Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Ο γιός του Μπαγιαντέρα στη γύρα !!

Τρωκτικό
Το 'γραφε η μοίρα του τελικά και ο γιός του μεγάλου συνθέτη και στιχουργού Δημήτρη Γκόγκου ή Μπαγιαντέρα, Γιάννης να ακολουθήσει τη μοίρα του πατέρα του και να βγει στη γύρα με το μπουζούκι του, το τραγούδι του, την ιστορία του και πάνω απ'ολα τη βασανισμένη του ζωη (πιστεύω να μη γίνομαι μελό ...)
Απο την εφημερίδα espresso μαθαίνουμε ότι λόγοι οικονομικοί τον αναγκάζουν να βγει στο δρόμο με το μπουζούκι για το μεροκάματο !! Την ώρα που τα κοράκια λυμαίνονταν το Υπουργείο πολιτισμού, ένας άνθρωπος που αντιπροσωπεύει το λαϊκό μας τραγούδι, βγαίνει στο δρόμο γιατι υπερήφανος σαν τον πατέρα του, που ήταν ο τελευταίος απο 18 παιδιά, δεν θέλει να παρακαλέσει κανένα για κάποιο σίγουρο εισόδημα που θα του εξασφάλιζε ενδεχόμενα ένα κομματικό βόλεμα ... Αυτος που ο πατέρας του έγραψε το "Χατζηκυριάκειο", την "Ψαροπούλα", το "Σα μαγεμένο τι μυαλό μου" που κάθε βράδυ τώρα και 70 χρόνια ακούγονται πέρα ως πέρα στη χώρα μας και σ'ολον τον κόσμο και μαζι με το "Ζούσα μοναχός χωρις αγάπη", "Γυρνω σαν νυχτερίδα", "Καπνουλού μου όμορφη", "Ξαβεριώτισα", "Κουτσουκαριώτισα", "Παντέρημος μεσ'το ντουνιά", "Μαναβάκι", "Το σκέρτσο σου το μαγικό" "Μάτια γλυκα και γαλανά "κ.α. άνοιξαν δρόμους στο λαϊκό τραγούδι και "ξεστράβωσαν" πολλους με τις περίτεχνες μελωδίες και τους στίχους τους, που ήταν λαϊκή ποιήση όπως ομολογούν όλοι !! Αυτος που τα τραγούδια του πατέρα του τραγούδησαν ο Στράτος Παγιουμτζής, ο Στελλάκης, η Ρίτα Αμπατζή, η Γεωργακοπούλου, η Μπέλλου, ο Τζουανάκος, ο Ευγενικός, η Ντάλλια, ο Καλλέργης, η Νίνου, ο Παπαϊωάννου, ο Ρουμελιώτης, ο Τσομίδης και έπαιξαν ο Χιώτης, ο Τσιτσάνης ο Χρυσίνης και άλλοι !!
Ο Γιάννης Γκόγκος που για πολλα χρόνια ήταν τα μάτια για τον τυφλο πατέρα του όταν έβγαινε κι αυτος στη γύρα, είναι ΝΤΡΟΠΗ για την Ελλάδα τη χώρα του πολιτισμού, να αναγκάζεται να βγαίνει με το καπέλλο ή το πιάτο που έλεγαν παλιά, στους δρόμους ... Υπουργοί θα περάσουν πολλοι και θα πάνε σπίτια τους ... ο Μπαγιαντέρας όμως δεν θα ξεχαστεί ποτε !! Κάνουμε έκκληση απο εδω στον Πάρη Μήτσου του 902 να κάνει μία εκπομπή τουλάχιστον με το γιο του Μπαγιαντέρα Γιάννη και ακόμα να κάνουμε κάτι εμεις οι φίλοι του ρεμπέτικου σαν φόρο τιμης, όχι ελεημοσύνη σε αναπλήρωση αυτων που δεν έκανε το ρημαγμένο κράτος μας ...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άκουσα από έναν φίλο οτι απεβίωσε ο γιός του Μπαγιαντέρα Ο Γιάννης Γκόγκος Μπαγιαντέρας ...είναι αλήθεια? Γνωρίζει κανείς να μας πει?

ένας θαυμαστης του Μπαγιαντέρα εκ Ολύμπου λαρίσης Κυριακή 9.3.2014

Ανώνυμος είπε...

Απεβιωσε δυστηχως το φθινωπορο του 2010 στον υπνο του.Τον βρηκαμε νεκρο στο κρεβατι του και γιατροι επιβεβαιωσαν οτι πεθανε ανωδυνα στον υπνο.

-Ιωαννα Φ.Η εγγονη του

cretan music - mantinades