Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Το νέο cd της Αφεντούλας Ραζέλη

Την Αφεντούλα Ραζέλη συνάντησα απο κοντα πριν 2 χρόνια και κάτι, στη μάζωξη για τα 10 χρόνια του ρεμπέτικου φόρουμ στα Καμίνια στην "Αλλη σκάλα". Σε κερδίζει απο την αρχη και σαν άνθρωπος και σαν τραγουδίστρια ! Μαζι με το Γρηγόρη Βασίλα, τον Αρη Κούκο και τον Κώστα Καλαφάτη έπαιξαν το "Καράβι" του Ζαμπέτα και πραγματικα μείναμε όλοι απο την άψογη ερμηνεία της και νάναι καλα γι'αυτη την όμορφη στιγμη !! Κρίμα είπαμε πολλοι να απέχει απο το τραγούδι, αφου σε ερώτηση μας τι κάνει αυτο το διάστημα μάθαμε ότι παράτησε το τραγούδι και ασχολείται με την άλλη δουλειά της δασκάλα ή καθηγήτρια δε θυμάμαι ακριβως ... Βέβαια την Αφεντούλα ξέραμε οι ενασχολούμενοι με το ρεμπέτικο απο τη συμμετοχή της στα σχήματα του Βαγγέλη Κορακάκη εδω και χρόνια και απο τη συμμετοχή της στους "Μπουζουξήδες και πυξίδες", με το περίφημο "Ποτηράκι της καρδιάς" ένα τραγούδι που όταν είχαμε δικο μας μαγαζί εδω σαιζον '95-'96 πραγματικά "λανσάραμε", όπως και πολλα τραγούδια του Κόρακα και το κάναμε τοπική επιτυχία με τη φωνη της Ρούλας !!
Μεσα στον Οκτώβρη κυκλοφόρησε το καινούριο της cd "Ξυπνήστε χαρες μου" μια συλλογική δουλειά, που την παραγωγή κάνει η ίδια και ο Κώστας Παρίσης γνωστος και απο τη συνεργασία του με τη Μελίνα Κανα πριν 6 περίπου χρόνια και παλιό μέλος απο τα "Υπόγεια ρεύματα". Η Αφεντούλα είχε να βγάλει δίσκο απο το 2000 με το "Στη φωτιά να ρίχνεις μέλι". Ο Παρίσης έχει γράψει 3 τραγούδια, ο κιθαρίστας του Παύλου Σιδηρόπουλου Οδυσσεάς Γαλανάκης (αυτος πρέπει νάναι) έχει γράψει ένα, ο Γιώργος Μαυρομανωλάκης που σπούδαζε στα Χανιά πριν χρόνια και τώρα μένει στην πατρίδα του το Ηράκλειο όπου έχουν ένα μουσικό σχήμα με τον Μανώλη και Αλέξανδρο Κανακάκη έχει κι αυτος ένα τραγούδι και απο ένα τραγούδι ακόμα έχουν ο Νίκος Κουρουπάκης (Τρίφωνο), Νίκος Γιακουμάκης, Βασίλης Κετεντζόγλου, Dasho Kourti, Dimitrio Boroega επιτετραμένος της πρεσβείας της Βραζιλίας και ακόμα ένα τραγούδι της πρόωρα χαμένης Kora Michaelian και του Astor Piazzola.
Στους στίχους οι Ηλίας Κατσούλης, Adri Στεφόπουλος, Γ.Μαυρομανωλάκης, Οδυσσέας Ιωάννου, Emilia Ottaviano, Βίκυ Θεολόγη, Κ.Φασουλάς, Δ.Καρατζάς ενω ένα τραγούδι είναι σε στίχους Μπωντλαιρ και στο τραγούδι του Bogea οι στιχοι είναι δικοι του.
Ο επιτετραμένος της Βραζιλίας Αntenor Bogea είναι ειδική περίπτωση, θα του άξιζε ένας ολόκληρος δίσκος αφου είναι μεγαλείο ή Βραζιλιάνικη μουσική του παιδεία και εμπειρία και μπράβο στους Βραζιλιάνους που "εξάγουν" πολιτισμό μαζι με πολιτική !!
Το cd για μας τους ακροατές τώρα κινείται σε χώρους μπαλλαντο-λάτιν-έθνικ ενω μπουζούκι δεν υπάρχει ούτε για δείγμα ! Μπόσσα νόβες, μπολέρο και μπαλλάντες ακουστικές χαλαρές και ράθυμες σε νανουρίζουν απο την αρχη ως το τέλος και ο στίχος ελαφρά ερωτικός και συγκρατημένα ταξιδιάρικος, μένουν πιστά στη συνολική λάτιν ατμόσφαιρα που είναι διάχυτη. Οι ερμηνείες της Αφεντούλας αισθαντικές ενω στα τραγούδια του Παρίση αγγίζουν τη χροιά της Μελίνας Κανα αρκετά εμφανώς, γενικά όμως υποστηρίζει το υλικό στο ακέραιο, με μακρόσυρτα γεμάτα φωνήεντα, μαλακά βιμπράτα και γλυκά περάσματα και καταλήξεις !!
Ο φίλος μου ο Γιώργος ο Μαυρομανωλάκης θαρρω πως έγραψε το πιο πιασάρικο και ραδιοφωνικό τραγούδι, που έχει ένα αλλέγκρο τέμπο μπολεράκι και ωραία πλοκη στην αρμονία ενω κι ο στίχος είναι κι αυτος όμορφος ! Πολυ ωραία επίσης το ελληνότροπο "Ερωτικό" όπου και εδω θυμίζει Κανα και τα ξενόγλωσσα χαμηλόφωνα διαμαντάκια "L'albatross" και "Fim de tarde" (νομιζω οι ελληνικοί στίχοι δεν χρειαζόταν) !
Οι ενορχηστρώσεις παντου άψογες πολυ δουλεμένες παίρνουν άριστα !! Βέβαια δεν έχουμε κάποιες γκα-γκαν εκπλήξεις αλλα καμμιά φορα "το περίσσιο χαλάει το ίσιο" όπως λέμε κι εδω στην Κρήτη ! Κυρίαρχο όργανο το ακκορντεόν κάπου όμως πιστεύω κουράζει ενω η ηλεκτρική κιθάρα θα μπορούσε να απουσιάζει απο κάποια εθνικ κομμάτια. Οι ηχοληψίες και το ρεμιξ παίρνουν επίσης άριστα, πραγματικά απολαμβάνει κανεις σε ένα καλο στέρεο τα ακουστικά όργανα και τη συνύπαρξη τους !!
Το τελικο ερώτημα ποιο είναι ; Είναι μια δουλειά που έλειπε ;; Ή, μήπως "έπρεπε" η Αφεντούλα να βγάλει ένα λαϊκό δίσκο ;; Ενας πολυσυλλεκτικός δίσκος και πολυδουλεμένος, τελικά απογειώνει τον τραγουδιστή ή κολακεύει τον παραγωγό την εταιρεία και τους συμμετέχοντες ; Πιστεύω αν υποστηρίξει η Αφεντούλα αυτη τη δουλειά με ανάλογα λάϊβ πάει να πει ότι είναι κάτι ευρύτερα σημαδιακό για τη μουσική πορεία της και όχι ένα πείραμα ...

Και κάτι άλλο ρε παιδια !! Ολοι οι παλιοι ροκάδες έχουν γίνει έθνικ ;; και γιατι να μη γίνουν άλλωστε ;;...
Αυτον τον Γιακουμάκη (ποιος είναι ;;) βλέπω να τον ψάχνουνε απο Αλεξίου, Νταλάρας μέχρι Πέγκυ Ζήνα και Πλούταρχος, θυμηθείτε το ...
Επειδη ο Bogea μας βάζει στο κλιμα, όποιος θέλει να πάρει μυρωδιά λίγο περι σύγχρονης Βραζιλιάνικης μουσικής ας ακούσει το CD : Mistura fina, του John Patitucci, εναν απο τους ομορφότερους δίκους των '90ies !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades