Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Εφυγε ο Σταύρος Ντελής

Απο το φίλο Αλέκο Γ. μαθαίνουμε ότι έφυγε απο τη ζωη ο 85χρονος Μικρασιάτης σαντουριέρης Σταύρος Ντελής. Φαίνεται δεν άντεξε στα μεγάλα και ασυνήθιστα κρύα των τελευταίων ημερών ... Ο κυρ-Σταύρος έμενε στη Νέα Αλικαρνασσό δίπλα στο Ηράκλειο και τελευταία νοσηλευόταν στο Πανεπ/κο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Την είδηση δημοσιεύει η εφημερίδα "Πατρις" του Ηρακλείου στο χθεσινό της φύλλο :
"ΕΦΥΓΕ...
Ενας σπουδαίος καλλιτέχνης της παραδοσιακής μουσικής, ο Σταύρος Ντελης, ταξίδεψε χθες για την τελευταία του κατοικία. Παρά την μακροχρόνια ταλαιπωρία του με προβλήματα υγείας, δεν έπαψε μέχρι τέλους να προσφέρει, αφού μόλις λίγες μέρες πριν το θάνατό του παραχώρησε το σαντούρι του στο δήμο Ν. Αλικαρνασσού για να συμπεριληφθεί στη συλλογή παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Λαογραφικού Μουσείου που θα συγκροτηθεί. Θερμά συλλυπητήρια από τη στήλη στους οικείους του."

Τον κυρ-Σταύρο ακούσαμε να τραγουδάει ένα τραγούδι στο δίσκο του Ηρακλειώτη Γιάννη Παξιμαδάκη. Συμμετείχε σαν δάσκαλος, σαντουριέρης και τραγουδιστής στη χορωδία και παραδοσιακή ορχήστρα του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου οι οποίοι είχαν πλούσια δραστηριότητα και είχαν επίσης εκδόσει πριν μερικά χρόνια μια δισκογραφική δουλειά, στην οποία ο κυρ-Σταύρος τραγουδάει το παραδοσιακό "Το πονεμένο στήθος μου" !
Πριν λίγα χρόνια του είχε γίνει ένα ωραίο αφιέρωμα σε κρητικό κανάλι και πραγματικά ήταν ένας αγνός, θυμόσοφος και δουλευτής Μικρασιάτης, που σίγουρα έγινε παράδειγμα για πολλους !! Ας είναι ελαφρό το χώμα ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades