Ο Πάνος Γεραμάνης στο βιβλίο του "Η ζωη μου ένα τραγούδι", που εκδόθηκε το 2007, μετα το θάνατο του, αναφέρει σε δύο σελίδες (138,139) την ιστορία του μπάρμπα-Θανάση Αθανασίου σε λίγες γραμμές ! Ο Θανάσης Αθανασίου γεννήθηκε το 1912 στη Σαντορίνη και ήρθε με την οικογένεια του στον Πειραιά μετα απο 2 χρόνια. Σε ηλικία 17 χρονών (1929) αγόρασε ένα μεταχειρισμένο μπουζούκι και με ένα φίλο του που έπαιζε κιθάρα γύρναγαν στις παραγκοταβέρνες της Πειραϊκής και έπαιζαν για το χαρτζιλίκι τους. Ακόμα ο Π.Γ. αναφέρει ότι "το 1933 ο Θ.Α. έγραψε τα πρώτα του τραγούδια που γυρίστηκαν σε δίσκους, στην εταιρεία Odeon, με ερμηνευτή τον Στράτο Παγιουμτζή και τον ίδιο : "Η ταβέρνα", "Κάτω στο Πασαλιμάνι, μια μικρη συνάντησα", "Τι γινήκαν τα γλυκα σου χάδια". Ο Γεραμάνης απο λάθος, ξαναναφέρει την Ταβέρνα".
Ψάχνοντας τώρα στους καταλόγους του Διονύση Μανιάτη, αυτη την έκδοση θησαυρό, δεν βρίσκουμε τραγούδια με αυτους τους τίτλους ! Αν όμως βάλουμε το λήμμα "Αθανασίου", τότε ανάμεσα σε όλα τα αποτελέσματα ανακαλύπτουμε ως εκ θαύματος 4 τραγούδια που είναι : δύο απο τον Αθανάσιο Αθανασίου και δύο απο τον Αθανάσιο Πειραιώτη, σε σύνθεση Αθ.Αθανασίου !! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία Μανιάτη, είναι τα τραγούδια :
Δεν θέλω τα ματάκια σου - Αθαν.Αθανασίου(ερμηνευτής), παραδοσιακό (συνθ.), ρεμπετικο, τραγούδι(χορός), απο την εταιρεία OKEH Αμερικής - αρ.82554, χρονολογία 1929 !!
Σαμιώτα μου γλυκειά - Αθ.Αθανασίου, παραδοσιακό, ελαφρό ρεμπέτικο, τραγούδι, OKEH Αμερικής-αρ.82554, 1929
Σ'εχω σύντροφο - Αθ.Πειραιώτης, Αθ.Αθανασίου, ρεμπέτικο, τραγούδι, στη Liberty Αμερικής αρ.65, 1953
Θα σε ξεχάσω προδότη - Αθ.Πειραιώτης, Αθ.Αθανασίου, χασικλίδικο, χασαποσέρβικο στη Liberty Αμερικής αρ.65, 1953
Ανα δύο βρίσκονται στους ίδιους δίσκους.
Η ιστορία έχει λίγο μυστήριο, μια και είναι κομματάκι δύσκολο να έχει ηχογραφήσει το 1929 σε ηλικία 17 χρονων (!) αλλα αν δούμε και την υπόλοιπη περιπετειώδη ζωη του, είναι αρκετά πιθανό ! Κοντα με αυτη την ηχογράφηση είναι αυτες των Μιχάλη Σιφνιού, Αγγελικής Καραγιάννη, Σωτ.Στασινόπουλου κλπ Πιστεύω θα το λύσουμε αν ο κύριος Μανιάτης έχει στις σημειώσεις του, το που βρίσκεται αυτος ο δίσκος και ακούσουμε έστω και λίγο (γνωστα τα προβλήματα ...) αν υπάρχει μπουζούκι σε αυτα, ειδικά στα δύο πρώτα τραγούδια που είναι σε μια περίοδο πρώιμης δισκογράφησης του παράνομου μπουζουκιού και που σημαδιακά μαζι με τα μεταγενέστερα περιέχει όλη τη γκάμα των μάγκικων, χασικλίδικων, ερωτικών, ρεμπετικων και παραδοσιακών αιγαιοπελαγίτικων σκοπων και τραγουδιών !! Αν όντως παίζει μπουζούκι ο Θ.Αθανασίου σε αυτες τις 2 ηχογραφήσεις του 1929, τότε μιλάμε για την πρώτη ηχογράφηση με μπουζούκι εν Ελλάδι, αν και η εταιρεία είναι Αμερικάνικη ... δύο χρόνια πριν τις 3 ηχογραφήσεις του Θανάση Μανέτα το 1931 !!
Ο μπαρμπα-Θανάσης όπως ήταν γνωστος, μετα απο μια περιπετειώδη ζωη και αρκετά χρόνια στην Αμερική, επέστρεψε στην Αθήνα το 1972 και λίγο μετα εγκαταστάθηκε στην Αίγινα, όπου έπαιζε μόνο για φίλους, δίδασκε μπουζούκι και είχε το δικο του εργαστήριο κατασκευής οργάνων !! Εφυγε για το πάλκο του ουρανού το 2002.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ
Μόλις μίλησα στο τηλέφωνο με το Νίκο Κουκουλιτάκη που ζει στα Χανιά και κατασκευάζει κι αυτος μπουλγαρί ενω παίζει κιθάρα στο ταβερνάκι "Ταμάμ", κάθε Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι. Τελευταία φορα που συνάντησε τον μπαρμπα Θανάση ήταν το 1996. Στην Αίγινα ζούσε μόνος του. Εκτος τα όργανα που έφτιαζε (μπουζούκια,κιθάρες, μπαγλαμάδες) του άρεσε να φτιάχνει μπαγλαμάδες απο καρύδα και καβούκι χελώνας ! Το στυλ που έπαιζε ήταν Πειραιώτικο, με βαριά ζεϊμπέκικα (ζεϊμπεκάρες !) και όχι "Τσιτσανίστικο". Ο Νίκος δε θυμάται να έκανε κάποια ιδιαίτερα κουρδίσματα. Επίσης δε θυμάται να του είπε για δίσκους με δικα του τραγούδια. Απο αυτον αγόρασε μια επισκευασμένη κιθάρα Απαρτιάν και μία δικης του κατασκευής. Εχει μία κασέτα με δικα του τραγούδια, που παίζουν οι μαθητές του ενω σε δύο τραγούδια παίζει με τον Παπαϊωάννου και τον Τσαγκάρη (Λευτέρης Τσαγκαράκης). Μερικά απο τα τραγούδια του : Χανούμισα μου, Αρμάτωσε τη βάρκα σου, Η θάλασσα χτυπάει τα βράχια με θυμο (1947), Κιθάρα στο σοκκάκι κ.α.
4 σχόλια:
Γεια σου φιλε
Έχω κοιτάξει στο βιβλίο του Spottswood Ethnic Music on Records για της ηχογραφηεις 1929. Κατα αυτο είναι 6 τραγούδια, 3 δίσκοι, όλα με τον Δ Πογγη βιολι, Π Λυμπερη, τσιμπαλο και αγνοστο, αρμόνικα. Τα τραγούδια είναι, όπως γράφει στον βιβλίο
Samiota mou glikia OK 82554
Den thelo ta matakia soun OK 82554
Mia Mitilinia OK 82547
Hara tis Protis Mou Haras OK 82547
Christos Genate Theos On Irini OK 82546
En Iordani Osi Is Christon OK 82546
Δηλαδή πρέπει να μην έχουν σχέση αυτά με τον Θανάση της Αίγινας.
Εγω πήγα δυο φορές στον Θανάση, 1977 και 1996, και έχω απ αυτόν δυο οργανάκια, ένα μπαγλαμαδάκι απο καρύδα και ένα τζουράς σκαφτό.
Ευχαριστω φιλε για την πληροφορια !!
Ενδιαφερον το βιβλιο του Spottswood για το οποιο δεν ειχα ιδεα, αν θες δωσε μας πληροφοριες ...
Στο φορουμ rebetiko.sealabs εχουν προκυψει νεα στοιχεια για τα τραγουδια του μπαρμπα Θαναση που αυτη τη στιγμη δεν εχω προχειρα ...
Γιεα σας παιδια!
Μια ερωτηση, Ο τσαγκαρακης Λευτερης ο μπουζουκτσης ηταν κρητηκος? η πειραιωτης? κι αν ηταν κρητηκος απο ποιο μερος ηταν ξερετε?
Ευχαριστω
Απο κάποια αναφορά θυμάμαι αμυδρά πως έχει κρητική καταγωγή. Το επώνυμο αυτο υπάρχει σε όλους του νομούς της Κρήτης...
Δημοσίευση σχολίου