Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Η κιθάρα της Δανάης στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ ΤΗΣ ΔΑΝΑΗΣ !!

Τιμητικό αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής
Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009 – ώρα 20:00Ο καθιερωμένος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων συνδυάζεται φέτος μ’ ένα ιδιαίτερο γεγονός. Ένα τιμητικό αφιέρωμα στην κορυφαία τραγουδίστρια που «έφυγε» φέτος: στη Δανάη Στρατηγοπούλου και στην υποδοχή της κιθάρας της, την οποία η ίδια και η κόρη της Λήδα Χαλκιαδάκη αποφάσισαν να δωρίσουν στο Μουσείο.
Πρόκειται για ένα μουσικό όργανο εξαιρετικής τέχνης, από τα αριστουργήματα του ονομαστού οργανοποιού των αρχών του 20ου αιώνα, Δημήτριου Μούρτζινου. Ο Μούρτζινος είχε κατασκευάσει μόνο δυο πανομοιότυπα όργανα, ένα για τον πρίγκιπα Ανδρέα κι ένα για τον Πορφυρόπουλο, ονομαστό τροβαδούρο της Πάτρας. Μετά τον θάνατο του Πορφυρόπουλου (που οι ρομαντικές αφηγήσεις της εποχής τον θέλουν ν’ αφήνει την τελευταία του πνοή πάνω στην κιθάρα του), το όργανο κατέληξε στη Δανάη, όταν ξεκινούσε την καριέρα της στη μάντρα του Αττίκ, κι έκτοτε ταυτίστηκε μαζί της, όπως αναγραφόταν πάντοτε στις εμφανίσεις της: «Η Δανάη με την κιθάρα της!..».
Στο αφιέρωμα θα τιμηθεί όχι μόνον η σπουδαία τραγουδίστρια –μούσα του Αττίκ, του Χαιρόπουλου και του Γιαννίδη- αλλά παράλληλα και η εξαιρετική λογοτέχνις, ποιήτρια, μεταφράστρια των έργων του Πάμπλο Νερούδα, καθηγήτρια της ελληνικής λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Χιλής, που αγάπησε σαν δεύτερη πατρίδα της.

Συμμετέχουν η Αρλέτα, η Λήδα Χαλκιαδάκη, ο Κώστας Καράλης και η Αναστασία Έδεν. Θα παίξουν οι μουσικοί: Άλκηστη Ραυτοπούλου (πιάνο), Φώτης Μυλωνάς (φλάουτο-μπάσο), Σωκράτης Γανιάρης (τύμπανα) και Νίκος Κοταράς (κιθάρα). Αποσπάσματα από κείμενα της Δανάης θα διαβάσει η ανιψιά της, ηθοποιός Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.
Ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο λογοτέχνης Δημήτρης Πιστικός. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η κόρη της Δανάης Λήδα Χαλκιαδάκη, ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας και η πρέσβης της Χιλής Σοφία Πρατς.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ!!! ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ.


Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων
Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας
Διογένους 1-3, Πλατεία Αέρηδων Πλάκα

Απο το φόρουμ του περιοδικού Tar

Ευχαριστούμε το φίλο Αγη !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades