Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Σπάνιο ντοκουμέντο με το Χιώτη !!

Του Γ.Βαβουλέ

Ο φίλος Παναγιώτης Καγιάφας ανακάλυψε στο ίντερνετ την περίφημη συνέντευξη του Μανώλη Χιώτη στον δημοσιογράφο Τάσο Κουτσοθανάση !! Σε κάποιο "Δίφωνο" είχε δημοσιευθεί η συνέντευξη αυτη και να που τώρα ακούμε τον ίδιο ο Χιώτη να μιλάει για τη ζωη του, τα τραγούδια του και για τη δημιουργία του 4χορδου μπουζουκιού !! Ακόμα λέει για το ξεκίνημα του που ήταν σαν κιθαρίστας με τον Κώστα Μπέζο που κανεις δεν μπορει να πει με σιγουριά αν είναι ο θρυλικός Α.Κωστης που έγραψε την "Παξιμαδοκλέφτρα" και άλλα ... Βεβαιώνει ότι η στροφη του προς το μπουζούκι σε εφηβική ηλικία έγινε εξ αιτίας του "Μινόρε του Χαλκιά" !! Επίσης δίνει πολλα στοιχεία για να συμπεράνουμε ότι το 4χορδο μπουζούκι το έφτιαξε με τον Πανηγύρη Παναγή, τον πατέρα των φημισμένων αδερφών Παναγή.
Ο Χιώτης φαίνεται απο την ομιλία του και τον τρόπο σκέψης του ότι είναι πολυ εύστροφος και έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση ενω έχει πολυ καθαρή φωνη (σε αντίθεση με πολλους καλλιτέχνες), άψογη άρθρωση και τα Ελληνικά του είναι άψογα !! Δίδει τα εύσημα στους παλιούς Μάρκο, Στράτο και μετα βάζει στην ίδια σειρα με αυτον, τους Τσιτσάνη και Παπαϊωάννου και απο κει και πέρα μιλάει για παιδιά ... εδω θέλω να μειδιάσω, γιατι το χω ζήσει κι εγω αυτο απο παλιούς να μιλάνε για τους μεταγενέστερους καπως ... όχι υποτιμητικά, αλλα ότι αυτοι είναι μετα απο μας και το δικαιολογώ μέχρι ένα σημείο.
Δυστυχώς κάνει και το διαχωρισμό ρεμπέτικου με καλο τραγούδι κάτι το οποίο αν ζούσε μέχρι σήμερα θα το είχε αναθεωρήσει ... Βλέπουμε όμως ότι σε ανύποπτο χρόνο και πριν την κυκλοφορία των "Ρεμπέτικων" του Πετρόπουλου η έννοια ρεμπέτικο χρησιμοποιείται και δεν είναι κάποιο εφεύρημα ή επαναφορα ή αναγέννηση του όρου αυτου όπως υποστηρίζεται απο κάποιους ...
Ακόμα υπολογίζει σαν πρώτο του τραγούδι "Το χρήμα δεν το λογαριάζω" ενω έχει γράψει και 2 τραγούδια πρωτύτερα με τον Σπιτάμπελο στον οποίο δεν αναφέρεται καθόλου και δεν αναφέρει ότι πρωτοέπαιξε το 1938 σε τραγούδια του Μπαγιαντέρα ο οποίος πρέπει να ήταν ο πρώτος που τον έβαλε σε δίσκο γιατι όσο και να θέλει η εταιρεία πρέπει κάποιος παλιός να σε βάλει να παίξεις σε τραγούδι του ! Επίσης δεν αναφέρει τη συνεργασία με τον Τούντα αλλα αυτο ίσως οφείλεται στις ελλιπείς ενδεχομένως γνώσεις του Κουτσοθανάση ...
Η
συνέντευξη πρέπει να είναι γύρω στο 1967-68 αφου τότε αν θυμάμαι καλα γύρισε στην Ελλάδα μέχρι τον θάνατο του το 1970 και αφου ακούμε στη συνέντευξη να αναφέρονται οι Μούτσης και Λεοντής που τότε πρωτοέβγαιναν. Δυστυχώς κόβεται στη μέση όταν μιλάει για τον Καζαντζίδη και για το ότι αυτος τον έμαθε να τραγουδάει λαϊκά τραγούδια !!
Manolis Chiotis Interview (Tasos Koutsothanasis).mp3 - Share on Ovi
Η συνέντευξη εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades