Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Columbia συνέχεια

Το παρακάτω κείμενο είναι ιστορικό !! Είναι η θέση των ανθρώπων που επιθυμούν τη διάσωση αυτου του χώρου και πολλοι απο τους οποίους μετείχαν στην όλη ιστορία της Ελληνικής δισκογραφίας-μουσικής παραγωγής του αιώνα που πέρασε !!

Ο Μάτσας κατα λάθος βρέθηκε ιδιοκτήτης της περιουσίας των Αφων Λαμπρόπουλων όταν πιά η EMI που είχε απορροφήσει τη Μίνως Μάτσας και υιος, συγχωνεύτηκε με την COLUMBIA διεθνώς και μέσα απο οικονομίστικες και λογιστικές διεργασίες, η έκταση (φιλέτο) και τα κτίρια παραχωρήθηκαν στον Μωυσή (Μάκη) Μάτσα στη δεκαετία του 1990. Μέχρι τότε ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ χρησιμοποιούσαν για δεκαετίες τα STUDIO και το ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ της COLUMBIA και μάλιστα απο το 1935 όπου κατασκευάστηκε το πρώτο studio ηχογράφησης στην Ελλάδα, όπου χρησιμοποιήθηκε εκτος απο την Columbia και His Master's Voice απο τις Odeon και Parlophone που είχαν περάσει στα χέρια του Μίνω Μάτσα απο τους προκατόχους Αδελφούς Μπενβενίστε επίσης Εβραϊκής καταγωγής (τίποτα επιλήψιμο σε αυτο).
Οπως έχει γράψει ο ιστορικός πια της δισκογραφίας Διονύσης Μανιάτης, μέχρι το 1935 οι ηχογραφήσεις γίνονταν σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, αναφέρει μάλιστα κάποια. Ο Μάθεσης στη βιογραφία του θυμάται που πήγαν με το Μάρκο απόκριες του '33 (αν θυμάμαι καλα) στο τάδε ξενοδοχείο για να φωνογραφήσουν τον "Χαρμάνη" και κάποια άλλα ... Επομένως και οι πρώτες ηχογραφήσεις με μπουζούκι έχουν γίνει σε ξενοδοχεία-studio. Εννοείται βέβαια ότι απο εκει και έπειτα, όλες οι ηχογραφήσεις οι κοπές τα εξώφυλλα και η διακίνηση γίνονταν απο τον Περισσό !!
Τούντας, Παπάζογλου, Κάβουρας, Στελλάκης, Σέμσης, Μάρκος, Παπαϊωάννου, Τσιτσάνης, Χατζηχρήστος, Παγιουμτζής, Βέμπω, Γούναρης, Σογιούλ, Μητσάκης, Καλδάρας, Τσαουσάκης, Χιώτης, Κλουβάτος, Τατασόπουλος, Μπέμπης, Χασκήλ, Μπέλλου, Νίνου, Γκρέϋ, Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Πολυμέρης, Μαρούδας, Πόλυ Πάνου, Αγγελόπουλος, Λύδια, Αναγνωστάκης, Μαίρη Λίντα, Ζαμπέτας, Μαρινέλλα, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Βουγιουκλάκη, Ξαρχάκος, Ακης Πάνου, Μαρκόπουλος, Πλέσσας, Μητροπάνος, Φαραντούρη, Λοϊζος, Μούτσης, Σπανός, Μοσχολιού, Πουλόπουλος, Μητσιάς, Νταλάρας, Αλεξίου, Γαλάνη, Καλατζής, Καλογιάννης, Παπακωνσταντίνου, Βιτάλη, Γλυκερία και άλλοι αμέτρητοι πέρασαν απο εκει και άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στον πολιτισμό μας, στην ιστορία και τη ζωη μας !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades