Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Το παιγνίδι της έμπνευσης ...

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


"Χωρις φτερα" είναι ένα ρεμπέτικο του 1952, που κατα τύχη ανακάλυψα πρόσφατα στο site που λειτουργεί και σα βάση δεδομένων για το ρεμπέτικο, το sealabs.net.
Και μόνο βλέποντας τη χρονολογία που γράφτηκε και αξιολογώντας τα ιστορικά πλέον δεδομένα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η
Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, κάπου είχε ακούσει την έκφραση "χωρις φτερα" όταν έγραφε το στίχο "Είμαι αητος χωρις φτερα", που αν πάρουμε υπόψη τις ιστορίες με τα "δωσμένα" τραγούδια της, αποκλείεται να είχε στο "συρτάρι" πολλα χρόνια ... σίγουρα θα το είχε γράψει κοντα στο 1960-61, αφου πρωτοακούστηκε τον Ιούλη του 1961 με τον Αδαμάντιο Πανάρετο στην ταινία "Αγάπη και θύελλα" του Σωκράτη Καψάσκη και το 1963 στην παράσταση "Μαγική πόλις" με το Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Το "Χωρις φτερά" τραγουδάει ο Γιάννης Τζιβάνης με την και είναι σύνθεση του Σπύρου Αναγνώστου. Ο Σπύρος Αναγνώστου είναι βιολίστας και κοντραμπασσίστας, ο πρώτος που έπαιξε κοντραμπάσσο σε ηχογραφήσεις κείνη την εποχή, μεταπολεμικά γιατί προπολεμικά ήταν ο Κανούλας, συνθέτης και μεγάλος μουσικός εν γένει !! Το περιοδικό "Λαϊκό Τραγούδι" του έχει κάνει ένα πολυ περιεκτικό αφιέρωμα πρν μερικά χρόνια και ο κύριος Σπύρος ζει σήμερα στην Αθήνα σε μεγάλη ηλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades