Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Στον αστερισμό της Φουρέϊρα (Το ελληνικό τραγούδι σήμερα-Μέρος 2ο)


Σε συνέχεια του άρθρου που αναρτήσαμε πριν απο 6 μήνες, οι διαπιστώσεις μας είναι αισίως απαισιόδοξες. Το ελληνικό τραγούδι μπορει να εκπροσωπείται απο πολλα επι μέρους είδη αλλα το λαϊκό πίστας, αυτο που υποτίθεται είναι η συνέχεια του δοξασμένου λαϊκού της δεκαετίας '50, με τα πρώτα τραπέζια κόκα, με τις μπόμπες, τις βίζιτες, τις Φερράρι, τους πιστολάδες, αλλα και αλλοπαρμένους youngsters που πάνε απο βαρεμάρα ή για τουρισμό στα σκυλάδικα, είναι αυτο που κερδίζει τη μερίδα του λέοντος στην σχετική πίτα...Πίτα η δουλειά μάγκες μου... 



ΚΑΝΑΛΙΑ

Με το που άνοιξαν πάλι τα κανάλια -είναι γνωστο ότι για 2-3 μήνες οι εργαζόμενοι σε αυτα ξεχύνονται στα νησια, κυρίως- ξεκίνησαν τα σχετικά παιγνίδια, διαγωνισμοί, τάλεντ σοους (το "σ" παχυ), αυτα τα σόους τελος πάντων, που το καθένα μαζεύει κάπου 5.000 ενδιαφερόμενους τραγουδιάρηδες και τραγουδιάρες!!! Η δύναμη της εικόνας τεράστια. Άλλος θέλει να γίνει Βοσκόπουλος, άλλος Νταλάρας, άλλος Χαρούλης (λέμε τώρα), Στόκας, Μητροπάνος, άλλη Παόλα, Βανδη, Ζήνα, Μποφίλιου κλπ

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Απο αυτα που ακούμε ευρύτερα σε ραδιόφωνα, αγριόφωνα, μαγαζιά, "μαγαζιά", ταξι, καφετέριες, κομμωτήρια κλπ το μοντερνολαϊκό μεγάλης πίστας κερδίζει κατα κράτος. Εδω στην Κρήτη τα περισσότερα ραδιόφωνα παίζουν απο το πρωι τα σουξε αυτων των μεγαάλων φιρμων, παράδειγμα Ρέμος, Αργυρός, Πάολα και δε συμμαζεύεται. Το πράγμα συμμαζεύεται προς το απόγευμα, όπου μπαίνει κανένα έντεχνο, παλιό λαϊκό, ξένο και ότι κάτσει, ενω μετα τις 9-10 το βράδυ ξαναρχίζουν οι αγριοφωνές και τα πιο παθιάρικα του είδους, με στίχους δραματικά ερωτικούς, με λυγμους απελπισίας και τέτοια, όπως και οι καθαρά γκρηκ-ποπ τουρλου-τουρλου χωρις μπουζούκι. Αλλα και οι καθαρά έντεχνοι άντε 1-2 σταθμοι θα παίξουν τις αναμενόμενες φίρμες του εντέχνου, Ζουγανέλη, Μποφίλιου, Αλεξίου, Βιτάλη, Ζουγανέλη, Μποφίλιου, Μαρινέλα, Ζουγανέλη Μποφίλιου κου λου που. Το ξένο παίζει και στας επαρχίας αλλα όχι όπως Αθήνα και Σαλονίκη. Παίζουν επίσης εδω στην Κρήτη και 4 σταθμοί με κρητικά μόνο και δύο σταθμοι με παλιά λαϊκά μόνο, νομίζω πρόσφατα ο ένας άλλαξε ρεπερτόριο.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αν δούμε τώρα τα εκατομμύρια βιούς (views=θεάσεις) στο you tube συμπεραίνουμε πως μόνο ένας Χαρούλης και μία Μποφίλιου μπορουν να πλησιάσουν τις μεγάλες φίρμες του σκυλολαϊκού ή μοντερνολαϊκού ή λαϊκοπόπ, διαλέγουμε και παίρνουμε. Για πλάκα κάπου 10 τραγούδια του Αργυρού έχουν πάνω απο 1 εκατ. views, άλλα τόσα του Βρεττού, άλλα 20 της Παόλας, άλλα 20 ή παραπάνω του εκλιπόντος Παντελίδη και πολλα ακόμα της Βανδη, της Ζήνα, του Βέρτη, του Σαμπάνη (αυτος πάει προς το ποπ), Οικονομόπουλου (αυτος είναι απο reality), της Φουρέϊρα και σχήματα και μονάδες με ελληνοπρεπή ονόματα όπως: Melisses, Vegas, Stavento, Naya, Tus, Stan etc
Κοντα σε αυτους κάπου 40-50 ακόμα καινούριοι έχουν κάνει όνομα και διαγκωνίζονται για να κατακτήσουν την κορυφή με θεάσεις απο 300.000 και πάνω: Ηλίας Καμπακάκης, Αμαρυλλίς, Μαλού, Βασιλική Νταντά (με τέτοιο επίθετο;; και όμως), Άκης Δείξιμος, Κώστας Δόξας,  Μαρίνα Κωνσταντινίδου, Χρήστος Ανδρουλάκης, Βασίλης Μπατής, Γεωργία Βρανά, Monimas, Τζωρτζίνα Νικάκη, Αναστάσιος Ράμμος, Josephine, Σάκης Βέρρος, Γιώργος Γιασεμής, Ελένη Χατζίδου, Κωνσταντίνος Κουφός (μη γελάτε), Γιώργος Μάης, Γεωργία Ράππου, Στάθης Ξένος, Γιάννης Μπέκας, Γιάννης Ιερεμίας, Πάτυ, Θανάσης Βασιλάκος, Κωνσταντίνος Νάζης, Χριστίνα Σάλτη (στη φωτο), Λένα Ζευγαρά, Τάνια Καρρά, Φαίη Ρουμπίνη, Μάκης Δημάκης, Γιώργος Λιβάνης, Εύα Μπάϊλα, Γιώργος Λιάτης, Σάκης Αρσενίου κ.α.
Την έκπληξη κάνει ένα ποντιακό τραγούδι, το "Ντως καμπάνα", του Κώστα Αγέρη, μαζι με τρεις πόντιους τραγουδιστές που έχει αρκετά εκατομμύρια βιούς!!
Τραγούδι της χρονιάς το υποφερτό τσιφτετέλι "Ξημερώματα" του Κων.Αργυρού, με 48 εκατ.θεάσεις μέχρι σήμερα απο τον Ιούνη του 2017!!
Στα έντεχνα το "Στα είπα όλα" του Μίλτου Πασχαλίδη με το Σωκρ.Μάλαμα απο το 2009 στα 11 εκατ. Παράξενο, 11 εκατ. έχει και το "Σέχω βρει και σε χάνω" της Νατ.Μποφίλιου απο το 2008.
Οι τελευταίοι παλιοί μεγάλοι λαϊκοί τραγουδιστές έχουν αποσυρθεί, όπως ο Τερζης, ενω ο Γονίδης που θα μπορούσε να μπει σε αυτο το πάνθεον τό'χασε δια παντος με την βαρειά θητεία του στο σκυλάδικο κι αυτος έχει αποσυρθεί, ο Καρρας είναι στο μεταίχμιο λαϊκού, γραφικού και σκυλάδικου κι αυτος στην άκρη. 

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Digital Ray Records
Epic Music
Feelgood
Gabi Music
Heaven Music - Όμιλος Ant1 Κυριακού
MLK - Δημήτρης Κάππος πρώην Lyra
Panic
Prime Productions
Spicy

Όποιος γνωρίζει κάτι ας μας ενημερώσει...

ΣΥΝΟΨΗ

Έχουμε λοιπον ένα κόσμο πρωτοφιρμάτων κάπου 20-30 νομάτους συν τους παλαιούς και αναγνωρισμένους άλλους τόσους σύνολο 50-60 άτομα με παρατρεχάμενους και μουσικούς κλπ μιλάμε για 1.000 περίπου οικογένειες συν κάπου 100 δευτεροφιρμάτους και χιλιάδες τριτοτέταρτους άρα για κάποιες δεκάδες χιλιάδες οικογένειες μαζι με τα μαγαζιά, τους προμηθευτές, διακοσμητές, διαφημιστές, μία ολόκληρη πόλη ίσως 200.000 κατοίκων που ζει απο αυτο...

ΕΠΙΚΟΛΥΡΙΚΟΝ 2018

Στο κορμί στο μυαλό στη καρδιά 
ήρθες και έβαλες σε όλα φωτιά 
σε έχω εκεί κάνεις που δε μπήκε 
σε αφήνω έλα μπες δυνατά


* Στη φωτο δεν είναι η Φουρέϊρα, είπαμε να κάνουμε αβάντες αλλα μέχρι εκει

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τά τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί διαδυκτιακά ένας παίκτης από τήν Αυστραλία πού αναβιώνει αυθεντικά τούς ήχους τού παρελθόντος μέ πρώτο τά τραγούδια τού Χιώτη αλλά καί τά λαϊκά τών δεκαετιών τού 1950-60. Έχει παίξει καί κάποια ρεμπέτικα τού Μάρκου καί τού Παπαϊωάννου.
https://www.youtube.com/watch?v=AYQhsGblGak&list=UUIDaZM_FT4li8lfDdvy6wPA&index=1

cretan music - mantinades