίθαρο" που σημαίνει, παίζει με μπάσσα και ακκόρντα και όχι μόνο ακκόρντα όπως παίζουν οι ακουστικοί κιθαρίστες, χωρις να παίζουν τα μπάσσα.
Απο πολυ γνωστο λαϊκό τραγουδιστή έχω ακούσει την έκφραση "τεμπίστας" που σημαίνει πιστεύω (αφου ντράπηκα να τον ρωτήσω) αυτον που κρατάει καλο τέμπο. Ισως όμως και να σημαίνει αυτον που παίζει μόνο ακκόρντα ... όμως σε αυτον που το απέδωσε έπαιζε με κάργα μπάσσα ...
Τελός πάντων, μπασοκίθαρο είναι τρόπος παιξίματος
-ο τάδε παίζει καλο μπασοκίθαρο- δεν ονομάζουμε τη ρεμπετοκιθάρα ποτέ μπασοκίθαρο και εδω λύνεται θέλω να πιστεύω η παρεξήγηση και η παραποίηση της λέξης !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades