Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Ο Μάρκος στη δεκαετία του '60 - 3


Ενας ακόμα δίσκος που εκδόθηκε μέσα στη δεκαετία του 1960, όταν ο Μάρκος Βαμβακάρης έκανε τη δεύτερη -λεγόμενη- καρριέρα !! Είναι ο δίσκος 33 στροφων "Μάρκος ο δάσκαλος μας" σε δύο εκδοχές παρακαλώ (!!) στέρεο και μόνο ... που επιμελήθηκε ο νέος τότε συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, που είχε μόλις κάνει επιτυχία με το LP : "Ενα μεσημέρι" στα 1966.


Το παρόν μας υπενθυμίζει ο Μανώλης Χανιώτης στο τεύχος 45, του Δεκέμβρη 2005, της πολιτιστικής και όχι μόνο, μηνιαίας εφημερίδας των Χανίων "Μήνυμα", που ήταν σχετικά βραχύβια και τώρα δεν εκδίδεται πια.
Είναι ψευδώνυμο του Μανώλη Γαμπά, συλλέκτη, ερευνητή, σχολιογράφου, ραδιοφωνικού παραγωγού, συνταξιούχου τραπεζικού, γιου του αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Χανίων Γαμπά και ρέκτη και γνώστη του ρεμπέτικου απο της εποχής εκείνης ...

Οσο για τον Κώστα Σταθόπουλο, πρόκειται για
έναν απο τους αδερφούς Νίκο, Κώστα και Θόδωρο Σταθόπουλους, ιδιοκτήτη καταστήματος ηλεκτρικών ιδίως με μηχανήματα ήχου -μαγνητόφωνα, πικαπ κλπ- που είχε και δίσκους 33 στροφων, ένα απο τα λίγα καταστήματα τότε με δίσκους 33 στροφων στα Χανιά. Το κατάστημα του Κώστα Σταθόπουλου με την πρόοδο των ηλεκτρικών συσκευών σιγα σιγα, γύρω στο 1985, σταμάτησε να πουλάει δίσκους και στράφηκε πιο πολυ στις συσκευές, ένα κατάστημα που υπάρχει ακόμα και σήμερα, απέναντι απο το παλιό.
Ο εκλιπών σήμερα Νίκος, γύρω στο 1970 άνοιξε κατάστημα με δίσκους και κασσέτες στην κεντρική πλατεία της Αγοράς των Χανίων, που υπήρχε μέχρι το θάνατο του μέχρι πριν 5 χρόνια περίπου και για κάποια χρόνια λειτούργησε σε ένα εσωτερικό χώρο και στούντιο ηχογράφησης στη δεκαετία του '70. Ο Θόδωρος ήταν ο τεχνικός της οικογένειας και διατηρούσε δικο του ξεχωριστό κατάστημα. Αγνοώ αν έχουν ρίζες απο τη Μικρα Ασία και τους γνωστους οργανοποιούς Σταθόπουλους ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades