Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Φέρρης και Βαγγέλης Παπάζογλου


Στην προχθεσινή εκπομπή του Κώστα Φέρρη όπου εκτος απο τον μέτριο τρόπο παρουσίασης των τραγουδιών και τη φτωχή σκηνοθεσία, αναφέρονται εν τάχει και εν είδη γαρνιτούρας περιστατικά και ιστορικά στοιχεία για το ρεμπέτικο, γίνεται ένας αχταρμάς πληροφόρησης πολλες φορες εσφαλμένος. Ενα απο αυτα που συγκράτησα ήταν η αναφορά του ίδιου του Φέρρη για την περίοδο "δράσης" στη σύνθεση και δισκογραφία του Βαγγέλη Παπάζογλου του Σμυρνιού αυτου συνθέτη και μουσικού .
Ακούσαμε λοιπον ότι ο Βαγγ.Παπάζογλου έδρασε πριν τα μπουζούκια εννοώντας προφανώς ότι όλα του ή τα περισσότερα τραγούδια του κυκλοφόρησαν και ακούστηκαν πριν το 1932 αφου σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, τα 4 οργανικά του Χαλικιά κυκλοφόρησαν στις αρχες του 1932 και αν βγάλουμε απο το λογαριασμό τις 3 ηχογραφήσεις του Μανέτα του 1931 και δεχτούμε σαν πρώτες ελληνικές κυκλοφορίες με μπουζούκι αυτες του Μάρκου και του Μπάτη, οι Πειραιώτες με τα μπουζούκια και τους μπαγλαμάδες τους, ηχογραφούν και κυκλοφορούν μέσα στο 1932 έξη τραγούδια (Σούχει λάχει, Μπάτης ο δερβίσης, Καραντουζένι, Αράπ, Εφουμάραμ΄ένα βράδυ, Ταξίμι σίρφ). Μέσα δε στο 1933 γίνεται η κοσμογονία, όταν ο Μάρκος κυκλοφορεί κάπου 20 τραγούδια και ακόμα ο Μπάτης και ο Δελιάς ενω το 1934 πια ηχογραφούν πολλοι όπως ο Κηρομύτης, ο Μπαγιαντέρας και σιγα σιγα παίρνουν θάρρος και οι μαέστροι των εταιρειών (Τούντας, Περιστέρης, Σέμσης) να βάλουν μπουζούκι σε πολλα λαϊκά τραγούδια !!
Είναι λοιπον εντελώς εσφαλμένο και ψευδες ότι ο Παπάζογλους κυκλοφορεί τα τραγούδια του πριν τα μπουζούκια. Ο Βαγγέλης Παπάζογλου ηχογραφεί 2 τραγούδια το 1933 (Λαχανάδες, Αργιλε μου γιατί σβήνεις) και μέσα στο 1934 ηχογραφεί το 80 % της δισκογραφίας του κάπου δηλαδή 22 ηχογραφήσεις !! Επομένως παράλληλα με τα μπουζούκια και λίγο πιο μετα μπορούμε να πούμε ότι ξεκίνησε και έδρασε ο "Αγγούρης" και ίσως να παρακινήθηκε απο τον τρόπο σύνθεσης των Πειραιωτών ρεμπέτηδων !!

Μπουζούκι έβαλε σε λίγα τραγούδια του, όπως στην "Πύλο" με τον καθαρόαιμο Πειραιώτη Παγιουμτζή και στο "Παιδι του δρόμου" με τον Κάβουρα. Αντίθετα με το μύθο που λέει ότι μετα τον Μεταξά σταμάτησε να ηχογραφεί, τα στοιχεία του Μανιάτη λένε ότι το '36 κυκλοφορεί δύο τραγούδια το '37 δύο και το '38 ένα (Να μη λες το μυστικό σου) με το Ρούκουνα.
Ευκαιρίας δοθείσης να πούμε ότι η σύζυγος του Αγγέλα ή Αγγελίτσα Μαρωνίτη-Παπάζογλου προηγήθηκε του Βαγγέλη, ηχογραφώντας έναν αμανέ και το "Καλε δε με λυπάσαι" το 1930 στην Odeon ενω υπάρχει και μία μυστηριώδης κυκλοφορία στο όνομα του Βαγγέλη Παπάζογλου σαν τραγουδιστή απο το 1929 στο τραγούδι : "Μόνια" του Ι.Κομνηνού που αναφέρεται σαν "Ασμα οπερέτας". Στην πίσω πλευρα του δίσκου Columbia Αγγλίας, τραγουδάει ο περίφημος Πωλ (Γαδ) σε τραγούδι πάλι του Κομνηνού. Ο Παπάζογλου σαν οργανοπαίκτης και δη του μπάντζο και σαν καλλίφωνος που ξέρουμε ότι ήταν πολυ πιθανόν να τραγούδησε αυτο το άσμα αφου μέχρι τη "Μάντρα του Σαραντόπουλου" και το "Δάσος" στο Βοτανικό, το ρεπερτόριο των κοσμικών κέντρων περιείχε απο κλασσική μουσική και οπερέτες μέχρι δημοτικά και κλέφτικα και ρεμπέτικα και ο Παπάζογλου ξέρουμε επίσης ότι βασικά βιοποριζόταν σαν μουσικός στα κέντρα !!

Και για να μην φαινόμαστε κακιασμένοι, να πούμε ότι η εκτέλεση των "Λαχανάδων" στην εκπομπή "Ονείρου Ελλας" στη διασκευή της Θέσιας Παναγιώτου, μας άρεσε ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades