Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Η greek music στην πολύπαθη δεκαετία των μνημονίων...μιά κουταλιά σουιγκ, μία πρέζα ρεμπέτικο


[ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΟ*] 

Τι να πρωτοπούμε για το θέμα...πολλά...
Τώρα είναι γνωστα τα τεκταινόμενα, όμως με δυο ακόμα "εξόδους στις αγορές" μπορει και να τα ξεχάσουμε. Το χρέος μας ως χώρα είναι 390 δις ευρω, περισσότερο δηλαδή απο τότε που μπήκαμε στα μνημόνια το Μάη του 2010! Και όμως οι γιαλαντζί πολιτικοί σπουδαρχίδηδες -που έλεγε και ο βολεμένος σήμερα Ζουράρις- ακόμα μας παραμυθιάζουν αλλα και μας απειλούν, ότι η αυτη η αριστερά είναι η λύση...ελεος!!!



Ξεκινώντας η δεκαετία κανεις δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα χρόνια που έρχονται!!! Τραγούδια του '38 ή του '48 ή κάποια "αρχαία" παραδοσιακά έμελλε να διασκευαστούν, να ξαναπαιχτούν και να ακούγονται παντου, μέσα απο κινητά, υπολογιστές, σε συναυλίες, ραδιόφωνα κλπ Που να βρω γυναίκα να σου μοιάζει, Σα μαγεμένο, Πασατέμπος, Τι παράξενη κοπέλλα, Άλλα μου λεν τα μάτια σου, Ακρογιαλιές δειλινά, Τα ζηλιάρικα σου μάτια κ.α.
Κοντα σε αυτα και ελαφρά των 40ies και 50ies που κανεις δεν είχε τολμήσει να πειράξει τόσο αλλα και μεταγενέστερα του εντέχνου!! Σου σφυρίζω, Πόσο λυπάμαι, Λίγα φιλάκια, Πες μου μια λέξη κ.α.
Λίγες οι νέες δημιουργίες που ξεχώρισαν, άφησαν χώρο στις εμπνευσμένες διασκευές να γίνουν σουξε σε μια μουσική βιομηχανία αμήχανη στα νέα δεδομένα του ιντερνετ, του you tube, του facebook, των smart phones αλλά και της απατεώνισας ΑΕΠΙ. Πάντως στούντιο βρέθηκαν, παραγωγοί και άλλοι του χώρου ώστε να βγουν όλα αυτα στο προσκήνιο και να γίνουν το αρκετά ευχάριστο σάουντρακ της δεκαετίας, κόντρα στα σκυλομπαρόκ-ποπ και ροκ που κι αυτα είχαν μεγάλη παραγωγή, λες και ο έλληνας ξεντουμάνιασε τον πόνο του στη μουσική όλα αυτα τα δύσκολα χρόνια...




ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Πρώτοι οι υιοι Φαληρέα αρχίζουν να πειράζουν δειλα δειλα παλιά κομμάτια απο τις 78 στροφες με τη "ραπ" λογική επιστρώνοντας όμως τις τελευταίες πίστες με αστρόσκονη απο τζαζ και λάτιν πινελιές και ενίοτε ροκ. Οι ροκ δεινόσαυροι στην κονόμα αλλα κακα τα ψέμματα στο "μάθε τέχνη κι άστηνε" που να ψυλλιαστούν... Μόνο η Τσαλίγω και η Βιτάλη μπήκαν στο νόημα και ειδικά η πρώτη, άσε που δεν ανήκαν ποτέ στους ροκ δεινόσαυρους, αλλα σε ψαγμένες γόνιμα καλλιτέχνισες. Φυσικά και η Γαλάνη που μας είχε συνηθίσει αλλα δεν νομίζω να μπορει πλέον να υποστηρίξει τα πάντα.
Σιγα σιγα έβαλαν στο σχήμα μία φρέσκια φωνη και παρουσία (Ρένα Μόρφη), αντι να βάζουν τη φωνη της Βέμπω και της Γεωργακοπούλου στα λαϊβ και έτσι το σχήμα απογειώθηκε!! Τι φεστιβάλ σε ποτάμια, τι ραγκουτσάρια, τι φεστιβάλ ΚΝΕ, χαμος!! 

IMAM BAILDI (& Ρένα Μόρφη) 2016

Ωστόσο το ελληνικό "κίνημα" του manouche πήρε φωτιά κι αυτο κάπου εκει χρονικά και με το πρόσχημα της ανέχειας των μνημονίων κάποιοι τόλμησαν να βγουν στους δρόμους, μία κατάσταση πρωτόγνωρη με έλληνες, βαλκάνιους και γάλλους μουσικούς να παίζουν μανούς στους δρόμους και σε μικρα στέκια της Αθήνας και όχι μόνο!!!
Το πρώτο σχήμα που ξεχώρισε ήταν οι Gadjo Dilo (Γκάτζο Ντίλο) με ψαγμένους μουσικούς, με ανοίγματα σε συνεργασίες και παίξιμο σε εναλλακτικά φεστιβάλ. Στο σχήμα αρχικά συμμετείχε η Ηλιάνα Τσαπατσάρη, φωνάρα, που ήδη τραγουδούσε ροκ, φάνκυ, σόουλ και το ρεπερτόριο αυτο της πηγαίνει ταμαμ.

GADJO DILO (& Ηλιάνα Τσαπατσάρη) 2012

Το 2013 ο Γιώργος Ζερβος και η Πέννυ Μπαλτατζή δημιούργησαν το 20μελές γκρουπ Penny and the Swinging Cats με διασκευές κυρίως αλλα και δικα τους.  

PENNY & THE SWINGING CATS  2015

Οι Gadjo Dilo "πειράζουν" το "Σα μαγεμένο" (αυθεντικός τίτλος "Μ'εχεις μαγεμένο")

GAJPO DILO (& Ηλιάνα Τσαπατσάρη) 2015

Παράλληλα μια σειρα σόλο καλλιτέχνες αναδείχθηκαν, με πρώτους το Μαραβέγια και το Μουζουράκη, οι οποίοι μέσα σε λίγα χρόνια έγινα πολυ γκράντε, αλλα και μικρότερης εμβέλειας δημιουργοί-μουσικοί όπως η συμπαθέστατη Μιρέλλα Πάχου και η πιο γαλλοθρεμένη Μαρίζα Ρίζου.


ΜΑΡΙΖΑ ΡΙΖΟΥ 2013
https://www.youtube.com/watch?v=ML75wp0rOgM


ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ   2014

Ένα ακόμα manouche σχήμα πιο χαμηλόφωνο και ψαμένο είναι οι Diminuita. Τους θυμάμαι στο "Λιακωτό" του Γιώργου Χατζηδάκη γύρω το 2009, ως διμελές σχήμα με την εξτρα συμμετοχή της Μαρίας Μανουσάκη στο βιολί. Πρόσφατα και με Petit big Band!!

DIMINUITA (Παπαδογιάννης, Σαράντη) 2015

Το 2017 η Ρένα Μόρφη ξεκίνησε σόλο καρριέρα υιοθετώντας την περσόνα Σούλη Ανατολή. Έκανε μάλιστα και επιτυχία με ένα τραγουδάκι του Φοίβου Δεληβοριά (που ήταν αυτος τόσα χρόνια;) και σε παραγωγή των Ιμαμ, με την κιθάρα του Κουντουρόγιαννη!! Κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει κόψει τους δεσμους με τα αδέρφια.


Λίγο αργότερα και η Πέννυ Μπαλτατζή αποφάσισε να ακολουθήσει σόλο καρριέρα. Εταιρείες και παράγοντες επένδυσαν πάνω της. Έτσι τραγούδησε μεταξύ άλλων Γ.Χριστοδουλόπουλο, που έχει γράψει για τον Πάριο, την Παπαρίζου, Π.Ζήνα κ.α.

ΠΕΝΝΥ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ   2019
https://www.youtube.com/watch?v=GLU1oqhpBf0

Ωστόσο οι Cats συνέχισαν πάλι ως Swinging Cats σκέτο, με την "αθόρυβη" συμμετοχή της Εύας Τσάχρα.

SWINGING CATS (& Ευα Τσάχρα) 2019

Συνεργασίες όλων αυτων είναι αναμενόμενες. Τελευταίο τραγούδι που θα περιμέναμε να διασκευάσουν είναι τα "Ζηλιάρικα σου μάτια" του Μάρκου!!

ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ - IMAM BAILDI  2018


*
Αρχικά υπήρξε μία ανακρίβεια στην καρριέρα της κας Μπαλτατζή. Ηδη διορθώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades