Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Πολύτιμο ντοκουμέντο

Ενα σπάνιο ντοκουμέντο έχει τη χαρα να παρουσιάσει σήμερα το Rebet Cafe. Μια φωτογραφία του μεγαλου τραγουδιστή Γιάννη Μπερνιδάκη ή Μπαξεβάνη, διαφημιστική κατα κάποιο τρόπο, μια και φαίνεται πως χρησιμοποιούσε παρόμοιες φωτογραφίες για να δίνει σε φίλους και να αγοράζουν τους δίσκους του αλλα και την ιδιόχειρη σημείωση στην πίσω πλευρα όπου παραπέμπει στο κατάστημα "Τέρψις", για αγορά των δίσκων του.
Η φωτογραφία αυτη πρέπει να χαρίστηκε στον πατέρα του Αντώνη Περ. απο τα Χανιά, ο οποίος (Αντώνης) την δώρισε πρόσφατα σε φίλο μουσικό ενω ο ίδιος είναι απο τους μεγαλύτερους συλλέκτες ελληνικής μουσικής στην Ελλάδα !!
Το κατάστημα "Τέρψις" που βρισκόταν στο κέντρο της πόλης των Χανίων και μάλιστα στο παλιο εμπορικό κέντρο (δεκαετίες 1950-'60) στον Κάτολα, ιδιοκτησίας του αείμνηστου Ευτύχη Νικολιουδάκη, ήταν ένα σχετικά μικρο μαγαζί που είχε στον κάτω όροφο ζαχαροπλαστείο με λίγα τραπέζια και στο πατάρι ήταν δισκοπωλείο. Υπάρχει μάλισα η ιστορία ότι όταν κυκλοφόρησε το τραγούδι "Τη μάνα μου την αγαπώ (γιατι πονα για μενα, μα οχι αγαπη μου γλυκειά, όσο αγαπώ εσένα)" γύρω στο '52 με τη Λαυρεντία αδερφή του Μπαξεβάνη, η "Τέρψη" κατακλύστηκε απο Χανιώτες απο το πρωι για να προλάβουν να πάρουν το δίσκο !! Η "Τέρψη" πρέπει να έκλεισε γύρω στο 1985, αφου παρήκμασε μετα το 1975, σαν δισκάδικο, ενω σαν στέκι είχε κίνηση και επίσης πουλούσε και χορδες για όργανα !! Τώρα στο σημείο αυτο είναι ένα τρέντυ ρουχάδικο ...
Πρόσφατα μου είπαν ότι η Λαυρεντία ζει στο Ρέθυμνο και είναι μια χαρα, ο Θεος να της δίνει χρόνια !! Απο τις μέχρι τώρα γνώσεις μας, η φωτογραφία αυτη και η αφιέρωση δεν έχει ξαναδημοσιευτεί !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades