Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Κρητικά κάλαντα απο το μπλογκ της Μαραθοκεφάλας



Ενα καινούριο μπλογκ έκανε την εμφάνιση του και προέρχεται απο τη Σπηλιά, Κισάμου, Χανίων και το γειτονικό οικισμό Μαραθοκεφάλας, όπου και το σπήλαιο του Αϊ Γιάννη του Ερημίτη, του Αγιου της Κρήτης που έδρασε κατα τον 16ο αιώνα και στήριξε την ορθόδοξη πίστη στο νησι μετα απο διωγμους των πάσης φύσεως κατακτητών.
Ο παπας του χωριού ο δραστήριος παπα-Βαγγέλης τώρα και χρόνια έχει κατορθώσει να αξιοποιήσει απο πάσης απόψεως την περιοχή με οικήματα, χώρο για εκδηλώσεις και άλλα έργα ενω κάθε Χριστούγεννα στο μεγάλο σπήλαιο γίνεται αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού. Η ιδέα είναι ελαφρώς δανεισμένη απο την γιορτή στο σπήλαιο της του Θεου Σοφίας όπου και ο ομώνυμος ναος στο Τοπολιανό Φαράγγι μεταξύ των χωριών Τοπόλια και Κατσοματάδο (κοντα στο δικο μου το χωριό) όπου ο σήμερα 103χρονος -και να τα εκατοπενηνταρίσει- πρώην μητροπολίτης Ειρηναίος ξεκίνησε γύρω στο 1985 ανάλογη λειτουργία αναπαράσταση. Απο τότε που ξεκίνησε στη Μαραθοκεφάλα ο δεσπότης όρισε να γίνεται εναλλαξ η αναπαράσταση κάθε χρονιά στα δύο σπήλαια. Τώρα και 2-3 χρόνια γίνονται παράλληλα και στα δύο σπήλαια οι λειτουργίες κάθε παραμονή Χριστουγέννων αργα το βράδυ και συρρέουν και στις δύο πολυς κόσμος απο την περιοχή της Κισσάμου και αλλου !!
Όπως είδαμε μόλις στο τρωκτικό η αποψινή ακολουθία απο την κορφη (έχει καταπληκτική θεά) και το σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας, θα μεταδοθεί απευθείας απο το νεοσύστατο μπλογκ Χριστούγεννα στα Χανιά. Τεχνολογία, πίστη και παράδοση μαζι !! Μάλιστα έμαθα ότι ο παπα-Βαγγέλης ήτανε το πρωι στην εκπομπή του μελλοντικού Βολευτή Γεωργίου Αυτιά ... Να πούμε εδω ότι ο παπα Βαγγέλης Σφακιανάκης είναι ο πατέρας του Μάνου Σφακιανάκη, αρχηγού του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛΑΣ.

Ακόμα με το χωριό Τοπόλια θα ασχοληθούμε απο εδω εκτενέστερα μελλοντικά, με την ιστορία και τα πρόσωπα του, μια και είναι η πατρίδα των μεγάλων κρητικών μουσικών Μανώλη Θεοδωράκη (Θεοδώρου), Μιχάλη Πολυχρονάκη και όλων των Πολυχρονάκηδων των Τοπολίων μεταξύ αυτων και του παλιού λυράρη και βιολάτορα Μιχάλη Πολυχρονάκη που αιχμάλωτος στο στρατόπεδο Γκέρλιτς στη Γερμανία μαζι με το 4ο σώμα στρατού την περίοδο 1917-1920, ηχογράφησε 3 απο τις πρώτες ηχογραφήσεις κρητικής μουσικής στην ιστορία, κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστο, αφου κάποιοι ελάχιστοι κρατάνε τις ηχογραφήσεις αυτες, μετα απο αποκάλυψη της συλλογής αυτης απο το μουσικολόγο Μάρκο Δραγούμη ενω οι ντόπιοι παράγοντες δεν κινούνται για να τις αποκτήσουν επίσημα απο τις γερμανικές αρχες του Μουσείου του Βερολίνου !! Ακόμα απο τα Τοπόλια κατάγεται η ποιήτρια Βικτωρία Θεοδώρου, που ζει υπερογδοηκονταετής σήμερα στα Χανιά, αδερφή του Μανώλη Θεοδωράκη και κόρη του Σέρβου αγιογράφου Θεοδώρου που ήρθε προπολεμικά στην περιοχή για να αγιογραφήσει ναους !! Ο σύζυγος της Θεοδώρου επίσης Χαράλαμπος Σπανουδάκης
που πέθανε πριν 3 χρόνια έχει γράψει ένα όμορφο αυτοβιογραφικό βιβλίο, με ωραίες εικόνες απο την προπολεμική και λίγο μετα τον πόλεμο Κίσσαμο, που έζησε μικρος και τον οικισμό Καλλίστω των Τοπολίων απο τους Κάλλιστους μία απο τις βυζαντινές οικογένειες που μετοίκησαν στην Κρήτη επί Νικηφόρου Φωκα.

Τέλος το χωριό Σπηλιά έχει κι αυτο τη δικη του όμορφη αλλα και πολύπαθη ιστορία που υπέροχα έχει αποτυπώσει με την πέννα του ο Σπηλιανός ερασιτέχνης συγγραφέας Γιάννης Κανιτσάκης, σε ένα μικρο σχετικά βιβλίο, με ιστορίες και θρύλους του χωριού απο τα βάθη των αιώνων εως τον πόλεμο περίπου, που κατα τη γνώμη μας πρέπει να διαβάσει κάθε Ελληνας που θέλει να μάθει τον τόπο του !! Ο μπαρμπα Κανίτσος συντηρεί ίσα ίσα σήμερα στα ογδόντα του κι αυτος, ένα μικρο παλιό μπακαλικάκι στην πλατεία τση Σπηλιάς ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades