Θερινό σεμινάριο για το ρεμπέτικο στη Σκύρο 19 έως 28 Ιουλίου 2009
Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς,
«Η αστική λαϊκή μουσική κουλτούρα και η συμμετοχή του μπουζουκιού και της κιθάρας σε αυτή»
Το σεμινάριο περιλαμβάνει τη δημιουργία και υλοποίηση μιας σειράς θερινών μαθημάτων (summer school) στη περιοχή της χώρας (πρωτεύουσας) Σκύρου.
Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός θεσμού, ο οποίος θα συμβάλλει στη προοπτική της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αξιοποιώντας τη διαπολιτισμική επικοινωνία της Ευρώπης με τις χώρες της Μεσογειακής λεκάνης, έχοντας σαν όχημα τη κοινή γλώσσα της λαϊκής μουσικής.
Στη προσπάθεια αυτή ουσιαστικός αποδέκτης και αρωγός είναι ο απανταχού Ελληνισμός, όπου αυτός δραστηριοποιείται και παράγει αξίες και πολιτισμό και οι Ευρωπαίοι φίλοι μας, οι οποίοι έχουν επαφή και θέλουν να εμβαθύνουν στον Ελληνικό πολιτισμό και παράδοση.
Τα μαθήματα είναι σε μορφή σεμιναρίων και θα πραγματοποιηθούν από 19 έως 28 Ιουλίου 2009. Η θεματική τους περιλαμβάνει τη παρουσίαση μέρους της πορείας του αστικού λαϊκού μας πολιτισμού με τη συμβολή ορισμένων μουσικών οργάνων (μπουζούκι, κιθάρα, μπαγλαμά κλπ). Ειδικότερα παρουσιάζεται η διαμόρφωση του «ύφους» και του «ήθους» της λαϊκής (ρεμπέτικης) ορχήστρας, σε συνδυασμό με ζωντανές παρουσιάσεις, από μουσικό σύνολο, μιας σειράς αντιπροσωπευτικών τραγουδιών και μελωδιών από επιλεγμένες χρονικές περιόδους της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινά δύο 2ωρα ημερήσια μαθήματα με ηχητικά παραδείγματα, προβολές video και ταινιών και ένα 2ωρο εργαστήριο ή εξάσκηση με όργανο.
Επί πλέον το δεκαήμερο του σεμιναρίου δίνει τη δυνατότητα της συντροφικής δουλειάς, της μουσικής εξάσκησης στον ελεύθερο χρόνο και της διασκέδασης στο πανέμορφο χώρο του μουσείου κάτω από το φως του φεγγαριού.
Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
A. Η ιστορική διαδρομή και η λαογραφική συμβολή της Σκύρου στη πολιτιστική παράδοση της Ελλάδας.
B. Αστικό-Λαϊκό (ρεμπέτικο) τραγούδι
• Ιστορική και κοινωνική προσέγγιση
• Μουσική προσέγγιση
• Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μπουζουκιού και των άλλων λαϊκών οργάνων (οργανογνωσία)
• Η δισκογραφία, τα πρόσωπα και η συμβολή τους στη παραγωγή δισκογραφίας του λαϊκού τραγουδιού.
Συνεργαζόμενοι φορείς:
Για την υλοποίηση του σεμιναρίου του summer school συνεργάζονται:
• Το λαογραφικό μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς, www.faltaits.gr
• Το μουσικό λαϊκό σχήμα «ΠΑΡΑΠΕΤΑΜΕΝΟΙ» www.parapetamenoi.gr
• Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πειραιά www.teipir.gr
Χρονική περίοδος και διάρκεια:
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από 19 έως 28 Ιουλίου 2009 και η χρονική διάρκεια των μαθημάτων θα είναι 7 ημέρες.
Χώρος του σεμιναρίου
Τα μαθήματα, τα εργαστήρια, οι επιμέρους συζητήσεις και τα ηχητικά μουσικά παραδείγματα από τους μουσικούς θα πραγματοποιηθούν στους εξαιρετικούς χώρους του Λαογραφικού μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς, στη χώρα της Σκύρου του οποίου οι εγκαταστάσεις και ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι μοναδικός. Θα χρησιμοποιηθούν οπτικοακουστικά μέσα και θα διανεμηθεί έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό.
Η συνέχεια εδω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου