Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Χανιώτες λαϊκοί μουσικοί, μέρος Β'

Του Γ.Βαβουλέ

Το 1999 ο λογοτέχνης και ποιητής Θανάσης Δεικτάκης απο την Κίσαμο, εξέδωσε ένα βιβλίο έρευνας και καταγραφής για τους λαϊκούς μουσικούς -που θα λέγαμε και της παραδοσιακής μουσ
ικής- των Χανίων, εννοώντας του Νομου Χανίων, που έχουν φύγει απο τη ζωη.
Το βιβλίο αυτο ήταν πρωτότυπο για την έως τότε γραφή τού συγγραφέα, αλλα σύμφωνο με την αγάπη του για την παράδοση. Στην πορεία αποδείχτηκε πολύτιμο εργαλείο, σημείο αναφοράς και συλλεκτικός τόμος στην προσπάθεια συγκέντρωσης υλικού για τους παλιούς μουσικούς της Κρήτης, ξεκινώντας απο το 1780 και τον ήρωα και λυράρη Θοδωρομανώλη έως τα χρόνια μας !! Ηδη το βιβλίο αυτο χρησιμοποιείται πια απο συλλόγους, ερευνητές, συγγραφείς, σχολεία, πανεπιστήμια και πάμπολλους φορεις και αν δεν κάνω λάθος έχει βραβευτεί ο Δεικτάκης γι'αυτο !!

Ηδη ο κύριος Θανάσης έχει τελειώσει τη συγγραφή του δεύτερου μέρους ή τόμου, με τους μουσικούς που απο τότε έως σήμερα έφυγαν απο τη ζωη αλλα και με προσθήκες σε μουσικούς που δεν είχε συμπεριλάβει στον πρώτο τόμο. Στο νέο αυτο βιβλίο που βρίσκεται στο στάδιο των διορθώσεων, εκτος απο τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ίδιος, έδωσαν πληροφορίες και βιογραφικά αρκετοί γνωστοι συγγραφείς, αρθρογράφοι και συλλέκτες όπως ο Ευτύχης Ξανθουδάκης ο οποίος απεδήμησε πέρσυ σε ηλικία 80 χρόνων βιολάτορας, η Πηνελόπη Ντουντουλάκη συγγραφέας, ο Στέλιος Λαϊνάκης ερευνητής και άλλοι.
Στο νέο αυτο τόμο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εκπλιπόντες μουσικοί των Χανίων Κώστας Παπαδάκης ή Ναύτης -βιολί (1920-2003 ), Μιχάλης Κουνέλης - βιολί (1929-1999), Γιώργος Τζαγκαράκης ή Τζιμάκης - λύρα, βιολί (1913-2004), Στέλιος Κουτσουρέλης - λαούτο (1924-2003), Βαγγέλης Πολυχρονάκης - βιολί, λαούτο (1935-2003), Γιώργος Γεραιδουάκης ή Μαρουβάς - λαούτο (1927-2003), Παύλος Πολυράκης - βιολί (1944-2006), Ρούσσος Οικονομάκης - λαγούτο (1903-1998), Μενέλαος Κασσιανάκης - λαούτο (1919-2002), Κώστας Παγώνης - λαούτο (1933-2005), και άλλοι.
Τα θέματα του Ναύτη, του Κουνέλη και Τζιμάκη, των κορυφαίων αυτων μουσικών, καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του βιβλίου. Εδω θα βρούμε ακόμα στοιχεία για το λυράρη Στέλιο Αγκανάκη απο τον Κουρνα (1859-1951) που συμπαθούσε ιδιαίτερα ο Ελευθέριος Βενιζέλος και απο αυτον "πήρε" τη μαντινάδα :
Σαν είναι ο τρά(γ)ος δυνατός, δεν τονε στένει η μάντρα
ο άντρας κάνει τη γενιά κι όχι η γενιά τον άντρα
Επίσης στην έκδοση αυτη περιλαμβάνονται ακόμα και τραγουδιστές και μερικοί ονομαστοί χορευτές όπως ο Γιάννης ο Αλεξαντρής (Αλεξανδράκης) απο τον Πλάτανο Κισάμου που έφυγε νωρις το 2003 σε ηλικία 61 χρονών και είχα την τύχη να παίξω γι'αυτον και την παρέα του. Γράφει γι'αυτον ο Δεικτάκης :
"Απο τα χέρια των γλεντζέδων έπεφταν τα κρασοπότηρα και κρατούσαν την αναπνιά τους. Και κείνος πρώτος και πρωταγωνιστής, λειτουργός και ιεροφάντης, πετούσε ψηλα στους κόσμους του χωρις να τον ζαλίζουν τα βλέμματα του θαυμασμού. Ηταν η ώρα του χρέους στην αθάνατη Κρητική λεβεντιά. Ηταν ιερή και άγια ώρα ..."
Την επιμέλεια έχει κάνει ο Δημήτρης Νικολακάκης και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι τα Χριστούγεννα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ γιώργο γειά σου!
ενδιαφέρομαι και για τους δύο τόμους. πως μπορώ να τους προμηθευτώ;

τάσος μπιμπλής,6973 212274,tasbiblis@tee.gr

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Τασο !!
Απο τον ιδιο τον συγγραφεα ή απο καποιο βιβλιοπωλειο των Χανιων οπως του Κουρμουλη.
Θα σου στειλω μειλ

Γιωργος Β.

cretan music - mantinades