Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Εφυγε ο Μωρίς Ζαρ

ΑΘΗΝΑ 30/03/2009 από το www.flash.gr

Σε ηλικία 84 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο, έφυγε από τη ζωή ο τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ Γάλλος συνθέτης. Μωρίς Ζαρ, πατέρας του επίσης γνωστού συνθέτη Ζαν – Μισέλ Ζαρ. Ο καταξιωμένος δημιουργός συνέθεσε τη μουσική σε περισσότερες από 150 ταινίες, ανάμεσά τους ο ''Λόρενς της Αραβίας'' και ο ''Δόκτωρ Ζιβάγκο''.
Πάρα πολλές φορές ''έντυσε'' με τις μελωδίες του γνωστές ταινίες του Χόλλυγουντ, γεγονός που του χάρισε έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ. Τις τρεις μάλιστα φορές – για τις ταινίες ''Ο Λόρενς της Αραβίας'', ''Δόκτωρ Ζιβάγκο'' και ''A Passage to India'' – κατάφερε να αποσπάσει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι.
Γίνεται παγκοσμίως γνωστός το 1962 χάρη στη μουσική που συνέθεσε για τον ''Λώρενς της Αραβίας'' με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Ο' Τουλ. Από εκεί και πέρα η καριέρα του εκτοξεύεται. Τρία Όσκαρ, δύο Bafta, τέσσερις Χρυσές Σφαίρες και ένα Grammy είναι μόνο μερικές από τις βραβεύσεις που αποσπά στην πολύχρονη καριέρα του.
Ταινίες όπως ''Γορίλες στην ομίχλη'' και ''Αόρατος εραστής'' ευτυχούν μουσικά στα χέρια του. Μεταξύ άλλων, συνεργάζεται με κορυφαίους σκηνοθέτες, όπως ο Λουκίνο Βισκόντι, ο Αλφρεντ Χίτσκοκ και ο Τζον Χιούστον.
Εκτός από τις συνθέσεις του για τη μεγάλη οθόνη, ο Μωρίς Ζαρ έχει να επιδείξει ένα επίσης πλούσιο έργο στο θέατρο, την τηλεόραση και τη συμφωνική μουσική.
Τελευταία του δημόσια εμφάνιση τον περασμένο Φεβρουάριο στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, όπου και του απενεμήθη τιμητικό βραβείο για το σύνολο της καριέρας του.

Ευχαριστούμε το Μιχάλη Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades