Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009

Ο Γιώργος Κοντογιάννης για τον Πάνο Γεραμάνη

Ο εκδότης του περιοδικού «Λαϊκό τραγούδι» και πρωτίστως δημοσιογράφος Γιώργος Κοντογιάννης, υπήρξε για χρόνια φίλος του Παναγιώτη Γεραμάνη. Δέχθηκε το κάλεσμά μας και μας έγραψε με αφορμή τη συμπλήρωση 4 χρόνων από το θάνατο του Πάνου, ένα σύντομο κείμενο στο οποίο, συν τοις άλλοις, θίγει το ζήτημα της μηδενικής προβολής του λαϊκού τραγουδιού.

Με την ευκαιρία της 4ης επετείου από τα χαμό του Πάνου Γεραμάνη, δύο λόγια για το νεανικό, σοβαρό και ωραίο blog που έχετε κάνει για τον Στέλιο Καζαντζίδη:

Ο Πάνος κράτησε από την εκπομπή του «Λαϊκοί βάρδοι», για 15 χρόνια, αναμμένη τη φλόγα του λαϊκού τραγουδιού, το οποίο συνέδεσε (αυτή ήταν, άλλωστε, η πραγματικότητα) με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον κορυφαίο εκφραστή του. Το ίδιο έκανε και από τις στήλες των εφημερίδων και των περιοδικών που εργάστηκε. Σήμερα, που οι συνθήκες για το λαϊκό τραγούδι είναι ακόμη πιο δύσκολες, συνειδητοποιούμε περισσότερο πόσο πολύτιμος ήταν ο Πάνος. Το Δεύτερο πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας κατάργησε ολοσχερώς τι εκπομπές με λαϊκά τραγούδια. Σχεδόν όλα τα άλλα ραδιόφωνα αντιμετωπίζουν με έναν άσχετο και παραπλανητικό – για να μην πω χυδαίο – τρόπο το λαϊκό τραγούδι. Οι τηλεοράσεις και τα έντυπα κινούνται στην ίδια ρότα.

Προσωπικά δεν ξέρω τι θα έκανε ο Πάνος αν ζούσε σήμερα και πόσο θα άντεχε (αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως) στα σημερινά ασφυκτικά πλαίσια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όσοι αγαπήσαμε και εξακολουθούμε να θυμόμαστε και να αγαπάμε τον Πάνο, νομίζω ότι του οφείλουμε ευγνωμοσύνη κι ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί μας έδειξε έναν ανιδιοτελή και ανοιχτόκαρδο τρόπο να προσεγγίζουμε το λαϊκό τραγούδι και τους ανθρώπους του.

Γιώργος Κοντογιάννης

Δημοσιογράφος

Απο το blog
stelioskazantzidis.blogpspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades