Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμάτων στο Ακρωτήρι, με χίλια δυο προβλήματα

Δυσλειτουργία και επικινδυνότητα παρουσιάζει το νέο εργοστάσιο απορριμάτων στο Ακρωτήρι βορειοανατολικά των Χανίων καθως επικίνδυνα απόβλητα σκοτώνουν ζώα και πουλιά στον πέριξ χώρο ενω η παραγωγή κομπόστ έχει πάει περίπατο!! Το εργοστάσιο αυτο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με δυνατότητα κομποστοποιήσης, παραγωγής δηλαδή ενος μείγματος κομπόστ (χώμα και επεξεργασμένα απορρίματα) με χρήση σαν λίπασμα το οποίο είναι και πιλοτικό για τη χώρα. Η δημιουργία του ήταν το αποτέλεσμα της μακρόχρονης διαπάλης των κατοίκων του Ακρωτηρίου που για χρόνια ανέπνεαν τους καπνους του Κουρουπητού ενω στεριά και θάλασσα μολύνονταν με διοξίνες περνώντας στα ζώα, στα ψάρια και τους ζωικούς, φυτικούς και θαλάσσιους οργανισμούς. Επι της θητείας της Νομάρχη Αλ.Μαρκογιαννάκη (ΠΑΣΟΚ) 1994-'98 αποφασίστηκε να ακολουθηθεί το πρότυπο της μονάδας επεξεργασίας απο αντίστοιχη μονάδα στην Αυστρία, που δουλεύει άψογα (εκει) ενω με παρόμοιες τέτοιες μονάδες είναι γεμάτη η Ευρώπη !! Επι Νομαρχίας Κατσανεβάκη (ανεξάρτητος αριστερός με υποστήριξη απο Ν.Δ., ΚΚΕ, Συνασπισμό) 1999-2007 κατασκευάστηκε το έργο με ενδιάμεση λύση την δεματοποίηση των σκουπιδιών (!!) επι 3-4 χρόνια για να γλυτώσουμε το πρόστιμο απο την Ε.Ε. που "έτρεχε" κάθε μέρα και ήταν υπερβολικά τσουχτερό !!
Η μονάδα κόστισε 11 εκατ. ευρω, ενω κατα άλλους έφτασε μέχρι τα 22 εκατομμύρια. Ευτράπελα πολλα έγιναν κατα τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας όπως η μη συμμετοχή του τοπικού ΤΕΕ στην υλοποίηση και στη διαδικασία λειτουργίας, που έχει να κάνει εν πολλοις με την επηρμένη συμπεριφορά του Δημάρχου Χανίων Βιρβιδάκη (Ν.Δ.) 2003- .... που είναι ο υπεύθυνος της λειτουργίας της μονάδας μέσω της ΔΕΔΙΣΑ (Δημοτικη επιχειριση διαχειρισης στερεων αποβλήτων). Στην πορεία ενω η μονάδα είχε προβλεφτεί να δέχεται τα απορ/τα των Δήμου Χανίων, Ν.Κυδωνιας, Σούδας και Ακρωτηρίου σιγα σιγα και μουλωχτά άρχισε να δέχεται απορίμματα απο όλους τους Δήμους του Νομου Χανίων ακόμα και απο τα μακρυνά Σφακιά ενω τελευταία έρχονται απορίμματα και απο το Ρέθυμνο. Σε σημερινή κόντρα στην τηλεόραση μεταξύ παραγόντων ειπώθηκε ότι επειδή έγιναν αντιληπτά τα αποριμματοφόρα του Ρεθύμνου, άρχισαν να φορτώνουν τα σκουπίδια απο το Ρέθυμνο σε κοντέϊνερ και να τα πηγαίνουν στη ζούλα στο εργοστάσιο στην Κορακιά Ακρωτηρίου !!
Την Κυριακή όμως έγινε κάτι πολυ χοντρο και επικίνδυνο !! Κατσίκια και άλλα άγρια ζώα και πουλιά βρέθηκαν νεκρα σε περιοχή πέριξ του εργοστασίου όπου κοντα υπάρχει απόληξη αγωγού του βιολογικού καθαρισμού του εργοστασίου όπου είχαν διασκορπιστεί λύματα σε μεγάλη κλίμακα, αγνώστου συστάσεως . Μετα τις καταγγελίες και τη σχετική φασαρία, ο Δήμος Χανίων με άμεσες κινήσεις καθάρισε το μέρος και έριξε φρέσκο χώμα ώστε να μη φαίνεται τίποτα !! Η πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ γιατρός και δημ.σύμβουλος Θεοχαρούλα Μυλωνάκη, δυναμική Χανιώτισα όντως, αλλα μπερδεμένη κι αυτη στα γρανάζια της ελληνικής μίζερης πραγματικότητας προσπάθησε προχθες σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι να ωραιοποιήσει την κατάσταση και να "γκρούψει" (πνίξει) το πράγμα !! Σήμερα σε άλλη εκπομπή ο Λευτέρης Κοπάσης, διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ, προσπάθησε κι αυτος να αμυνθεί σε αντιπολιτευτικό πάνελ με διαρκείς αντιδικίες και διαφορές με τους συνομιλητές του !! Χωρις να παραδεχτεί τίποτα άμεσα, προσπαθούσαμε οι ιθαγενείς να μάθουμε τι ακριβώς γίνεται με τα απορρίματα του Νομου που πάνε όλα στο Ακρωτήρι. Το μέλος του συμβουλίου του ΤΕΕ Γιάννης Στρογγυλός έδωσε απο τη μεριά του μια σφαιρική και υπεύθυνη ενημέρωση αλλα ο υπεύθυνος της ΔΕΔΙΣΑ τον άδειασε, θέλοντας να παρουσιάσει ένα εργοστάσιο άψογο, πράγμα που δεν είναι ασφαλώς έτσι !! Ο δήμαρχος Ακρωτηρίου Κυνηγός (ΝΔ) όπως και ο πρώην δήμαρχος Τζανακάκης (ΠΑΣΟΚ) και καθηγητής περιβάλλοντος απο το Πολυτεχνείο προσπάθησαν να δώσουν λύσεις και να καταγγείλουν αυτα που γίνονται αλλα διάθεση για λύση δεν είδαμε απο τον υπεύθυνο ...
Δείτε σε επανάληψη ιντερνετικά την εκπομπή της Κατερίνας Χαραλαμπάκη αύριο νωρις το πρωι εδω :
ΝΕΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades