Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Να ο συνθέτης του "Μπουφετζή", ο Irving Berlin

Και να που βρέθηκε ο συνθέτης του "Μπουφετζή". Είναι γνωστο τώρα και μια 15ετία περίπου ότι ο Γιώργος Μπάτης ο κατ'εξοχήν αυτος ρεμπέτης, μάγκας και χαρακτηριστική φιγούρα του Πειραιά, διασκεύασε με το δικο του τρόπο το bar-song "How dry I am" και μάλιστα σε τηλεοπτική εκπομπή του Παναγ.Κουνάδη ο οποίος είναι αυτος που ανακάλυψε την ομοιότητα αυτη, ακούστηκε ένα μικρο απόσπασμα του τραγουδιού αυτου.
Αν ψάξει κάποιος στο google αλλα και στο you tube θα βρει κάποιες ιδιαίτερες εκτελέσεις του τραγουδιού αυτου όχι όμως κάποια που να προσομοιάζει στο πρωτότυπο. Κάποιοι ταυτίζουν ή παραλληλίζουν το τραγούδι αυτο, με το θρησκευτικό "Oh happy day" ή το "When the saints go marching in" που έχει διασκευάσει υπέροχα και ο Louis Armrstrong. Απο έρευνα φίλου σε ρεμπέτικο φόρουμ, προκύπτει ότι είναι η σύνθεση του Irving Berlin "The near future" απο τα 1919 !!
Το βιογραφικό του Irving Berlin που είναι ένας απο τους πολυ πετυχημένους συνθέτες και στιχουργούς του Broadway και του Holywwood, έχει ενδιαφέρον, αφου η οικογένεια του ήταν Ρωσσοεβραϊκής καταγωγής μετανάστες στην Αμερική το 1893 (καν.όνομα Israel Baline) και ο ίδιος ξεκίνησε πάμφτωχος να τραγουδάει στα καφε της Νέας Υόρκης ενω σύντομα φάνηκε το ταλέντο του, ιδίως στους στίχους και ξεκίνησε την καρριέρα του σαν συνθέτης και στιχουργός μουσικής για το θεάτρο ... Για την ιστορία ο I.B.είναι ο συνθέτης του "White Christmas" τραγούδι που μαζι με το "Ζορμπά" του Μίκη είναι τα πιο εμπορικά όλων των εποχών !!
Τι πιο φυσικό λοιπον το τραγούδι αυτο των μπαρ να φτάσει στα αυτια του Μπάτη είτε απο κάποιους ξένους ναύτες είτε απο κάποια Αμερικάνικη πλάκα γραμμοφώνου, στον κοσμογυρισμένο πια άρχοντα της μαγκιάς Μπάτη, γιο του Θανάση Τσορού απο τα Μέθανα και ανηψιό ενος μεγάλου μάγκα Πειραιώτη -αδερφού της μητέρας του- που αυτος τον μύησε στη μαγκιά όπως έλεγε ο Γενίτσαρης !!

Σημ.
Το τραγούδι μόλις βρήκα σε εκτέλεση με τον Artie Shaw και την ορχήστρα του, οργανικό σε τζαζ διασκευή με τίτλο "How dry I am"και θα το ανεβάσω αν με "αφήσει" το e-snips που δεν το νομιζω ...
Σημ.2
Στο πρώτο λινκ αυτης της ανάρτησης (απόσπασμα) θα πρέπει να γίνει πρώτα εγγραφή στο φόρουμ rebetiko.sealabs.net ώστε να οδηγήσει στο τραγούδι αυτο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades