Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Μουσικό οδοιπορικό στη Δυτική Κρήτη

Απο το αρχείο της ΕΡΤ μπορούμε να δούμε ωραία ντοκυμανταίρ και μπράβο στην αξιοποίηση του μεγαλου αυτου αρχείου που ευχόμαστε κάποτε να είναι προσβάσιμο ολόκληρο.
Στην ταινία αυτη της Δόμνας Σαμίου που είναι απο το 1976 βλέπουμε ένα Μουσικό Οδοιπορικό στη Δυτική Κρήτη εννοώντας στο Νομο Χανίων. Σήμερα πια μετα απο 32 χρόνια θεωρείται κειμήλιο αυτη η ταινία αφου βλέπουμε ηλικιωμένους που σήμερα ασφαλώς εχουν φύγει απο τη ζωη και μεσήλικες που θα είναι υπερήλικες και οπωσδήποτε ο τρόπος τραγουδιού και τα ήθη τα τότε δεν υπάρχουν πια ! Βλέπουμε ακόμα το Νίκο Κολιακούδη στα νιάτα του, το Ρος Ντέϊλυ όπου η Δ.Σαμίου δεν προφέρει το επίθετο του σωστα, στα πρώτα του χρόνια στην Κρήτη νιάτο, την Ασπασία Παπαδάκη, τον πιτσιρικά γιό του Κολιακούδη, Δημήτρη που είναι σήμερα ένας επαγγελματίας καλος κιθαρίστας και άλλους μουσικούς, τραγουδιστές και χορευτές.
Ακούγεται ριζίτικο, μαντινάδα πάνω στον Εννιαχωριανό σκοπο, ο "Σταφιδιανός σκοπος" απο το Νίκο Κολιακουδάκη, το "Όσο βαρουν τα σίδερα" απο την ίδια τη Δόμνα Σαμίου, ένα ακόμα ριζίτικο και μαντινάδα πάνω σε παλιό σκοπο, δύο ριζίτικα απο Καμπανιώτες, ένα συρτο απο τον Ross Daly, το τραγούδι του Δασκαλογιάννη, ένα πεντοζάλη, ένα σιγανό και ενα πεντοζάλη απο την Ασπασία Παπαδάκη (ανηψιά του Χαρίλαου), ένα σιγανό με ζυγιά και ένα τραγούδι απο την εποχή της Τουρκοκρατίας. Το πρώτο ριζίτικο είναι ένα πολυ σπάνιο που σήμερα πια δε λέγεται, "Ο Γιάννης με τον ήλιο εσυνορίζετο" και ίσως η κυρία Δόμνα ήθελε να εντυπωσιάσει, μιας και τότε είχε γίνει τεράστια επιτυχία ο δίσκος των Μαρκόπουλου-Ξυλούρη "Ριζίτικα", όπου αφ'ένος μεν τα έκαναν πιο γνωστα, αφετέρου δε καθιέρωσαν τον "παγκρήτιο" τρόπο του Ξυλούρη, που ήταν ιδιαίτερος σαν διασκευή αλλα τα έμαθε στον πολυ κόσμο με αυτο τον τρόπο και δύσκολα αποδέχεται κανεις τα πρωτότυπα, κάτι που έγινε και στα νησιώτικα , με τον Πάριο αργότερα .. Σπάνιος επίσης ο σκοπος της μαντινάδας του γέρο-Καμπανιώτη στη μέση του φιλμ !!

ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ : ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚO ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ

Σημ. Ευχαριστώ τον φίλο vou lou απο το ρεμπέτικο φόρουμ sealabs.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades