Το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρου στο χωριό Στροβλές στα Νια Χωριά (Δήμος Ιναχωρίου) στα νοτιοδυτικά του Νομου Χανίων, είναι ένας μικρος Βυζαντινος ναος που η παράδοση λέει ότι κατασκευάσθη ή ανεκαινίσθη απο έναν απο τους αδελφούς Στενους, τον Σταύρο που μετοίκησαν στο χωριό γύρω στο 1440. Τα τρία αδέρφια, γιοί του Μάρκου του Στενού, όπως γράφει κτητορική επιγραφή στην Εκκλησία του Αστράτηγου στα Καμηλιανά, κοντινού συνοικισμού -εγκαταλελειμένου σήμερα- και όπως λέει η προφορική παράδοση- έχτισαν τρεις εκκλησίες σε τρία διαφορετικά μέρη στις Στροβλές, στον Καλογέρο ο Γεώργιος του Αγίου Γεωργίου, στις πάνω Στροβλές ο Σταύρος του Τιμίου Σταυρού και στα Καμηλιανά ο Μιχαήλ του Αγίου Αστράτηγου όπως λέγεται στην Κρήτη ο Αρχιστράτηγος Μιχαήλ. Στην παραπάνω επιγραφή υπάρχει η χρονολογία της ανακαίνισης "... Ετους η,λμη" που σημαίνει το έτος 6948 απο κτίσεως κόσμου δηλαδή 1440 μ.Χ. Ο Τίμιος Σταυρος ανακαινίσθηκε εσωτερικά και εξωτερικά πρόσφατα και έμειναν λίγοι τάφοι στον περίβολο, απο τους πολλους πετρόκτιστους παλιούς τάφους που υπήρχαν και τα οστα τοποθετήθηκαν σε καινοτάφιο. Είναι σε θέση περίοπτη στις πάνω Στροβλες μια και το χωριό είναι διεσπαρμένο σε 5-6 γειτονιές και με τη φροντίδα των απανταχού Στροβλιανών και ιδίως του επίτροπου Νεκτάριου Παπαδογιωργάκη ανακαινίσθηκε και "έδειξε" που λέμε ... περισσότερο !!
Μέσα στο μικρο ναο υπάρχουν υπέροχες τοιχογραφίες της Κρητικής σχολης περίτεχνες με πολυ ωραία χρώματα και θέματα !! Δυστυχώς οι σοβάδες και ο ασβέστης που μπήκαν σε διάφορες εποχές, έχουν σκεπάσει και χαλάσει πολλες απο αυτες και καλο θα ήταν είτε η Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου είτε η Βυζαντινή εφορία να φροντίσουν να αναδειχθούν και διασωθούν.
Τα στοιχεία για τις Στροβλες είναι απο το βιβλίο "Στροβλές Χανίων" Ενα χωριό διηγείται την ιστορία του", του Νικόλαου Βαβουλέ (ιδ.έκδοση, Χανιά 2005) μπορείτε να προμηθευτείτε στα Χανιά απο τα βιβλιοπωλεία Μαρίας Καλογεράκη, Πετράκη και Θ.Κουρμούλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου