Ο Απτάλικος σε οργανική εκτέλεση είναι γνωστος κυρίως απο μία εκτέλεση του Γιώργου Μητσάκη στη δεκαετία 1960 με μπουζούκι. Έκτοτε δεν ξανακούστηκε ει μη μόνο απο τον Ιορδάνη Τσομίδη που τον επανέφερε στα παιξίματα του στα τέλη της δεκαετίας 1980-90.
Σιγα σιγα στη δεκαετία 1990-2000 στα ρεμπετομάγαζα η μελωδία παίζονταν συχνα και επανειλημμένα κι έτσι πέρασε σε όλο το ελληνικό ακροατήριο θέλοντας και μη. Συνήθως οι κομπανίες και άλλοι μουσικοί παραδοσιακοί ή λαϊκοί έπαιζαν το "Απτάλικο" ως οργανικό, γι'αυτο και το γένος έγινε ουδέτερο: "Πάμε το Απτάλικο".
Σιγα σιγα στη δεκαετία 1990-2000 στα ρεμπετομάγαζα η μελωδία παίζονταν συχνα και επανειλημμένα κι έτσι πέρασε σε όλο το ελληνικό ακροατήριο θέλοντας και μη. Συνήθως οι κομπανίες και άλλοι μουσικοί παραδοσιακοί ή λαϊκοί έπαιζαν το "Απτάλικο" ως οργανικό, γι'αυτο και το γένος έγινε ουδέτερο: "Πάμε το Απτάλικο".
Στην απαρχή του ρεμπέτικου λίγο πριν το ξεκίνημα ηχογραφήσεων απο μπουζούκια και ενω οι σμυρνέϊκες κομπανίες είχαν αρχίσει να μονοπωλούν το λαϊκό τραγούδι, στα 1929, ο Ογδοντάκης είχε ηχογραφήσει με τον Καρίπη στην κιθάρα και κάποιο σαντουριέρη την πιο αξιόπιστη εκτέλεση ως "Απτάλικο Οργανικό". Η εκτέλεση αυτη δεν ήταν ευρύτερα διαδεδομένη.
Με το ξεμπουρδούκλωμα του διαδικτύου βγήκαν πολλα στη φόρα. Κι αυτη τη στιγμη που μιλάμε δεν γνωρίζουμε τι μέλλει προκύψει αύριο ή σε 10 μέρες κλπ σχετικά με κάτι που γνωρίζαμε έτσι και δεν είναι έτσι...
Μέσα λοιπον απο τις γραμμές του πασίγνωστου φόρουμ "Sealabs" μάθαμε για την τούρκικη εκτέλεση του απτάλικου το οποίο έχει λόγια και είναι ένα κανονικό τραγούδι, που απλα εμεις κακως θεωρούσαμε οργανικό. Έτσι γύρω στο 2012 (πιθανόν και νωρίτερα) βγήκε στη φόρα το "Εβλερύ" με τον Αντώνη Νταλγκά, στα τουρκικά. Θα το βρείτε στο Rebet Cafe στις 1 Αυγούστου 2012.
Πολυς ντόρος όμως είχε γίνει παράλληλα και στο άλλο φόρουμ το "Ρεμπέτικο Φόρουμ" για το θέμα του "Απτάλικου" και ειδικότερα στα θέματα, πως χορεύεται, της καταγωγής του χορου και της ονομασίας. Χωρις να έχει καταλήξει κάπου η ομήγυρις, τοποθετήθηκε πολυς κόσμος, και ακούστηκαν πολλα και ίσως βοηθάνε κάπως όποιον θέλει να έχει μια βαθύτερη γνώση. Πλην όμως η αντικειμενική αλήεθια δεν έλαμψε!
ΛΕΣΒΟΣ
Στην πορεία υπήρξαν επιτόπιες έρευνες και εκπομπές της τηλεόρασης που ασχολήθηκαν με τη Λέσβο και εκει φαίνονται οι τοπικές ονομασίες και εθιμοτυπίες σχετικά με το "Απτάλικο" ως χορο γενικά. Αυτες ανέβηκαν στο you tube και κάποιες αναρτήσαμε και εμεις εδω.
REBET CAFE
Η ανάρτηση του Rebet Cafe "Ο απτάλικος καρσιλαμάς" έχει μέχρι σήμερα 8.950 χτυπήματα, έρχεται δεύτερη στα 11 χρόνια λειτουργίας του μπλογκ και αυτο σημαίνει ότι το ζήτημα ενδιαφέρει. Μάλιστα δικα μας στοιχεία πήρε κάποιο μουσικό γυμνάσιο στο Ηράκλειο, Κρήτης χωρις κιόλας να αναφέρει την πηγη.
ΚΥΠΡΟΣ
Στο ενδιάμεσο όλης αυτης της ιστορίας δηλαδή κάπου στο 2005-'06 απο ένα φίλο Κύπριο τον Χριστόδουλο, έμαθα για την ύπαρξη ενος μουσικού του Ανδρέα Γεωργίου. Στο cd που μόλις είχε κυκλοφορήσει είχε ένα σκοπο τον "Αττάλικο" που είναι ντόπιος σκοπος και χορος της Κύπρου και παίζεται στους γάμους!! Περισσότερα για το θέμα αυτο δεν είχα. Θυμάμαι θέτοντας το ζήτημα τότε στο Ρεμπ.φόρουμ, δεν υπήρξε κάτι περισσότερο αλλα και μέχρι σήμερα δεν προστέθηκε κάτι ως γνώση πάνω στο θέμα αυτο.
Σήμερα καθως ανέσυρα απο τη μνήμη την εκτέλεση αυτη έκανα μία αναζήτηση και βρήκα αλλη μία παλιά και πολύτιμη εκτέλεση ως φαίνεται!! Απο δίσκο 45 στροφών στην εταιρεία -μάλλον κυπριακή- Keravnos phone, ο "Αττάλικος" σε παρένθεση "Ζεϊμπέκικος" απο το Λαϊκό συγκρότημα Κυριάκου Κεραυνού!!
Αναμένουμε αντιδράσεις...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου