Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Αναμνήσεις απο το '40 και τιμή στον Γ.Κουτζόγλου

Γεμάτοι συγκίνηση έφυγαν όσοι ήρθαν στην εκδήλωση τιμης στον Γιώργο Κουτζόγλου και τη συναυλία που ήταν αφιερωμένη στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην αίθουσα του Αγ.Κων/νου Νέας Χώρας Χανίων !! Θύμησες του παρελθόντος απο ανθρώπους που τις έζησαν και μάλιστα κάποιοι απο αυτους στο βουνο και στον αγώνα όπως ο κύρ Γιώργης και ο επίσης Νεαχωρίτης Μανώλης Κιτάκης !! Την εκδήλωση προλόγισε ο παπα Αντώνης Σαπουνάκης και κατόπιν για τη μέρα αυτη μίλησε με μοναδικό τρόπο η προσφάτως τιμηθείσα συγγραφέας Δέσποινα Μαριανάκη-Κουτζόγλου. Σκηνες και εικόνες που τις έζησε και η ίδια -14χρονη τότε- και πιστεύω να βρούμε το κείμενο να το δημοσιεύσουμε και απο εδω.
Στη συνέχεια η ορχήστρα με τους Γιώργο Κουτζόγλου, Γιώργο Μαυροδημητράκη, Μανώλη Φλεμετάκη, Φωτεινή Θυμμέλη, Γιάννη Μπλαζουδάκη και Γιώργο Βαβουλέ, έπαιξαν και τραγούδησαν τραγούδια του τότε και μερικά ακόμα αφου το κοινο ζητούσε κι αλλα ...
Ακούστηκαν μεταξύ άλλων : Κορόϊδο Μουσολίνι, Την Αλβανία ξέγραψε, Παιδιά της Ελλάδος παιδιά, Συννεφιασμένη Κυριακή, ενα αντάρτικο που λέγαν ντόπιοι αντάρτες, Το τραγούδι του Μάριου, Γιουπι για και άλλο ένα ξένο τραγούδι που τραγουδιόταν στην απελευθέρωση και ακόμα η Νέα Χώρα, Το άρωμα, Μαντινάδες, Μήλο μου και μανταρίνι και άλλα ...
Κατόπιν ο παπα Αντώνης τίμησε εκ μέρους των Νεαχωριτών τον Γ.Κουτζόγλου με δίπλωμα
για την επι χρόνια προσφορά του στα κοινα !!
Με την ευκαιρία αυτη μάθαμε για το βιβλίο-έρευνα που ετομάζουν ο δάσκαλος Γ.Πιτσιτάκης και η φιλόλογος Α.Μαυρεδάκη για τη Νέα Χώρα με την ιστορία, φωτογραφίες και άλλο υλικό για την ιστορική συνοικία. Παράλληλα θα γυριστεί και ντοκυμανταίρ απο τον σκηνοθέτη Νταντινάκη.
Πιστεύω να ανεβάσω περισσότερο υλικό απο την εκδήλωση σε μελλοντική ανάρτηση !

1 σχόλιο:

DreamWalker είπε...

Αν και μεγάλε, δεν έκανα τον κόπο να ακούσω το κομμάτι από το δίκτυο, μπορώ να νιώσω απόλυτα αυτά που λες.

Συμφωνώ και επαυξάνω πως πολλές φορές στην προσπάθεια να εντυπωσιάσουμε ξεχνάμε πως το σημαντικότερο απ' όλα είναι το ύφος και όχι η ταχύτητα και τα τσαλιμάκια.

Και φυσικά το ύφος της Ελληνικής Λαϊκής και Ρεμπέτικης Πορείας ήταν και θα είναι το "Αληθινό", η κατάθεση της ψυχής, το συναίσθημα, να παίρνεις ένα νυστέρι να το καρφώνεις στο στέρνο να κόβεις την καρδιά σου φέτες - φέτες και να την μοιράζεις απλόχερα σ' αυτούς που σε ακούν, όχι λόγω μανιοκατάθλιψης αλλά επειδή γουστάρεις!

Καλή συνέχεια

cretan music - mantinades