Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Ο Αρχιτέκτονας Θουκυδίδης Βαλεντής στο Κ.Α.Μ., με εισιτήριο ...


Έκθεση - Ημερίδα «Ο Αρχιτέκτονας Θουκυδίδης Βαλεντής»

13/12/2008 - 25/1/2009

Μεγάλο Αρσενάλι - Χανιά


Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι, Παλιό Λιμάνι Χανίων), στο πλαίσιο του κύκλου «Γεγονότα Αρχιτεκτονικής», το Τμήμα Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. και το ΤΕΕ-Τμήμα Δυτικής Κρήτης παρουσιάζουν την έκθεση «Ο Αρχιτέκτονας Θουκυδίδης Βαλεντής» από τις 13 Δεκεμβρίου 2008 έως τις 25 Ιανουαρίου 2009. Με την υποστήριξη του Κέντρου Γκαίτε Χανίων. Ο αρχιτέκτονας Θουκυδίδης Βαλεντής είναι από τους πρώτους που αποφοίτησαν από την «νεαρή» τότε Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Σε όλη του τη ζωή αποτελούσε μια ιδιαίτερη συμπαθή μορφή στον αρχιτεκτονικό κόσμο, που τον εκτιμούσε όχι μόνο για τις αρχιτεκτονικές του ικανότητες, οι οποίες τον κατατάσσουν ανάμεσα στους σημαντικότερους εκπροσώπους του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα, αλλά και για το εξαίρετο επαγγελματικό του ήθος. Ο Θουκυδίδης Βαλεντής ως νέος αρχιτέκτων συμμετείχε στην ομάδα των αρχιτεκτόνων που εργάστηκαν για τα περίφημα σχολεία της δεκαετίας του ’30, ορισμένα από τα οποία σχεδιάστηκαν από εκείνον. Αργότερα, ως προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του Υπουργείου Αεροπορίας σχεδίασε μεγάλο αριθμό από τα κτήρια των εγκαταστάσεων του στα διάφορα στρατιωτικά αεροδρόμια. Παράλληλα δίδαξε, στην αρχή, στο ΕΜΠ ως επιμελητής του καθηγητή Γιάννη Δεσποτόπουλου και από τη δεκαετία του ’60 και καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και αργότερα στο ΕΜΠ μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Η φροντισμένη έκθεση και ο λαμπρός κατάλογος που τη συνοδεύει πραγματοποιήθηκαν από τις καθηγήτριες-μαθήτριές του, κυρίες Χ. Σαχανά, Αι. Στεφανίδου και Σ. Τσιτιρίδου με την αποφασιστική στήριξη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και του προέδρου του Νίκου Καλογήρου.
Η επίσημη εκδήλωση της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009, όπου και θα παρουσιάσουν την έκθεση οι υπεύθυνες για τον κατάλογο και την έκθεση καθηγήτριες του ΑΠΘ. Ο Θουκυδίδης Βαλεντής οργάνωσε τα μαθήματά του στο ΕΜΠ στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που προσδιόρισε η «Χάρτα των Αθηνών», της οποίας μια πρώτη μορφή συζητήθηκε πριν 75 χρόνια στο συνέδριο των CIAM το 1933. Με αφορμή αυτή τη σύμπτωση θα οργανωθεί, το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009, ώρα έναρξης 10:00 το πρωί, μια ημερίδα με τίτλο '1933-2008, 75 Χρόνια από την Χάρτα των Αθηνών, Ιστορία και Επικαιρότητα' με στόχο την στοχαστική σύγχρονη κριτική αναφορά στην επιρροή της Χάρτας των Αθηνών στις εξελίξεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας. Πρόγραμμα Ημερίδας Πρωινή συνεδρία, ώρα: 10:30 – 14:00 Πρόεδρος: Σπύρος Ραυτόπουλος, πρόεδρος Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. Ομιλητές: Παναγιώτης Τουρνικιώτης:Το 4ο CIAM στην Ελλάδα. Ιστορικά στοιχεία και ερμηνείες Σταύρος Μαρτίνος: Πολιτική και αρχιτεκτονική βούληση για την υποδοχή του 4ου CIAM στην Ελλάδα Σουζάνα Αντωνακάκη:Διαθλάσεις και Μεταμορφώσεις Προβολή: 4ο CIAM – Moholy Naqgy Απογευματινή συνεδρία, ώρα: 16:00 – 18:00 Πρόεδρος: Παναγιώτης Τουρνικιώτης, αναπλ. Καθηγ. Ε.Μ.Π. Ομιλητές: Γιάννης Ζαβολέας: Στο περιθώριο της ‘Χάρτας’. Ερμηνευτικές διαφυγές από ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Η νέα ‘Λειτουργική Πόλη’ και το σημερινό αστικό συνεχές Βραδινή συνεδρία, ώρα: 18:30 – 20:00 Πρόεδρος: Νίκος Καλογήρου, καθηγ. , πρόεδρος τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. Συζήτηση με τους ομιλητές Η Είσοδος στις εργασίες της ημερίδας είναι ελεύθερη. Διάρκεια έκθεσης έως 25 Ιανουαρίου 2008.
Τιμή εισόδου στην έκθεση: 3 €. Για φοιτητές / παιδιά / υπερήλικες δωρεάν είσοδος.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 14:00 και 18:00 - 21:00. Σαβ-Κυρ: 12:00 – 20:00.


Το Κ.Α.Μ. είναι μια καλη προσπάθεια στην πόλη των Χανίων, που όμως ως τα τώρα κινείται σε πλαίσια εστέτ, δεν έχει καταφέρει να "κατέβει" στον πολυ κόσμο, όπως και νάχει όμως είναι ένα Κέντρο που μπορει να αναδείξει τα όποια δημιουργικά του έργα στο χρόνο και ήδη δουλεύει συστηματικά χωρις φανφάρες ! Λειτουργικά όμως έχει πρόβλημα, αφου οι γένεση του που έγινε στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ενοχλεί τα Νεοδημοκρατικά φιλοπρόοδα κλιμάκια που θα ήθελαν ενδεχομένως να το χρεωθούν αυτα ... και έτσι η χρηματοδότηση του έχει μείνει πίσω, με αποτέλεσμα σήμερα να φυτοζωεί και να ζητά ελεημοσύνη ο Διευθυντής Δ.Αντωνακάκης, γνωστος και αναγνωρισμένος παγκοσμίως αρχιτέκτονας !!

Ετσι είναι μάλλον υποχρεωμένος να βάλει -άκουσον άκουσον- ΕΙΣΟΔΟ 3 ΕΥΡΩ για την πολυ καλη έτσι κι αλλιώς έκθεση για τον αρχιτέκτονα Θουκυδίδη Βαλεντή !! Εννιά μέρες ακόμα έμειναν ας βάλουμε το χιλιάρικο μας και ας πάμε ...


ΚΑΜ

ΔΗΠΕΧ

ΠΥΞΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades