Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Πολύτιμη έκδοση για τη μουσική παράδοση της Σάμου


Κυκλοφόρησε απο τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, ένα cd & βιβλίο αφιέρωμα στη μουσική παράδοση της Σάμου. Την εργασία επιμελήθηκε ο μουσικολόγος-ερευνητής Νίκος Διονυσόπουλος, μετα απο ενδελεχή έρευνα χρόνων, γνωστος για το ουσιώδες έργου του πάνω απο 25 χρόνια τώρα, δρώντας αθόρυβα και δημιουργικά.

Να πούμε ότι για τη συλλογή αυτη έδωσαν δίσκους και φωτογραφίες συλλέκτες, ρέκτες του λαϊκου και παραδοσιακού μας τραγουδιου ενω πληροφορίες άντλησε ο υπεύθυνος της έκδοσης απο επι τόπου συνεντεύξεις του και μετα απο πολυετή προσπάθεια !!
Καλο είναι να στηριχτεί και αγκαλιαστεί αυτη η προσπάθεια αφου θα είναι οδηγός και κατα κάποιο τρόπο χορηγός για επόμενες παρόμοιες εκδόσεις !!

Προσωπικά το βρήκα στην τιμη των 24,95 Ε + έξοδα αποστολής στο studio 52

Να συμπληρώσω ότι δεν είχα ιδέα για την ιδιαίτερη μουσική παράδοση της Σάμου και τα όμορφα συρτα, μπάλλους και σούστες του νησιού, έως ότου γνώρισα γύρω στο 2000 τον μπουζουξή Μανώλη Πλατσιδάκη που η μητέρα του είχε καταγωγή απο τη Σάμο και είχε μαθητεύσει χρόνια σε μουσικούς εκει και είχε παίξει σε πανηγύρια και μαγαζιά. Είχε ένα ατελείωτο ρεπερτόριο απο πανέμορφα τραγούδια της Σάμου που αγνοούσαμε όλοι, σε ένα πολυσέλιδο τετράδιο και τα έπαιζε όταν έφτανε κι αυτος και ο κόσμος στο κέφι !! Κάθε φορα λέγαμε να τα καταγράψουμε κι όλο το αναβάλαμε ... Ο Μανώλης έφυγε νέος απο αυτη τη ζωη απο ατύχημα, πριν δύο χρόνια ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades