Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Πενήντα μπουζούκια για την Ολυμπιάδα του 2012


Μία θέση στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Ολυμπιάδας του Λονδίνου, το 2012, διεκδικεί η Σχολή Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής και Εγχόρδων Οργάνων του γνωστού μουσικοσυνθέτη Γιάννη Πολυκανδριώτη.
Πρόκειται για την ορχήστρα με τα πενήντα Ελληνόπουλα, αγόρια και κορίτσια (ηλικίας 9 έως 32 ετών), που παίζουν μπουζούκι και έχουν κάνει αισθητή την παρουσία της στην πρωτεύουσα της Μεγάλη Βρετανίας.
«Θα ήταν η μεγαλύτερη χαρά μου να πραγματοποιηθεί η προσδοκία μας αυτή για χάρη όχι μόνο των παιδιών, που καταβάλλουν πολλές προσπάθειες και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, αλλά και για την προβολή της ελληνικής λαϊκής μουσικής παράδοσης. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο σκοπός μου, όταν δημιούργησα τη σχολή, το 2002», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πολυκανδριώτης, από το Λονδίνο, όπου ζει μόνιμα από το 1996. Τη χρονιά εκείνη είχε πάει, μαζί με τον Γιάννη Πετρόπουλο, για μία φιλανθρωπική εκδήλωση της ομογένειας. Εκεί, γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του Ιουλία, από τα Λεύκαρα της Κύπρου, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο, τον εντεκάχρονο σήμερα Νικόλα, ο οποίος δείχνει να ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του. Όταν ξεκίνησε η σχολή, σε συνεργασία με το διευθυντή του παροικιακού σχολείου της ελληνορθόδοξης κοινότητας του Αγ. Παντελεήμονος, στο Harrow, του βορειοδυτικού Λονδίνου, είχε μόλις δώδεκα παιδιά, σημειώνει ο κ. Πολυκανδριώτης, ενώ, σήμερα, πολλοί είναι εκείνοι που προσέρχονται στο «δάσκαλο», όπως τον αποκαλούν όλοι. «Ξεκίνησα με μία μικρή ομάδα μαθητών, που σε σύντομο χρονικό διάστημα ήταν σε θέση να παρουσιάζει ένα πολύ ζωντανό πρόγραμμα, με δημοφιλή λαϊκά τραγούδια. Το αποτέλεσμα ήταν συναρπαστικό και ενθουσίασε την ομογένεια», θυμάται ο κ. Πολυκανδριώτης, τονίζοντας ότι η λαϊκή και παραδοσιακή μουσική είναι η «φλόγα» εκείνη, που ξυπνά και διατηρεί στις καρδιές των Ελλήνων ομογενών την ελληνική τους ταυτότητα. Ο ίδιος διδάσκει με ευλάβεια μπουζούκι, τζουρά και μπαγλαμά, τους νέους ομογενείς, διατηρώντας το ύφος του παλιού, καλού ρεμπέτικου.

Ολο το άρθρο
εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades